Zobacz pełną wersję : Pomoc - zwrot towaru
artur0372
06-08-2015, 10:34
Witam.
Kupiłem dwa dni temu aparat, ale chciałbym go zwrócić (odstąpić od umowy). Przeczytałem regulamin sprzedawcy, ale nie do końca jest dla mnie zrozumiały. Napisałem do niego maila z informacją, że chcę odstąpić od umowy, niestety w swojej "życzliwości" odesłał mnie do regulaminu.
Czy jest ktoś kto się na tym zna? Przesłałbym na pw w/w regulamin.
Na razie nie chcę podawać na forum jakiego sklepu to dotyczy.
thekrycha
06-08-2015, 10:45
Jeśli umowa była zawarta na odległość to nie powinno być problemu z odstąpieniem od umowy, ale są oczywiście wyjątki. Regulamin regulaminem, pytanie czy zgodny z obowiązującymi przepisami. Ślij na priv, zobaczymy co w trawie piszczy :)
Jeśli kupiłeś aparat jako konsument (nie na firmę), zamówienie złożyłeś przez internet (odbiór może być osobisty), to masz prawo zrezygnować z zakupu. Wystarczy wysłać oświadczenie w terminie 14 dni od odebrania towaru. Potem masz kolejne 14 dni na zwrot. Towar powinien być w stanie nienaruszonym, poza zakresem zwykłego zarządu. Czyli masz prawo go rozpakować i sprawdzić. Kilkanaście klatek nie powinno być żadnym problemem. Powyżej 100 już bym miał pretensje. Sprzedawca ma prawo potrącić pewną wartość za używanie towaru. Niestety przepisy tego nie precyzują. Można posiłkować się deklarowanym czasem żywotności migawki (typowo 150 tys.), ale wiadomo, że na początku aparat traci najwięcej na wartości.
artur0372
06-08-2015, 11:03
Kupiłem używany z przebiegiem kilkanaście tysięcy jako konsument na allegro od firmy. Zrobiłem 101 zdjęć.
Jeśli to była licytacja, to nie podlega to pod ustawę. Ale sprzedawca może dać taką możliwość.
Nie wiem czy ustawa mówi coś o towarach używanych. Ale kilka razy zwracałem używane obiektywy kupione na allegro w znanym komisie. Nie było problemów.
thekrycha
06-08-2015, 11:37
Jeśli to była licytacja, to nie podlega to pod ustawę.
To już się zmieniło, jakoś w grudniu ub. r. chyba. Nie ma znaczenia czy kupisz przez 'kup teraz' czy wygrasz licytację, masz prawo odstąpienia od takiej umowy.
Nie wiem czy ustawa mówi coś o towarach używanych. Ale kilka razy zwracałem używane obiektywy kupione na allegro w znanym komisie. Nie było problemów.
Jeśli chodzi o rzeczy używane, to art. 38 ustawy nie wymienia takiego przypadku jako sytuacji, w której prawo do odstąpienia nie przysługuje. A więc używki również mogą podlegać odstąpieniu, zresztą tak jak było w Twoim przypadku :)
thekrycha
06-08-2015, 14:06
Na razie nie chcę podawać na forum jakiego sklepu to dotyczy.
Artur, myślę, że biorąc pod uwagę naszą rozmowę na priv warto jednak ujawnić sprzedawcę ... ku przestrodze dla innych forumowiczów. Może ktoś też miał podobne, a może lepsze doświadczenia z tą firmą.
artur0372
06-08-2015, 14:55
Artur, myślę, że biorąc pod uwagę naszą rozmowę na priv warto jednak ujawnić sprzedawcę ... ku przestrodze dla innych forumowiczów. Może ktoś też miał podobne, a może lepsze doświadczenia z tą firmą.
Przesyłka nadana i filmik nakręcony :-)
Sklep Foto-Net. Kilka razy u nich kupowałem, ten był ostatni. Duże problemy z zwrotem i wciskają ciemnotę (stare przepisy) ludziom, którzy się nie znają na prawach konsumenta (np. takim jak ja).
Serdeczne podziękowania dla kolegów thekrycha i TOP67.
Dam znać jak się sprawa zakończy.
nikoniarz
06-08-2015, 15:02
Sklep Foto-Net. Kilka razy u nich kupowałem, ten był ostatni. Duże problemy z zwrotem i wciskają ciemnotę (stare przepisy) ludziom, którzy się nie znają na prawach konsumenta (np. takim jak ja).
Domniemam, że kilka razy kupowałeś ale pierwszy raz chcesz towar zwrócić? Jeśli tak, to widać, że szanują tylko klientów kupujących... Dobrze wiedzieć...
artur0372
06-08-2015, 15:04
Domniemam, że kilka razy kupowałeś ale pierwszy raz chcesz towar zwrócić? Jeśli tak, to widać, że szanują tylko klientów kupujących... Dobrze wiedzieć...
Dokładnie.
Rossi_PL
06-08-2015, 15:10
Przesyłka nadana i filmik nakręcony :-)(...)
To tak "ku przestrodze" jak by nagle miało się okazać, że odesłałeś w innym stanie niż przyszło do Ciebie? ;)
thekrycha
06-08-2015, 15:10
Polecam też zapoznać się z porównaniem (dostarczonym przez allegro) przepisów obowiązujących ze starymi, wielu sprzedawców nadal "jedzie" na tych już nieaktualnych ;)
http://faq.allegro.pl/artykul/40399/odstapienie-od-umowy-porownanie-stanu-przed-i-po-25122014-r
Co ciekawe, również za allegro, możliwość odstąpienia obowiązuje także w przypadku towarów używanych, powystawowych, poprezentacyjnych, przecenionych i objętych promocją.
Nie dajmy sobie wciskać ciemntoy ... Ku chwale ;)
artur0372
06-08-2015, 15:14
Żeby było śmieszniej to korespondowałem mailowo z prawnikiem (tak napisał) tego sklepu :-)
thekrycha
06-08-2015, 15:26
Żeby było śmieszniej to korespondowałem mailowo z prawnikiem (tak napisał) tego sklepu :-)
Jak znam życie to pisałeś z prawnikiem/handlowcem/księgowym/wszystkie inne stanowiska ... tyle, że w jednej osobie ;) Kient nie klient fejm musi się zgadzać :p
artur0372
18-08-2015, 16:23
Sprawa zakończona. Dzisiaj otrzymałem zwrot kasy (pełny).
rainbowwarrior
29-08-2015, 21:15
Czy otrzymałeś też równowartość najniższego kosztu wysyłki towaru do ciebie, bo też ci przysługuje? Jak ktoś próbuje wciskać nam ciemnotę, to moim zdaniem, nie należy odpuszczać ani złotówki która nam się zgodnie z prawem należy.
skarcity
31-08-2015, 15:47
Czy otrzymałeś też równowartość najniższego kosztu wysyłki towaru do ciebie, bo też ci przysługuje? Jak ktoś próbuje wciskać nam ciemnotę, to moim zdaniem, nie należy odpuszczać ani złotówki która nam się zgodnie z prawem należy.
Jeśli dobrze zrozumiałem, było to odstąpienie od umowy a nie reklamacja. Niby dlaczego sprzedawca miałby ponosić koszty przesyłki?
Jeśli dobrze zrozumiałem, było to odstąpienie od umowy a nie reklamacja. Niby dlaczego sprzedawca miałby ponosić koszty przesyłki?
Bo takie jest prawo. Choć uczciwie uważam, że niesprawiedliwe.
Przy odstapieniu z uwagi na widzimisie koszt ponosi kupujacy. To oczywiste.
Przy odstapieniu z uwagi na widzimisie koszt ponosi kupujacy. To oczywiste.
Koszt zwrotu. Koszt dostawy zwraca sprzedawca
Koszt dostawy ponosi ten kto go poniosl.
Mylisz się.
Pierwszy z brzegu regulamin. Odstąpienie od umowy punkt 8
http://abfoto.pl/regulamin-c_12.html
Od 25 grudnia 2014 roku sprzedawca zwraca koszt dostawy w wysokości najniższego sposobu, jaki podał przy sprzedaży (pomijając odbiór osobisty).
Od 25 grudnia 2014 roku sprzedawca zwraca koszt dostawy w wysokości najniższego sposobu, jaki podał przy sprzedaży (pomijając odbiór osobisty).
Czyli jak ja odsyłam to jeszcze muszą mi zwrócić za pocztę/kuriera w cenie najniższej przy sprzedaży? To zacytuję regulamin pewnego sklepu ze sprzętem foto
Odsyłając towar możecie Państwo skorzystać z usług firmy kurierskiej ... poprzez wypełnienie formularza na naszej stronie. Wtedy za usługę zapłaci sklep ...., a następnie koszt usługi w wysokości 16 zł odliczany jest od kwoty zwracanej w związku ze zwrotem towaru
Czy jednak czegoś nie rozumiem?
Sklep zwraca koszt przesyłki naliczony przy sprzedaży. Za odesłanie płaci klient.
A no to już rozumiem, widać zmęczonym bo nie zrozumiałem od razu. Czyli zwracają kasę dokładnie taką jak wydałem: na zakupiony towar + przesyłkę
Nie zawsze dokładnie taką samą. Jeśli wybrałeś dostawę np. kurierem za 20 zł, ale oferują też wysyłkę listem ekonomicznym za 3 zł, to zwrócą te 3 zł.
skarcity
01-09-2015, 09:51
niezły absurd
To nie jest absurd.
W mojej ocenie to i tak jest spory gest w stronę kupującego (ustawa).
skarcity
01-09-2015, 10:24
To nie jest absurd.
W mojej ocenie to i tak jest spory gest w stronę kupującego (ustawa).
To jest absurd. Właśnie to, że ustawodawca robi gest w stronę kupującego kosztem sprzedającego. Absurd jak byk :-)
To jest absurd. Właśnie to, że ustawodawca robi gest w stronę kupującego kosztem sprzedającego. Absurd jak byk :-)
To kwestia wkalkulowania potencjalnych najniższych kosztów przesyłki w cenę sprzedawanego towaru. Przecież za wszelkie koszty prowadzenia działalności płacą klienci.