Zobacz pełną wersję : zdjecie ze swieca
Kuba Borysko
24-08-2005, 17:10
Witam, chcialbym zrobic kilka fotek zonie na tle zapalonych swiec. Nigdy wczesniej nie fotografowalem przy takim oswietleniu, jaki czas i optymalna przyslone powinienem zastosowac? Zakladam oczywiscie ze bede potrzebowal stabilnego podloza pod moja 75, mam kitowy obiektyw 28-100G, a w lodowce fuji superie 200. Czy to wystarczy na dobre zdjecie? (zona jest ladna, wiec kwestia urody modelu odpada). Pozdrawiam.
Witam, chcialbym zrobic kilka fotek zonie na tle zapalonych swiec. Nigdy wczesniej nie fotografowalem przy takim oswietleniu, jaki czas i optymalna przyslone powinienem zastosowac? Zakladam oczywiscie ze bede potrzebowal stabilnego podloza pod moja 75, mam kitowy obiektyw 28-100G, a w lodowce fuji superie 200. Czy to wystarczy na dobre zdjecie?
Powinno, może spróbuj zobaczyc, jakie parametry proponuje aparat? Potem poczytaj tabele naswietlan,i potem, na koniec juz, popróbuj :)
(zona jest ladna, wiec kwestia urody modelu odpada)
Hmmm.. a która żona nie jest ładna? :D
Hmmm.. a która żona nie jest ładna?
Mnie tez sie wszystkie zony podobaja ;)
Przenosze do foto-technika.
Kuba Borysko
25-08-2005, 06:03
przepraszam za umieszczenie tematu tutaj, na przyszlosc postaram sie pisac tam gdzie ma to byc.
nie do końca cię zrozumiałem, czy te świece mają być także jednocześnie oświetleniem?
Hmmm.. a która żona nie jest ładna?
Mnie tez sie wszystkie zony podobaja ;)
a focisz ciągle jedną, choc ostatnio masz inną - ciemnowlosą :wink: :mrgreen:
co do zdjecia to polecam tez jakis rekwizyt (kieliszek od razu mi sie nasuwa od wina oczywiscie)
zasada nr XX - im ciemniej tym czulszy film, wiec moglby byc 400 ISO
pomiar punktowy na jasne fragmenty twarzy, swiece i tak przepalisz ale chyba
o portret bardzie idzie niz o swiece, mala glebia ostrosci
no i statyw koniecznie
vuki - ty to albo na sianko albo na winko :twisted: ;)
najbardziej to lubie polaczyc te rzeczy razem :mrgreen:
najbardziej to lubie polaczyc te rzeczy razem :mrgreen:
Znaczy w końcu dajesz sobie siana z winem ? :D
Kuba Borysko
25-08-2005, 15:58
ok postaram sie rowniez o wino (kieliszek tez), moze nie bedzie zbyt markowe ale na tyle dobre by zaraz po sesji spokojnie je spozyc. Chcialbym owszem wykorzystac swiece jako oswietlenie. Zobacze co z tego wyjdzie jescze poki co nie mam statywu ale moze cos wymysle.
Nigdy wczesniej nie fotografowalem przy takim oswietleniu, jaki czas i optymalna przyslone powinienem zastosowac?
To pytanie jest bez sensu, nie wiadomo jaka swiece wykorzystasz, nie wiadomo jak daleko ja ustawisz od modelki ... zrob pomiary, pomysl i strzelaj.
A propos swiec to:
http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=712797 - zdjecie z reki
Juan Diego
05-12-2005, 01:31
winko i sianko to jeszcze ok, ale winko, sianko i świeczka to już pachnie 997,998 i 999 :lol: