PDA

Zobacz pełną wersję : zdjecie ze swieca

Kuba Borysko
24-08-2005, 17:10
Witam, chcialbym zrobic kilka fotek zonie na tle zapalonych swiec. Nigdy wczesniej nie fotografowalem przy takim oswietleniu, jaki czas i optymalna przyslone powinienem zastosowac? Zakladam oczywiscie ze bede potrzebowal stabilnego podloza pod moja 75, mam kitowy obiektyw 28-100G, a w lodowce fuji superie 200. Czy to wystarczy na dobre zdjecie? (zona jest ladna, wiec kwestia urody modelu odpada). Pozdrawiam.

pebees
24-08-2005, 22:34
Witam, chcialbym zrobic kilka fotek zonie na tle zapalonych swiec. Nigdy wczesniej nie fotografowalem przy takim oswietleniu, jaki czas i optymalna przyslone powinienem zastosowac? Zakladam oczywiscie ze bede potrzebowal stabilnego podloza pod moja 75, mam kitowy obiektyw 28-100G, a w lodowce fuji superie 200. Czy to wystarczy na dobre zdjecie?
Powinno, może spróbuj zobaczyc, jakie parametry proponuje aparat? Potem poczytaj tabele naswietlan,i potem, na koniec juz, popróbuj :)

(zona jest ladna, wiec kwestia urody modelu odpada)
Hmmm.. a która żona nie jest ładna? :D

admin
24-08-2005, 23:35
Hmmm.. a która żona nie jest ładna?

Mnie tez sie wszystkie zony podobaja ;)

Przenosze do foto-technika.

Kuba Borysko
25-08-2005, 06:03
przepraszam za umieszczenie tematu tutaj, na przyszlosc postaram sie pisac tam gdzie ma to byc.

madmips
25-08-2005, 11:51
nie do końca cię zrozumiałem, czy te świece mają być także jednocześnie oświetleniem?

vuki
25-08-2005, 12:34
Hmmm.. a która żona nie jest ładna?

Mnie tez sie wszystkie zony podobaja ;)

a focisz ciągle jedną, choc ostatnio masz inną - ciemnowlosą :wink: :mrgreen:

co do zdjecia to polecam tez jakis rekwizyt (kieliszek od razu mi sie nasuwa od wina oczywiscie)
zasada nr XX - im ciemniej tym czulszy film, wiec moglby byc 400 ISO
pomiar punktowy na jasne fragmenty twarzy, swiece i tak przepalisz ale chyba
o portret bardzie idzie niz o swiece, mala glebia ostrosci
no i statyw koniecznie

madmips
25-08-2005, 12:38
vuki - ty to albo na sianko albo na winko :twisted: ;)

vuki
25-08-2005, 12:40

najbardziej to lubie polaczyc te rzeczy razem :mrgreen:

pebees
25-08-2005, 12:44

najbardziej to lubie polaczyc te rzeczy razem :mrgreen:
Znaczy w końcu dajesz sobie siana z winem ? :D

Kuba Borysko
25-08-2005, 15:58
ok postaram sie rowniez o wino (kieliszek tez), moze nie bedzie zbyt markowe ale na tyle dobre by zaraz po sesji spokojnie je spozyc. Chcialbym owszem wykorzystac swiece jako oswietlenie. Zobacze co z tego wyjdzie jescze poki co nie mam statywu ale moze cos wymysle.

gALL
25-08-2005, 16:17
Nigdy wczesniej nie fotografowalem przy takim oswietleniu, jaki czas i optymalna przyslone powinienem zastosowac?

To pytanie jest bez sensu, nie wiadomo jaka swiece wykorzystasz, nie wiadomo jak daleko ja ustawisz od modelki ... zrob pomiary, pomysl i strzelaj.

A propos swiec to:
http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=712797 - zdjecie z reki

Juan Diego
05-12-2005, 01:31
winko i sianko to jeszcze ok, ale winko, sianko i świeczka to już pachnie 997,998 i 999 :lol: