Zobacz pełną wersję : kalibracja w serwisie - koszt?
artur0372
05-08-2015, 17:00
Sorki ale nie mogę znaleźć (szukajka dziwności pokazuje). Powie mi ktoś ile serwis nikona woła za kalibrację szkła (po gwarancji oczywiście)? Jeżeli to ma znaczenie to chodzi mi o n50 1.4G (podpięty do D5300). Mam dość spory BF.
2-3 lata temu kosztowało bodajże 130zł.
Na ogół robili kalibrację przy f 2.8
Jak się używało np. 1.4-2.0 to po takiej kalibracji obiektyw nie trafiał tam gdzie trzeba.
Instrukcje serwisowe mówią że kalibrację AF serwis przeprowadza na 50 1.4D.
Instrukcje serwisowe mówią że kalibrację AF serwis przeprowadza na 50 1.4D.
Kalibrację aparatów i tylko tych z silnikiem. W wątku mowa o kalibracji obiektywu...
Sorki ale nie mogę znaleźć (szukajka dziwności pokazuje). Powie mi ktoś ile serwis nikona woła za kalibrację szkła (po gwarancji oczywiście)? Jeżeli to ma znaczenie to chodzi mi o n50 1.4G (podpięty do D5300). Mam dość spory BF.
Jesteś pewien, że to kwestia obiektywu ??
Nikon nie kalibruje szkieł pod aparat. Robią kalibrację do wzorca, więc jeśli masz problem z AF w aparacie, to kalibracja szkła nic nie pomoże.
artur0372
05-08-2015, 19:47
...Jesteś pewien, że to kwestia obiektywu ??...
Po dłuższej zabawie chyba trochę mniej :-) Sprawdziłem jeszcze na innych szkłach:
- n55-200VR jest git na każdej przysłonie i ogniskowej (brak ff/bf)
- n35 1.8 DX troszkę loteria na f/1.8 (raz ok raz lekki bf a ta 50-tka nawet na f/2.8 i wyżej chyba też wykazuje spory bf.