Zobacz pełną wersję : Targi motoryzacyjne - co zabrać ?
Cześć,
W niedługim czasie będę miał możliwość odwiedzenia targów motoryzacyjnych. Chciałbym zrobić w trakcie tej wycieczki trochę zdjęć, nie tylko całe auta, ale też szczegóły (ale nie do poziomu makro). Z tego co udało mi się już wyczytać, podstawą na taką "imprezę" jest filtr polaryzacyjny, żeby wyeliminować odbicia świateł na samochodzie. Czy obiektyw stałoogniskowy (35mm f/1.8 ) będzie odpowiednim wyborem czy może lepiej zabrać coś zmiennoogniskowego (mam dostępny 18-105mm f/3.5-5.6) ?
Czy jakieś jeszcze dodatkowe akcesoria byłyby niezbędne ?
Podejrzewam, że się nie doczekasz odpowiedzi. Wiosną pytałem o to samo, bo po raz pierwszy szedłem na Motorshow w Poznaniu i było bez odzewu. Z mojego lichego doświadczenia powiem Ci tak:
- do całych aut na cropie N35/1.8 może być trochę ciasny. Nie wiem, ile będziesz miał przestrzeni, ale nawet jak będzie dużo, to ludzie Ci zasłonią widok, jeśli się oddalisz :) lepiej więc czymś szerszym i z bliska, choć naturalnie da to zniekształcenia perspektywy. Ja trzaskałem dużo 50/1.4 na FF, więc kąt widzenia podobny, ale miałem też w zapasie 24-70, czyli odpowiednik 18-55 na cropie. Też się przydał wielokrotnie :)
Nie wiem, jakie masz body, ale nastaw się na podbijanie ISO, chyba że chcesz walczyć lampą, bo na hali może być ciemnawo (mimo świateł i okien). Trudne jest zwłaszcza fotografowanie wnętrz aut, bo tam nie dość, że ciemno, to jeszcze wszystko czarne ;) Filtr polaryzacyjny obowiązkowy, choć świateł jest tak dużo, że i tak auta się błyszczą. Przynajmniej możesz sterować, które odblaski chcesz bardziej od innych ;)
Do tego butelka wody koniecznie i wygodne buty (nie wiem, ile planujesz chodzić, ja po paru godzinach zacząłem "wymiękać") :) Z akcesoriów przydała mi się dodatkowa karta pamięci, a z rzeczy innych: mapka targów jest bardzo przydatna. Można zaplanować, gdzie i co fotografować, zamiast się snuć, zwłaszcza jeśli targi duże i nie dasz rady obejść wszystkiego. Warto też przyjść wcześnie, tłum będzie mniejszy.
To chyba tyle na początek, jak masz jeszcze jakieś pytania, to dawaj śmiało. Co wiem, to Ci napiszę :)
Aha, mi z tego pierwszego wypadu wyszło coś takiego:
motocykle (http://ladaco.blogspot.com/2015/04/r-poznan-motor-show-motocykle.html)
samochody (http://ladaco.blogspot.com/2015/04/r-poznan-motor-show-samochody.html)
Szału nie ma, ale co tam :)
Rossi_PL
04-08-2015, 10:30
Dobry polar to podstawa (Marumi Super, B+W, Heliopan) ale spróbuj też parę zdjęć wykonać bez polara bo czasami lepsze rezultaty będą bez niego. Ja np. do aut na FX upodobałem sobie 50mm oraz 80-200. Zdaje się, że masz DX więc spróbuj śmiało z 35mm co da Ci podobny kąt widzenia co 50mm na FX. Obejrzyj sobie galerię Sowart'a, PES'a, Maciej Sułek i popatrz co można osiągnąć. Powodzenia :-)
Dzięki za szybkie odpowiedzi i rady. Jeśli chodzi o Body to mam Nikona D5300, więc zgadza się ...DX.
Może przejdę się do jakiegoś dilera samochodowego wcześniej i potestuje czy ta moja 35mm daje radę :-)
@ kkokosz,
Jak dla mnie zdjęcia w Twojej galerii świetne!
Może przejdę się do jakiegoś dilera samochodowego wcześniej i potestuje czy ta moja 35mm daje radę :-)
Co ma nie dawać - to tylko kwestia możliwości odejścia kawałek :) Niemniej i tak bym sobie na Twoim miejscu 18-105 zabrał, na wszelki wypadek. Ciężki nie jest, a może się przydać ;)
Jak dla mnie zdjęcia w Twojej galerii świetne!
Dzięki, ale myślę, że spokojnie dasz radę zrobić lepsze :)