Zobacz pełną wersję : d40 a k100d
Z czego wam się bardziej fotki podobają?? Proszę o własne opinie.
Najbardziej podobają mi się fotki dobre.
Z czego wam się bardziej fotki podobają??
Mi się najbardziej podobają fotki ze świata.
Z czego wam się bardziej fotki podobają?? Proszę o własne opinie.
mi z 5D i Marka III :D
Chyba ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem albo ja z pisaniem:). Chodzi mi o porównanie d40 do k100d co było napisane w temacie. Widzę, że cięte riposty dostaję na furum nikona:), na forum pentaxa bywa lepiej.
na forum pentaxa bywa lepiej.
Sa jeszcze bardziej ciete?!? ;-)
Najbardziej podobają mi się fotki dobre.
Mi się najbardziej podobają fotki ze świata.
mi z 5D i Marka III :D
a jakby tak pojawił się post powielający temat to była by wojna o zaśmiecanie forum i wzywanie moderatora...
może coś jeszcze panowie w temacie dorzucicie??:)
Dzięki za wiele uzasadnionych odpowiedzi.
TEMAT ZAMKNIĘTY
mrucek, i mcb też - gdy oglądam gdzieś zdjęcia, nie jestem w stanie rozróżnić, które jakimi aparatami były robione. Dlatego najbardziej podobają mi się fotki ze świata :)
Zgadzam się z przedmówcą...
Generalnie to nie aparat robi zdjęcie tylko fotograf... Dobry fotoggraf zrobi dobre zdjęcie przy pomocy Fuji S5600 (wystarczy obejrzeć fotki z cyberfoto)... A jak ktoś nie potrafi robić dobrych fotek to i 5D nie pomoże, może wtedy kupić sprzętu za kupę kasy a i tak będzie robił gorsze niż niektórzy takim S5600... Więc to nie kwestia aparatu tylko umiejętności przede wszystkim... Aparat stoi dopiero na 3 miejscu...
Spytasz co na 2. ?? Na drugim stoi optyka... Jeśli chodzi o lustrzanki to ważniejsze są szkła niż puszka...
Stary. Ile można o tym samym?
Wybierz cokolwiek - z pewnośią będziesz zadowolony. I tylko zacznij zdjęcia robić a nie testy.
maras Wiesz, chyba masz rację bo już od kilku tygodni tylko czytam po forach i się mętlik w głowie robi. W porównaniu do Panasa fx8 to każdy dSLR da mi lepsze rezultaty i radość z focenia.
Kacper_84
14-05-2007, 14:21
:)
zmacaj w sklepie i wybierz to co "leży w dłoni" ;) na tym etapie każdy zrobi swietne zdjęcie ;]
tomhagen
14-05-2007, 14:23
mcb, no toś młody zadebiutował...
Chodzi mi o porównanie d40 do k100d co było napisane w temacie.
Zadałeś pytanie, z którego aparatu bardziej podobają się fotki. A to jest pytanie z gatunku tych, które budzą albo litość albo złośliwość:twisted: Dlaczego? Bo nie ma sensu. Bo, jak już zostało powiedziane, na jakość zdjęć aparat ma wpływ dopiero jako trzeci. Liczy się fotograf. I liczy się fotografowanie ulubionych tematów, a nie robienie fotek testowych i doszukiwanie się niuansów technologicznych.
IMHO są dwa podejścia do wyboru sprzętu:
1) wybiera się go pod kątem konkretnych, sprecyzowanych potrzeb związanych z uprawianym rodzajem fotografii
2) wybiera się go pod kątem tego, co lepiej leży w dłoni (z Twojego pytania wnoszę, że ten punkt odnosi się do Ciebie)
Mała sugestia: zależy Ci na jak najlepszej współpracy ze szkłami na m42 itp - weź Pentaxa. Zależy Ci na precyzyjnym pomiarze błysku - weź Nikona.
Nie wiesz, na czym Ci zależy: cokolwiek wybierzesz, będzie OK
To niefortunne pytanie to chyba wina tych wielu setek postów oraz kilkunastu testów, które zdołałem przeczytać. Przedmówca ma rację a temat uważam za zamknięty.