PDA

Zobacz pełną wersję : inne marki a NIKON

tidus
14-05-2007, 08:26
Witam,
Ostatnio cos zaczalem rozmyslac co takiego ma w sobie Nikon, ze pomimo serwowania nam dosc wysokich cen i tak go kochamy i najchetniej wybieramy.
Zaczne od tego, ze ostatnimi czasy zaczalem bawic sie innymi systemami pod pretekstem kupna w sklepach, i tak bawiac sie Sony Alfa, ktora bardzo kusi cena, doszedlem do wniosku ze ma calkiem fajny AF, niezly jak dla mnie wizjer, ponoc dobrze trzymajaca baterie bo aparat w sklepie byl cala noc i dzien wlaczony bo ktos go zapomnial wylaczyc, ale przeszedl w stan wstrzymania wiec to srednio miarodajne. Ale jak to zwykle bywa z aparatami waznym lementem jest ergonomia i zeby pucha jeszcze nie wk.... oka. I tak sony juz powaznie stracilo, bo choc nie mam duzych dloni maly palec etatowo zmykal mi pod body. No i grip jakis taki plytki mi sie wydal co tez nie uprzyjemnialo trzymania.
Pozniej przyszla pora na Olka e 500 i ten bardzo mnie mile zaskoczyl co do ergonomi, bo o dziwo palce nie uciekaly mi pod body, wszystko wyglada fajnie i kosztuje jeszcze fajniej hyhy,szkoda tylko tych szumow. Niestety Olka nie moglem dokladnie sprawdzic bo nie mialem czasu wiec i AF nie zostal przeze mnie sprawdzony.
Zawiodlem sie Pentaxem K10D, fakt body jest wysokie ale grip bardzo bardzo plytki....zle mi sie go trzymalo, Tego znowu nie moglem wlaczyc bo sklep nie mial akumulatora do testowania,wiec oceny nie moge wystawic.
Dziwnie ucieszyl mnie Eos 400D tak znienawidzony,ale trzymal mi sie lepiej od Sonego....Tutaj zdecydowanie najlepiej wyglada kwestia AF, wizjer duzy nie jest ale po kompakcie cyfrowym wszystko jest ladne i przejrzyste hyhy. Wkurza mnie w nim pozycja kolka nastawczego i spustu migawki, jakies niewygodne.
Na koniec pozostal caly system Nikona. D80 jest hmmm troche drogi z kitem, choc niby najlepszym,ale mimo wszystko drogi..jedyny zestaw ktory zawsze stoi powyzej 4 tysiakow, AF dziala tak samo pewnie jak w canonie, wizjer jest fajny i duzy, ale ergonomia zdecydowanie krolewska. W takich chwiach przekonuje sie dlaczego kocham kazda kolejna puche Nikona, i choc nie mam dslr'a to wiem ze to sa swietne aparaty, Czy to D50, 70,70s, 80 lub te drozsze, kazde body wrecz perfekcyjnie lezy w lapie.Przyciski nie sa za male jak to czesto bywa...piekna sprawa. Tylko denerwuja mnie niestety te ceny,wiem ze za jakosc sie placi, ale kazdy musi przyznac ze inny system z np tamronem 17-50 f.2.8 wyjdzie duzo taniej niz Nikon,a wowczas bedzie prezentowal zblizona jakos zdjec. Kwestii szumow czy kolorow nie poruszam, bo to tez ciezko okreslac, Widzac zdjecie z szumiacej alfy na iso 1600, fakt szum jest ale chocby dla zdjec slubnych przy dobrym naswietleniu kadru to nei przeszkadza bo jest duzo detali. Canon wyglada kosmicznie jesli chodzi i szumy, wiem wiem... Nikon tez praktycznie nie szumi hyhy, ale te kilka stow pozwala chocby zainwestowac w inne szklo, lampe , cokolwiek, co bardzo przydaje sie w pozniejszej eksploatacji.

Podsumowujac, uwazam ze Nikon wydal serie najlepszych lustrzanek w ostatnich latach , jesli patrzec na ergonomie i wywazenie funkcji, ale czesto przesadzil z cenami... gdyby 80 zeszla w dol o jakies 300 zl zarabialby te same pieniadze bo wiecej ludzi by wybralo nikona.
Pozdrawiam,
Tidus

Agat
18-05-2007, 19:17
Akurat w Polsce, więcej ludzi wybiera Nikona :-)
To bodaj jedyny kraj w Europie, w którym Canon ma mniejszy udział w rynku lustrzanek cyfrowych niż Nikon.

mir
18-05-2007, 19:44
Witam,
Podsumowujac, uwazam ze Nikon wydal serie najlepszych lustrzanek w ostatnich latach , jesli patrzec na ergonomie i wywazenie funkcji, ale czesto przesadzil z cenami... gdyby 80 zeszla w dol o jakies 300 zl zarabialby te same pieniadze bo wiecej ludzi by wybralo nikona.
Pozdrawiam,
Tidus

Powinieneś wziasc do reki Minolte D7D to byś zobaczył co to znaczy ergonomia, po prostu super.
Dziwi mnie jedna rzecz w Twojej wypowiedzi a mianowicie, uważasz ze uchwyt A100 jest płytki, palec ucieka na dol a 400D jest wygodniejszy w trzymaniu, hmmm trochę to dziwne bo grip 400D to jest dopiero płytka sprawa. Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie.

tidus
18-05-2007, 20:50
tez mnie to zdziwilo, ale canon lepiej mi lezy w lapie...jak zlapalem canona to mi az oczy wyszly bo myslalem ze bedzie duzo gorszy od alfy.. niestety bardzo zawiodl mnie pentax z plytkim gripem, o czym zreszta juz pisalem. pozdro

eldritch
18-05-2007, 21:59
Niepamietam kiedy i gdzie przeczytałem takie zdanie jednego z fotografów, użytkowników (zachodnich) wszystkich tych trzech marek:
"Nikon robi najlepsze obiektywy, Minolta najlepsze body - a Canon to kompromis pomiędzy nimi"

Co sądzicie o takim poglądzie? Jest słuszny czy nie?

Wyjaśniam, że sam się z tym nie do końca zgadzam, oraz, że zdanie pochodzi jak mi się wydaje z 2 połowy lat 90.

Nemeth
18-05-2007, 22:17
Moze to smieszne ... ale mnie sie aparaty Nikona po prostu - podobaja.

Reszta taka jakas nie foremna, nieestetyczna... Co z tego ze dobrze w dloni lezy jak na to sie patrzec nie mozna...

DXT
18-05-2007, 22:45
Najlepszy korpus miala minolta A1;]

A tak serio to kwestia przyzwyczajenia - kiedys nie wyobrazalem sobie innego aparatu niz pancerna Practica PLC3 a teraz plastik fantastik lezy mi w reku jak ulał...

Co do szkieł to Nikon juz jakiś czas temu zaczął robic platikowe bagnety a Minolta...hmmm nie ma jej...

Pawel Pawlak
18-05-2007, 23:50
Moze to smieszne ... ale mnie sie aparaty Nikona po prostu - podobaja.

Reszta taka jakas nie foremna, nieestetyczna... Co z tego ze dobrze w dloni lezy jak na to sie patrzec nie mozna...

mam dokładnie takie samo poczucie estetyki :)

Archangel
19-05-2007, 00:39
popieram przedmówców! nikon jest po prostu ładny

w canonie nie cierpię lamp błyskowych wbudowanych, okropny kształt!

Pawel Pawlak
19-05-2007, 00:59
Ale będą z nas mieli polewkę na forach innych systemów ;)

cyrusvirus
19-05-2007, 01:25
Polewkę raczej nie, tylko będą się zastanawiać:
Co jest ku*** w tych Nikonach, że oni je tak zachwalają i dlaczego każdy jest w swoim zakochany? U nas tak nie ma do cholery ;)

Nemeth
19-05-2007, 01:31
Co jest ku*** w tych Nikonach, że oni je tak zachwalają i dlaczego każdy jest w swoim zakochany? U nas tak nie ma do cholery ;)

To przez ten czerwony trojkacik na body :)

cyrusvirus
19-05-2007, 01:51
no ba! Wszytko jasne :)

DROGI CZYTELNIKU!
Jeśli nie posiadasz Nikona to nigdy nie będziesz wiedział o czym mowa :D

tidus
19-05-2007, 12:52
heheh , fakt zeby dobrze wiedziec co to nikon trzeba sie nim pobawic. Nie mam lustrzanki ale jak do tej pory zaden system poza nikonem nie pasowal mi tak idealnie do lap, trzymalem wszystko poza minoltami, i nic nie potrafi zastapic chocby tego uchwytu... nie ma problemow z malym palcem, jak ktos mi powie ze taka ergonomia to nie jest wazna rzecz to zycze mu potrzymac jak dla mnie kwadratowa alfe i pozniej chocby D50... dla mnie to bardzo wazna sprawa jak aparat lezy w lapie. A ze nikon dodatkowo ma swietny AF i male szumy... zreszta na tescie D80 na fotopolis juz zostalo napisane ze ten model jest praktycznie idealny... Warto bylo czekac.
Jedyna rzecz, ktorej mi brakuje w D80 z D 200 to dzwiek migawki, ktory to w dwusetce jest poprostu cudowny...zawsze mam gesia skorke :P Jak ktos byl na pokazie D 80 w lodzi to wiec ze strzelalem serie testowa 200 dla samego dzwieku migawki :D heheh

Pozdro

Artur
19-05-2007, 18:50
:-) nie powinni, podobna wypowiedz wyczytalem kiedys na forum canona ...

manio
19-05-2007, 23:18
:-) nie powinni, podobna wypowiedz wyczytalem kiedys na forum canona ...

... a ja również na forum pentaxa, minolty itp..... :)

Co do Nikona -super, hiper itp tylko kiedy kurna wyjdzie jakis normalny, wszystkomajacy, tani i dobrze dzialajacy grip do D50 bo z Sabina i sredniociezkim szklem lapa boli po duzej serii zdjec.

DXT
20-05-2007, 01:16
Bo d50 to aparat dla twardzieli ktorzy jada na pierwotnym firmware i bez gripa;]

!AGresT
20-05-2007, 10:11
To przez ten czerwony trojkacik na body :)
Nemeth - w Fuji czerwone gumki zastąpiono czarnymi i wygląda lepiej ;)
Swoją drogą, w Nikonie powinny być żółte.

robin102
20-05-2007, 10:22
Wpadnijcie na forum Olympusa tam koledzy dopiero są rozkochani w swoich olkach . Niektórzy z nim śpią. I w ogóle to najlepsze aparaty pod słońcem. hi hi hi

manio
20-05-2007, 12:36
Wpadnijcie na forum Olympusa tam koledzy dopiero są rozkochani w swoich olkach . Niektórzy z nim śpią. I w ogóle to najlepsze aparaty pod słońcem. hi hi hi

No wlasnie jeszcze o Olku bym zapomnial .... i z tym wiecznym argumentem ze Olek ma najlepsze kity na swiecie itp

Nemeth
20-05-2007, 16:27
Nemeth - w Fuji czerwone gumki zastąpiono czarnymi i wygląda lepiej ;)
Swoją drogą, w Nikonie powinny być żółte.

Bo czerwone pasuje tylko z Nikonem ! :)

anwas
22-05-2007, 17:39

Z Nikonami też pewnie niektórzy śpią.Ja ze swym byłym F100 też leżałem w łóżku:)A przypomnij no sobie jakie pochwalne pieśni pisałeś sam na forum Olympusa i jak chciałeś odkupić dopiero co sprzedaną E-1-ynkę...

robin102
22-05-2007, 18:01
Pamiętam, pamiętem E-1 lubiłem i chaliłem za "ciałko" ale nie zdążyłem z nią pospać.

Seeker
22-05-2007, 18:45
Kazdy co innego lubi, ale co do estetyki i ergonomii jestem urodzonym nikoniarzem ;)
Zdaje sobie jednak sprawe, ze kilka ulepszen jest jeszcze mozliwych.

Moze cala tajemnica tkwi w tym, ze konstruktorzy nie uzywaja prywatnie sprzetu konkurencji... albo wrecz przeciwnie, w sposob kreatywny ;)

Nikon, nie wdajac sie w niuanse, wydal ksiazke p.t. Radosc fotografowania. Moze faktycznie cos jest na rzeczy...

"Najlepszy korpus miala minolta A1;]"

Nie zapominajmy o serii "Z" i Sony 505 ;) :)

"mam dokładnie takie samo poczucie estetyki"

Majac w pamieci poprzednia stopke - trudno nie zauwazyc ;)

"w canonie nie cierpię lamp błyskowych wbudowanych, okropny kształt!"

O Alfie, to juz nawet przez grzecznosc nie wspomne... szczegolnie rozlozonej.

ku6i
23-05-2007, 22:09
"Najlepszy korpus miala minolta A1;]"

Nie zapominajmy o serii "Z" i Sony 505 ;) :)

Łomatkobosko! Miałem w łapach Z3 i jakoś nie powalała ergonomia

sad_minoltus
21-06-2007, 01:42
Łomatkobosko! Miałem w łapach Z3 i jakoś nie powalała ergonomia

Z3 to typowy menu aparacik. Im wyżej numerem tym gorzej było :/ Minolta A1 nie był zły i miał pod palcami czujnik aktywności aparatu i dobry, nie ślizgający się materiał. Na zdjęciach aparatu widać to, 6 długich metalowych blaszek no i miał wszystko co trzeba w pokrętłach i nastawach. Najlepiej trzymało się KM 7D, ... dopóki łapy nie oderwało. Korzystałem dużo z N d70 i trzeba przyznać. Bardzo wygodny, jakoś się tak wklejał w rękę. Zresztą kolegi D50 również fajnie leży w łapce. Co jak co, ale to Nikon zawsze miał dopracowane.

o Alfa100 nie piszę ... chyba każdy, kto trzymał wie. Po kupnie aparatu trzeba czymś go obkleić, żeby na podłogę z ręki nie zjechał. Ślisko na maxa.