PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Latajacy niemowlak

zgaga
31-07-2015, 09:41
Witam,

o krytyke pytam. Moj pierwszy latajacy niemowlak.

Sie prosze nie czepiac do napisu, bo mi kurnia ludzie fotki kradna :P

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/2jczzlw-1.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/2jczzlw.jpg)

2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/dgnv4w-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/dgnv4w.jpg)

galaza
31-07-2015, 09:54
Dałbym dziecku chwilę, żeby się uspokoiło, na tym zdjęciu wyszło jak ciężko przestraszone.

zgaga
31-07-2015, 18:26
niestety to jedyny pstryk jaki wyszedl, i tak polaczone dwa, gdzie byly obie rece ojca i z jedna, bo miny nigdzie nie wyszly fajne, a potem dziecko juz w ogole odmowilo wspolpracy...:)

dmk
31-07-2015, 21:14
Znak wodny zasłonił zdjęcia.

2pompony
31-07-2015, 23:04
Znak wodny zasłonił zdjęcia.

Nie do końca prawda, zasłonił tylko rękę ojca i dziecko (a i to nie całe), a przecież mógł zasłonić jeszcze tło. Wniosek - znak wodny może być nawet większy.

sowson
01-08-2015, 12:23
Mam troszkę uszkodzoną matryce w laptopie, ale chyba rzucają się w oczy efekty maskowania.

zgaga
01-08-2015, 19:28
Mam troszkę uszkodzoną matryce w laptopie, ale chyba rzucają się w oczy efekty maskowania.

w zasadzie to tylko twarz przerzucilam z jednej fotki na druga i ksztalt glowki poprawilam, widac? czy gdzies indziej?

mowilam NIE CZEPIAC SIE PODPISU! :P ech, faceci

Generalnie w dobrym kierunku widac, ze to dziecko tak naprawde na podlodze lezy?

Ned Stark
01-08-2015, 20:02
w zasadzie to tylko twarz przerzucilam z jednej fotki na druga i ksztalt glowki poprawilam, widac? czy gdzies indziej?

mowilam NIE CZEPIAC SIE PODPISU! :P ech, faceci

Generalnie w dobrym kierunku widac, ze to dziecko tak naprawde na podlodze lezy?

Nie wiem kto ci te zdjęcia kradnie... gdyby to było jakieś dzieło sztuki to jeszcze nie powiem :P a tak niestety przeszkadza, drażni, razi i ogólnie denerwuje.
Mina dziecka - nie ten moment. Bw lepsze, ale mnie się nie podoba i nie kupiłbym takiego zdjęcia.

zgaga
01-08-2015, 20:15
Nie wiem kto ci te zdjęcia kradnie... gdyby to było jakieś dzieło sztuki to jeszcze nie powiem :P a tak niestety przeszkadza, drażni, razi i ogólnie denerwuje.
Mina dziecka - nie ten moment. Bw lepsze, ale mnie się nie podoba i nie kupiłbym takiego zdjęcia.

serio, nie przesadzajmy...

moze nie dzielo sztuki, ale moje pierwsze podejscie do takiej pozycji, dlatego pytam sie tutaj, grona fotografow, czy wyglada jakby dziecko bylo trzymane, a nie lezalo, czy tak podejsc do tematu czy cos zmienic, ale nie... po co, trzeba sie czepic literek
gdzies zaczac trzeba, i jakos nauczyc sie zeby moze kiedys wyszlo zdjecie, ktore moze ktos laskawie kupi...

zdjecia zamiast placic, ludzie drukuja ze strony i tyle, i uwierz mi rodzice za duzo gorsze placa, bo na zdjeciu jest ICH dziecko, ale myslalam, ze dowiem sie tutaj czegos konkretnego, zeby mozna bylo pewnego dnia, bez zgrzytania zebami patrzec na moje zdjecia, kiedy nie ma sie podejscia emocjonalnego do podmiotu zdjecia

HOWGH

Ned Stark
01-08-2015, 20:24
Nie wygląda to moim zdaniem dobrze, ono zaraz spadnie, stąd ten strach w jego oczach (ale wiesz, rzadko kto na tych nikoniarzy poza fotografami zagląda... szczególnie jacyś rodzice z Irlandii więc dla nas możesz śmiało dawać bez znaku wodnego). Wiem jaki efekt chciałaś osiągnąć (coś jak tutaj http://capturedbycarrie.com/blog/2011/02/23/black-and-white-newborn-photography/) i jesteś blisko.

zgaga
01-08-2015, 21:58
strach nie moze byc z tego powodu, bo, jak juz po raz trzeci pisze, dziecko lezy na kocu....
tylko przed chwila sie zsikalo, chcialo i mialo juz dosc po 2 godzinach pstrykania....
eksperyment byl na sam koniec, ale na tej stronce ktora podales, wcale lepszych min niemowlaki nie maja... ciezko o wspolprace z tygodniowym maluchem

dzieki za dobre slowo, moze juz niedlugo cos sensownego wyjdzie

dalam juz takie jak mialam zmniejszone na stronke, fakt, ze moglam jeszcze raz sobie zmniejszyc na forum, coz, lenistwo

RaditZ
01-08-2015, 22:07
Dla mnie BW jest kiepsko przerobione. Co prawda nazwa wskazuje, że czarno-białe, ale ja chciałbym tam jeszcze zobaczyć jakieś odcienie szarości na zdjęciu. Reasumując bw na nie.

Co do ogólnej kompozycji i tego co wstawił powyżej Ned Stark - jeśli chciałaś uzyskać taki sam efekt to uważam, że jednak sporo jest do zrobienia zwłaszcza ze światłem. Twoje wyszło po prostu płasko - patrząc po cieniach źródło światła było niewiele wyżej niż obiektyw.

A tak generalnie to każdy (zwł. kobiety) się rozpływa na widok śpiącego bobasa lub śmiejącego się, powyżej jest zdziwienie/strach.

P.S. Kto kradnie zdjęcia nieswoich dzieci..? No chyba tylko tacy jak Mariusz T....

Ned Stark
01-08-2015, 22:21
No dziecko to chyba powinno spać ;-). Spróbowałbym też przy świetle z okna, a nie lamp. Raczej nie błyska się na takie dzieci.

galaza
03-08-2015, 07:46
Błyska się błyska, szczególnie na śpiące, wszystko jest kwestią odpowiedniego ustawienia lamp i mocy błysku.

kajotka
04-08-2015, 01:13
Nie za dobrze to wygląda, jak patrzę na to dziecko, to mi się niewygodnie robi ;) Moim zdaniem takie ujęcia wyglądają dobrze, kiedy ramię jest duże, a dziecko małe, wtedy dziecko jest bezpiecznie wtulone i o taki efekt chodzi. Tutaj wygląda to przyciężkawo, jakby dziecko miało spaść.