Zobacz pełną wersję : wyłudzanie, oszustwo
QUADLENIUM
30-07-2015, 21:45
Chciałbym ostrzec przed oszustką sprzedającą sprzęt fotograficzny na Oxl.
nr konta na który przelewa się pieniądze to nr karty prepaid
04 1240 6986 1000 0000 0476 4743
04124069861000000004764743
nr telefonu +48786181829
+48 786181829
mądry polak po szkodzie;/
Łukasz95
30-07-2015, 21:54
Witaj.
Przykra sytuacja ale radzę przeczytać zasady bezpieczeństwa korzystania z portalu ogłoszeniowego. Zasady (http://pomoc.olx.pl/hc/pl/articles/201680802-Zasady-bezpiecznej-transakcji)
Płatność
Zawsze spotykaj się ze sprzedającym i gotówkę przekazuj dopiero, kiedy upewnisz się, że produkt jest zgodny z opisem umieszczonym w ogłoszeniu. Nigdy nie przekazuj zaliczek i nie wpłacaj pieniędzy na konto!
Jeżeli nie masz możliwości spotkania się osobiście ze sprzedającym, poproś o przesyłkę za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości przy kurierze.
Sam jesteś sobie winien.
thekrycha
30-07-2015, 22:03
Sam jesteś sobie winien.
Przecież kolega wyżej nie wylewa żali, tylko ostrzega. Za to dzięki, chociaż pewnie prepaid jest już nowy, skoro ryba chwyciła ... przykre ...
Trudno się jednak z Tobą Łukasz nie zgodzić ... pierwsza zasada w internetach to ograniczone zaufanie, szczególnie jeśli chodzi o kasę ... c'est la vie ...
skarcity
31-07-2015, 08:40
Sam jesteś sobie winien.
Taaaaak, zawsze ofiara jest winna. Za gwałty też odpowiadają zgwałcone... Masz w głowie na....
Łukasz95
31-07-2015, 12:58
skarcity, to żeś porównanie dał. Na gwałt nie masz wpływu. A tutaj Cię przecież ostrzegają, na tacy piszą co należy zrobić. Gdyby nie wysłał pieniędzy na konto tylko odebrał sprzęt za pobraniem nie było by tej przykrej sytuacji. Dziękuje jednak autorowi tematu za ostrzeżenie.
Ja sie kiedys naciąłem, zglosilem na policje lecz dostarczylem im numer ip komputera z ktorego dostawalem maile ws zakupu. Wydrukowalem cala dokumentacje jaka mialem w zwiazku z oszustwem. Po roku byla rozprawa goscia znalezli i jeszCze z 50 innych poszodowanych. Dostal 4lata bez zawieszenia. Dziekuje i pozdrawiam oszustow . Nie sadzcie, ze policja jest prozna bo czasami cos dobrego robia.
Rafał_Sz
04-08-2015, 14:30
Ja sie kiedys naciolem
Co zrobiłeś? :)
Kojarzy mi się to ze słowem "ciołek", ale to chyba nie o to chodzi? ;-)
-tomasz-
13-08-2015, 23:44
A mnie baaaaaaaardzo intryguje to ogłoszenie:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-nikon-d700-body-CID99-IDb1dLz.html#74d0f81797
Moim zdaniem to fake na 100%, nikt normalny nie oddaje D700 za takie śmieszne pieniądze.
Do tego 1300 osób oglądało i dziwnym trafem nikt go nie chce?
thekrycha
14-08-2015, 19:35
A mnie baaaaaaaardzo intryguje to ogłoszenie:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-nikon-d700-body-CID99-IDb1dLz.html#74d0f81797
Moim zdaniem to fake na 100%, nikt normalny nie oddaje D700 za takie śmieszne pieniądze.
Do tego 1300 osób oglądało i dziwnym trafem nikt go nie chce?
Właśnie wyslałem parę pytań. Zobaczymy co w trawie piii ... :-D
kulczynski
16-08-2015, 11:40
Tez pisałem od jakiegoś czasu. Bez odzewu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
NIKONsss
21-03-2016, 12:04
Witam
Chciałem zapytać założyciela tematu czy udało się odzyskać kasę??
krispike
21-03-2016, 14:57
A ja miałem ostatnio sytuację, że pewna kobieta z Anglii chciała wyłudzić obiektyw N24-70.
Dostałem e-maila, że jest zainteresowana kupnem poza Allegro.
Sama sprawdziła ile wysyłka kosztuje do Londynu i zaproponowała dodatkowo 200 zł za samą wysyłkę
Jednak od początku podchodziłem do tej transakcji z dystansem. Obiektyw spakowałem i czekałem na rozwój sytuacji a przede wszystkim na wpłatę na koncie.
Oczywiście wpłaty nie otrzymałem, tylko same maile z załącznikiem w postaci wyciągu z Lloyds Bank.
„Bank” wręcz naciskał na wysyłkę: Pisali w temacie m. In:
**GO AND COMPLETE THE SHIPMENT TODAY**
Wiadomości otrzymywałem z e-maila:
[email protected]
[email protected]
a osoba przedstawiła się jako Anna Kuba
51 Studland Close
Stan: Southampton
Kod pocztowy: SO169BA
Kraj: Wielka Brytania.
+447087621156
Po tygodniu napisałem na w/w adres, że sprawę kieruję na Policję i że tego tak nie zostawię itp. No i oczywiście zwrotka MAILER-DAEMON, czyli adres nie istniej.
Pierwszy raz miałem taką sytuację, mam nadzieję że ostatni…
A ja miałem ostatnio sytuację, że pewna kobieta z Anglii chciała wyłudzić obiektyw N24-70.
Dostałem e-maila, że jest zainteresowana kupnem poza Allegro.
Sama sprawdziła ile wysyłka kosztuje do Londynu i zaproponowała dodatkowo 200 zł za samą wysyłkę
Jednak od początku podchodziłem do tej transakcji z dystansem. Obiektyw spakowałem i czekałem na rozwój sytuacji a przede wszystkim na wpłatę na koncie.
Oczywiście wpłaty nie otrzymałem, tylko same maile z załącznikiem w postaci wyciągu z Lloyds Bank.
âBankâ wręcz naciskał na wysyłkę: Pisali w temacie m. In:
**GO AND COMPLETE THE SHIPMENT TODAY**
A tak już z zupełnej ciekawości - masz to potwierdzenie przelewu z LLodydsa? Możesz je ocenzurować i wrzucić tu linka? Akurat mam w tym banku konto i jestem ciekaw, jak to wygląda, bo tutaj nie ma czegoś takiego, jak potwierdzenie przelewu. Przychodzi tylko sms.
Miałem kilkakrotnie takie propozycje zakupu gdy sprzedawałem aparaty na allegro, oferowano znacznie wyższą cenę od rynkowej ale nie dałem się skusić.
Potwierdzenie przelewu oszuści podrabiają i nie jest to żaden dowód że pieniądze zostały przelane na nasze konto.
Miałem kilkakrotnie takie propozycje zakupu gdy sprzedawałem aparaty na allegro, oferowano znacznie wyższą cenę od rynkowej ale nie dałem się skusić.
Potwierdzenie przelewu oszuści podrabiają i nie jest to żaden dowód że pieniądze zostały przelane na nasze konto.
No chyba, że potwierdzenie przelewu jest podpisane cyfrowo przez bank.
madebyzosiek
21-03-2016, 23:26
No chyba, że potwierdzenie przelewu jest podpisane cyfrowo przez bank.
Ale wtedy pieniądze trafiają na nasze konto, a w allegrowych przypadkach to raczej niebardzo ;)
[email protected]
[email protected]
To akurat żaden wyczyn, stawiasz usługę wysyłającą emaile, i możesz "podpisać" się jako dowolny nadawca.
Zastanawia mnie jedno, że widocznie są jeszcze tacy naiwni, którzy wysyłają sprzedawany przedmiot zanim pieniądze pojawia się na koncie :)
madebyzosiek
21-03-2016, 23:57
Zastanawia mnie jedno, że widocznie są jeszcze tacy naiwni, którzy wysyłają sprzedawany przedmiot zanim pieniądze pojawia się na koncie :)
Bo naiwność ludzka jest najlepszym towarem jaki istnieje, a zdrowy rozsądek nie rozwija się z czasem... Trzeba go poprostu mieć :D
Niestety na starość tracimy czujność i nasze postrzeganie bardzo słabnie.
Poważnie? W 2016 roku są jeszcze ludzie, którzy dają się nabierać na te znane od lat wielu, tanie numery? No ale pytanie chyba retoryczne skoro jak widać są nawet ludzie, którzy wypisują tu wyrazy zdziwionego oburzenia takimi praktykami jakby pierwsze o tym słyszeli ... :D
madebyzosiek
22-03-2016, 00:04
Poważnie? W 2016 roku są jeszcze ludzie, którzy dają się nabierać na te znane od lat wielu, tanie numery? No ale pytanie chyba retoryczne skoro jak widać są nawet ludzie, którzy wypisują tu wyrazy zdziwionego oburzenia takimi praktykami jakby pierwsze o tym słyszeli ... :D
Hehe, to jak z metodą na wnuczka - wszyscy wiedzą, media trabią, a i tak ktoś się wkręci ;)
Ale jak pisałem wcześniej - rozsądek się ma... albo nie ;)
krispike
22-03-2016, 09:21
A tak już z zupełnej ciekawości - masz to potwierdzenie przelewu z LLodydsa? Możesz je ocenzurować i wrzucić tu linka? Akurat mam w tym banku konto i jestem ciekaw, jak to wygląda, bo tutaj nie ma czegoś takiego, jak potwierdzenie przelewu. Przychodzi tylko sms.
Nmspr. proszę;
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/0b7bbf940d0ecb79med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/0b7bbf940d0ecb79)
Oczywiście mój post skierowałem dla tych którzy jeszcze nie mieli styczności z tego typu przekrętami. Wiem, że trzeba być bardzo naiwnym i mało rozważnym, aby wysyłać komuś cokolwiek bez wcześniejszej wpłaty, ale zapewne znajdzie się ktoś taki. Inaczej by tego nie robili.
Inną sprawą jest zgłoszenie tego typu działań do odpowiednich władz/instytucji zajmujących się przestępczością internetową...
Hehe, to jak z metodą na wnuczka - wszyscy wiedzą, media trabią, a i tak ktoś się wkręci ;)
Ale jak pisałem wcześniej - rozsądek się ma... albo nie ;)
Ostatnio była głośna sprawa o zrobieniu na wnuczka... księdza :D
Ostatnio była głośna sprawa o zrobieniu na wnuczka... księdza :D
Ksiądz też człowiek i czasami dzieci ma, skoro dał się wrobić to pewnie wnuczka miał.
QUADLENIUM
07-04-2016, 19:20
Co do mojej sprawy, w toku. policjant który prowadził sprawę się rozchorował i ktoś inny przejął temat.
Jak ostatnio pytałem to policja jeszcze nie ma danych z banku;( Wszystko bardzo długo trwa ;/
Nmspr. proszę;
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/0b7bbf940d0ecb79med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/0b7bbf940d0ecb79)
Dzięki za to ;) To jest wierutna bzdura - taki dokument nie istnieje i nigdy nie istniał. Sort Code jest fałszywy, numer konta pewnie też. Najlepsze jest to, że zalatuje to imitacją ESCROW, a ten email na końcu to już w ogóle porażka.
Widać, że najlepiej zachować zdrowy rozsądek i walnąć szklankę zimnej wody zanim zacznie się tego typu transakcje przeprowadzać ;)
Z doświadczenia mojego i znajomych nie liczył bym na wiele ze strony naszej dzielnej policji :)
madebyzosiek
12-04-2016, 09:26
Z doświadczenia mojego i znajomych nie liczył bym na wiele ze strony naszej dzielnej policji :)
Policja niewiele pomoże w przypadku tak skrajnego braku myślenia i braku rozsądku... Tego uczy życie ;)
Miałem okazję przeglądać akta postępowania przygotowawczego w podobnej sprawie.
Abstrahując od skrajnej głupoty i pazerności sprzedających, to policja zrobiła bardzo dużo, aby wykryć sprawców. Niestety, logowania miały miejsce za pośrednictwem serwerów znajdujących się w bardzo egzotycznych krajach i nie można było ustalić bardziej dokładnych danych. Podobnie policja brytyjska - brak reakcji na pisma wzywające do sprawdzenia kto zamieszkuje pod adresem pod którym odebrano przesyłkę.
To tyle ode mnie :)
Andrzej1974
12-04-2016, 09:37
Miałem okazję przeglądać akta postępowania przygotowawczego w podobnej sprawie.
Abstrahując od skrajnej głupoty i pazerności sprzedających, to policja zrobiła bardzo dużo, aby wykryć sprawców. Niestety, logowania miały miejsce za pośrednictwem serwerów znajdujących się w bardzo egzotycznych krajach i nie można było ustalić bardziej dokładnych danych. Podobnie policja brytyjska - brak reakcji na pisma wzywające do sprawdzenia kto zamieszkuje pod adresem pod którym odebrano przesyłkę.
To tyle ode mnie :)
I wszystko jasne...
Niestety, logowania miały miejsce za pośrednictwem serwerów znajdujących się w bardzo egzotycznych krajach i nie można było ustalić bardziej dokładnych danych. Podobnie policja brytyjska - brak reakcji na pisma wzywające do sprawdzenia kto zamieszkuje pod adresem pod którym odebrano przesyłkę.
Kiedyś, jakiś fotograf przez kilka lat dokumentowal londyńskich gangsterów.
Gdzieś na aukcji kupił Lajkę, a przyszła mu zapakowana cegła.
Spostrzegł, że zdjęcia z aukcji mają geotagi a adres jest w Londynie! :D
Poprosił więc o pomoc wykorzystując "znajomości" i historia zakończyła się happy endem, tzn na pewno dla niego :) Anegdote zaslyszalem kilka miesięcy temu, mogłem coś przekręcić.