Zobacz pełną wersję : Zdjecia do chrztu, otwarcie interesu
drunkenmunky
30-07-2015, 08:40
Witam
Z zona postanowiliśmy ze chcemy dorobić i fotografować. Pomysl narodzil się 7 lat temu i chcieliśmy jeszcze filmowac na weselach ale niestety skonczylo się na pomysle i to wszystko. Teraz chcemy na poważnie zajac się fotografowaniem na początek jakies chrzty potem wesela może jeszcze wideofilmowanie ale to już naprawdę przyszlosc. Interesuje mnie zakup aparatu i nie mowie tu o lustrzance słabej ale już o czym pozadnym. Moj typ to jak na razie Nikon 7100 z 2 może 3 abiektywami. Jakis szerkokatny i tele do tego jakies filtry, dobra lampa i statyw. Moje pytanie odnośnie zestawu co mam kupic ? Troszke zależy mi żeby to było jak najszybciej bo chce isc na kursy fotograficzne, chce czegos się nie nauczyć a nie tylko wziąć aparat i cykac zdjęcia. Do tego jakies programy do obrobki zdjęć. Zona na początku robila by zdjęcia ja zajmowal bym się cyfrowa obrobka. Od jakiegoś czasu ucze się fotografować z poradnikow na necie i YouTube. Pozyczylem Nikona d3200 od kolegi ale ten aparat mam mało ustawien i do tego szklo 18-55 które jest slabe w ciemnych pomieszczeniach. Chce nauczyć się od razu na jakims dobrym sprzęcie dlatego podpowiedzcie mi co tu trzeba by było zakupić.
Jestem swiezy a nie wiedzialem gdzie mam wstawic temat, prosilbym Admina o podpowiedz badz przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu.
Dziekuje.
RobertMiernik
30-07-2015, 08:55
O panie, zaraz się zacznie i żaden admin Ci nie pomoże ;)
Nie wiem czy robiłeś biznes plan (polecam) ale Płock to nie małe miasto, sprawdź czy w okolicy nie ma już sześćdziesięciu fotografów, bo jeśli są, to żeby dorobić na fotografii będziesz potrzebował czegoś sięcej niż 7100 i kursów fotograficznych.
Pomysł na robienie zawdowodo zdjęć, to za mało, aby je robić.
1. Trzeba wiedzy
2. Trzeba na sprzętu (nie jeden, a 2 aparaty)
3. Trzeba oka
A co kupić - jest na forum całą masa wątków o sprzęt ślubny.
Podsumowanie - na start licz od 15k PLN.
Kupowanie sprzętu z zamiarem dopiero nauczenia się robienia zdjęć to raczej głupota.
Najlepiej kup używanego D5100, Sigme 17-50/2.8, Nikkor 85/1.8G, jakąś lampę i spróbujcie swoich sił na prostych rzeczach, a dopiero później, jak się okaże że potraficie, można kompletować docelowy sprzęt.
A.jeśli chodzi o śluby, to oprócz kursów foto, potrzebujesz jeszcze kursów kościelnych.
Niby czego brakuje d3200 co ma d7200? Moze inaczej, czego nie mozesz zrobic z 3200?
oooo, to bedzie lepsze niz rodeo :D iiiihaaaa
Spokojnie panowie, raczej ktos sobie jaja robi.
drunkenmunky
30-07-2015, 10:17
Raczej jaj sobie nie robie mysle powaznie. Moze i jest 60 fotografow ale ostatnio mialem chrzciny dziecka i obdzwonilem ponad 10 fotografow i tylko jeden byl wolny tak wiec mysle ze jakis pomysl jest. Jezeli ten d3200 jesttaki dobry to po co inne modele ? Pomysl zeby kupic cos tanszego dobry bo jednak wlazyc kase a nie miec kozysci to kiszka. Pisalem jeszcze na innym forum i okazuje sie ze fotografia na wesela, chrzty to nie taka prosta sprawa. Czego mozna by tu sprobowac prostrzego bo myslalem ze wlasnie to jest proste. Wiadomo ze nie bedzie lekko ale jest szansa :-) . Musze bardziej zaglebic sie to forum bo widze ze jest mase potrzebnych informacji. Na razie checi sa a co d3200 to pewnie jak bym mial jakis jasniejszy obiektyw i stabilizacje to te zdjecia lepiej by mi wychidzily.
Czy to będzie D3200 czy D7200, to zdjęcia wyjdą tak samo.
Różnica jest tylko w tym, na ile aparat ułatwia zrobienie tych zdjęć.
A prosty zestaw na śluby, chrzty, itp jest następujący:
Nikon D610,
Tamron 24-70/2.8 VC,
Nikkor 35/1.8G ED, albo Sigma 35/1.4 "Art"
Nikkor 85/1.8G
Tamron 70-200/2.8 VC albo Sigma 70-200/2.8 OS
Nikon D7200,
Tokina 11-20/2.8
2x Nikon SB-910 (ew. druga to może być Metz 52 AF-1)
4x SanDisk Extreme Pro 95MB/s 32GB
4 komplety aku Sanyo Eneloop białych do lamp
dobra ładowarka do aku (np. BC-1000)
Optymalnie - zamiast D7200, drugi D610, a zamiast Tokiny 11-20, Tokina 16-28/2.8.
Zaczynanie już teraz to chyba za szybko. Dlaczego tak myślę?
Witam
Z zona postanowiliśmy ze chcemy dorobić i fotografować. Pomysl narodzil się 7 lat temu (...) Troszke zależy mi żeby to było jak najszybciej bo chce isc na kursy fotograficzne, chce czegos się nie nauczyć a nie tylko wziąć aparat i cykac zdjęcia.
Pomysł narodził się 7 lat temu a dopiero teraz chcecie iść "szybko" na kurs? Ta dziedzina (a może każda) nie lubi przyspieszonego tempa, tu trzeba solidnie przysiąść, nawet na parę lat.
Do tego jakies programy do obrobki zdjęć. Zona na początku robila by zdjęcia ja zajmowal bym się cyfrowa obrobka. Od jakiegoś czasu ucze się fotografować z poradnikow na necie i YouTube. Pozyczylem Nikona d3200 od kolegi ale ten aparat mam mało ustawien...
Odpowiedz sobie na pytanie, czy serio przy tylu lukach w wiedzy ("potrzebuję JAKIŚ programów", "uczę się z poradników w internecie", "aparat ma za mało ustawień" - to ostatnie, co to znaczy?) pomoże Ci przyspieszony kurs fotografii? Można przemielić pół youtube a potem wejść do kościoła i... kicha. Dobry sprzęt i obróbka nie nadrobią złej kompozycji na przykład. Albo że przegapiło się ważny moment.
No i w sumie jeszcze to:
Pisalem jeszcze na innym forum i okazuje sie ze fotografia na wesela, chrzty to nie taka prosta sprawa. Czego mozna by tu sprobowac prostrzego bo myslalem ze wlasnie to jest proste.
"Okazuje się"? :) Jeżeli naprawdę chcesz na tym zarabiać, szczerze radzę zainwestować w wiedzę, chodzić na plenery, spróbować nieodpłatnie zrobić jakiś fotoreportaż. Chyba, że chcesz dołączyć do grona typowych fotojanuszy, a tego chyba nie chcesz.
drunkenmunky
30-07-2015, 11:04
Pewnie ze nie chce. Ale lepiej uczyc sie na dobrym sprzecie. D3200 byl pozyczony a ja mam tylko sony h7 wiec nawet do nauki ten aparat jest kiepski. Kurs kursem ale jak bede mial jakies podstawy to latwiej mi to bedzie wchodzilo do glowy. Wezme aparat i poexperymentuje pobawie sie w plenerze do kosciola wejde jak bedzie pusto i tez popstrykam i tak to mam zamiar uczyc
Pewnie ze nie chce. Ale lepiej uczyc sie na dobrym sprzecie. D3200 byl pozyczony a ja mam tylko sony h7 wiec nawet do nauki ten aparat jest kiepski. Kurs kursem ale jak bede mial jakies podstawy to latwiej mi to bedzie wchodzilo do glowy. Wezme aparat i poexperymentuje pobawie sie w plenerze do kosciola wejde jak bedzie pusto i tez popstrykam i tak to mam zamiar uczyc
Nie sluchaj tego co tu pisza. Kup co trzeba i zacznij. Masa bledow na poczatku, sporo zdjec za free za co wielcy /RobertMiernik: Wykropkowanie wulgaryzmu nie powoduje, że nie jest wulgarny/ fotografowie sie oburzaja ale po dwoch latach jest efekt. Zaczynalem.od d7000 i tamrona 17-50. Dzis mam to co w podpisie na dole, d800 x 2, pelno lamp parasolek itp. Poprostu rob a jak masz sraczke to wykup w hurtowni karton pieluch i do roboty :-) bo historia z przed 7 lat sie powtorzy...
Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2
/RobertMiernik: pilnuj się chłopie, bo nie dociągniesz do drugich urodzin na forum. Już kolejny raz za takie odzywki upomnienie dostajesz./
Nie no, owszem, zacząć kiedyś trzeba i nie ma co się oszukiwać, że będzie cud malina od samego początku. I tak dobrze, że chcesz coś robić i nie stać w miejscu. Pytanie tylko, kiedy Wy chcecie z tą działalnością zacząć, bo jeżeli "teraz, już!" - to chyba nieco za wcześnie. Tym bardziej, że, jak sam piszesz, o tym, że to wcale nie jest proste dowiedziałeś się niedawno i w sumie to jeszcze sporo masz do nauczenia się (chociaż ta świadomość to też dobry znak).
Coś, czego jednak bym nie zalecała, to zakładanie, że wyrzucenie ileśdziesiąt kafli na sprzęt na samym starcie ułatwi naukę... Tutaj chyba lepiej mierzyć siły na zamiary. Co oczywiście też nie oznacza, żeby robić śluby telefonem, bo najtaniej... :D Tylko po prostu nie przeginać w drugą stronę, zwłaszcza na początku.
Moim skromnym zdaniem na start wiedza, cierpliwość i danie sobie czasu to najlepsza możliwa inwestycja (dla Ciebie i żonki). Jak poczujecie się w miejscu, w którym będziecie mieli sprzęt, jaki znacie i Wam służy i programy, które ułatwiają pracę, to można zacząć wołać kasę od innych. A przynajmniej ja tak czuję.
drunkenmunky
30-07-2015, 13:35
Teraz to juz mam mix w glowie i do tej pory nie wiem co mam kupic. Kazdy pisze co innego a mi chodzi o podpowiedz co i jak zebym nie kupil sprzetu ktory bede musial wymienic za jakis czas.
Kup to na co Cie stac. Pamietaj sprzet musi zarobic na siebie i Ciebie. Mozesz kupic 2xD810 z topowa szklarnia, ale ile lat to bedziesz "odrabial".
Krystiang
30-07-2015, 22:06
Twoim największym problemem jest to,że sam nie wiesz czego chcesz bo nie masz doświadczenia, w ogóle! Nikt też Ci nie powie co masz kupić.. Jedni powiedzą,żebyś kupił stałki, inni zoomy. Ty musisz zdecydować co Ci potrzeba i z czym Ci się lepiej pracuje.
Kup D610 i do tego 50 1.8 i rób zdjęcia. To jest dobre portretowe szkło. Zobaczysz jak idzie Ci robienie zdjęć i czy w ogóle nadajesz się do tej roboty. W między czasie poćwiczysz obróbkę.
Tylko na miłość boską zanim będziesz chciał za to brać pieniądze to miej pewność,że zdjęcia które robisz są na prawdę dobre!
drunkenmunky
30-07-2015, 22:33
Na razie nie będę bral kasy ale popytałem już kilku znajomych o możliwość fotografowania na weselu zebym mogl się pouczyć a plytke ze zdjęciami dam za free. Tak na moje "amatorskie" oko to ten d610 chyba calkiem niezły poczytałem test i ze jest poprawa w porównaniu do poprzednika. jeszcze tylko jak bys mogl podac jakie obiektywy do tego i będę zadowolony.
jeszcze tylko jak bys mogl podac jakie obiektywy do tego i będę zadowolony.
No to napisał ci kolega @Krysiang - stałka 50 1.8, pofocisz, zobaczysz sam czego ci potrzeba - czy to czegoś dłuższego, czy bardziej szerokiego kąta... W twoim wypadku nie wiem czy jest sens kupować od razu worek obiekywów.
drunkenmunky
30-07-2015, 23:25
A jeszcze może zamiast nikkor 50 1.8 g to 1.4 ?
Krystiang
31-07-2015, 00:12
Tylko 1.4 jest dwa razy droższy, a po drugie przy tak otwartej przysłonie to juz trzeba mieć pojęcie, bo łatwo jest przestrzelić zdjęcie ;) chyba ze chcesz wydać duzo kasy to kup 1.4 ;)
Teraz to juz mam mix w glowie i do tej pory nie wiem co mam kupic. Kazdy pisze co innego a mi chodzi o podpowiedz co i jak zebym nie kupil sprzetu ktory bede musial wymienic za jakis czas.
Ale na co innego liczyłeś? Że sterta użytkowników wymieni dokładnie ten sam sprzęt i za dwa dni pójdziesz go sobie kupić? Każdy by dziś kupił coś innego, możliwości jest wiele, więc nie dziw się że wszyscy piszą co innego. Nie chcesz zaczynać od słabego sprzetu, ale żeby kupić dobry trzeba wiedzieć co kupić żeby kupić dobrze. Ja się uczyłem na ciulowym sprzęcie i nie żałuję, jak trzeba myśleć zanim się wciśnie spust to po czasie da ci to lepsze efekty długoterminowe, niż kupowanie sprzętu który wybaczy połowę błędów. Pamiętaj że to nie sprzęt robi zdjęcia.
Kup sobie D200 i jakiegoś zooma lub dwa żeby zakres wypełnić. Aparat jeśli chodzi o możliwości ustawień Cię nie ograniczy, a jak popracujesz na zoomie to się dowiesz jakich ogniskowych Ci będzie potrzeba, i czy przydałoby się jaśniej czy jednak zoomy ci pasują. Wszystkiego się nauczysz, a wtedy będziesz wiedział co kupić. Jak masz zdecydować której rady z forum posłuchać skoro nie wiesz czego potrzebujesz? Aparatów i sprzętu a także sposobów pracy jest tyle, że nikt Ci jednego gotowego rozwiązania nie przedstawi, bo jest ich masa, przeważnie wszystkie dobre, w zależności od punktu sidzenia.
Taka słaba prowokacja, a Wy wszystko łykacie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_z70PkXJV3NZABhOXycP3jWVglw6MiTHq,w400.jpg)
Twoim największym problemem jest to,że sam nie wiesz czego chcesz bo nie masz doświadczenia, w ogóle! Nikt też Ci nie powie co masz kupić.. Jedni powiedzą,żebyś kupił stałki, inni zoomy. Ty musisz zdecydować co Ci potrzeba i z czym Ci się lepiej pracuje.
Kup D610 i do tego 50 1.8 i rób zdjęcia. To jest dobre portretowe szkło. Zobaczysz jak idzie Ci robienie zdjęć i czy w ogóle nadajesz się do tej roboty. W między czasie poćwiczysz obróbkę.
Tylko na miłość boską zanim będziesz chciał za to brać pieniądze to miej pewność,że zdjęcia które robisz są na prawdę dobre!
Dlatego na coś się trzeba zdecydować i nie liczyć że to będzie na lata. Ja ostatnio kupilem n14-24 i nie był to do końca najlepszy wybór, chociaż i tak bym go kiedyś kupił. A obiektyw tani nie jest. Ale nie patrzę na to bo wiem, że dopóki nie przetestuje jakiegoś obiektywu czy aparatu w akcji to się nie dowiem. Dlatego autor wątku powinien podjąć działanie a nie w nieskończoność rozwijać wątek. A w trakcie coś się sprzeda coś się kupi. Tak to wygląda.
Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka
Na razie nie będę bral kasy ale popytałem już kilku znajomych o możliwość fotografowania na weselu zebym mogl się pouczyć a plytke ze zdjęciami dam za free. Tak na moje "amatorskie" oko to ten d610 chyba calkiem niezły poczytałem test i ze jest poprawa w porównaniu do poprzednika. jeszcze tylko jak bys mogl podac jakie obiektywy do tego i będę zadowolony.
To body jest dobre tylko... Zależy ile masz kasy na obiektywy. Bo pod FX kupisz tanio np 50tke czy 35tke ale już jasny zoom czy coś szerszego to już spory wydatek. DX + zoom na początek wystarczy i dobra lampa z tll
Witam
Troszke zależy mi żeby to było jak najszybciej bo chce isc na kursy fotograficzne, chce czegos się nie nauczyć a nie tylko wziąć aparat i cykac zdjęcia. Do tego jakies programy do obrobki zdjęć. Zona na początku robila by zdjęcia ja zajmowal bym się cyfrowa obrobka. Od jakiegoś czasu ucze się fotografować z poradnikow na necie i YouTube. Pozyczylem Nikona d3200 od kolegi ale ten aparat mam mało ustawien i do tego szklo 18-55 które jest slabe w ciemnych pomieszczeniach. Chce nauczyć się od razu na jakims dobrym sprzęcie dlatego podpowiedzcie mi co tu trzeba by było zakupić.
Karmicie Trolla panowie...
A do autora wątku - kolorowe filtry, statyw, i poziomica na sanki napewno przyda ci się przy fotografii ślubnej...
Kurs, warsztaty owszem ale za dobre trzeba wyłożyć 5 tys. Jak masz środki to najlepszy z możliwych pomysl.
drunkenmunky
31-07-2015, 21:59
Kasy mam tak do 15 tysiakow. Mysle ze ten d610 na początek będzie dobry do tego Nikkor 50 1.4 albo może szerokokątny i lampa. Może to i dobra rada żeby na początku nie wpakować niewiadomo jakiej kasy. Reszte tzn filtry statyw dodatkowe szkla to jak będę wiedział co i jak mniej więcej. Tak wiec jak patrzyłem na sklepy to powinienem się zmiescic w 7-8 tysiącach a dalej to się uczyc i cwiczyc a do tego kursy. W każdym bądź razie bardzo mi pomogliście dzięki.
Krystiang
01-08-2015, 09:08
Taaa. Genialny pomysł zeby pierwszym obiektywem jaki kupisz był szerokikat;)
Damiano12
01-08-2015, 09:41
Ja zamiast 50 wziął bym 35 1.8 bo pięćdziesiątką w mieszkaniu nie poszalejesz.
Krystiang
01-08-2015, 13:26
50 nie poszalejesz? Na plenej klatce? Mam trochę inne zdanie, ale jak kto woli ;)
drunkenmunky
01-08-2015, 15:04
Jak bede w sklepie to pozakladam te obiektywy i zobacze co mi pasuje
Ja zamiast 50 wziął bym 35 1.8 bo pięćdziesiątką w mieszkaniu nie poszalejesz.
Potwierdzam, w sumie to na.d800 najpierw tluklem na 35 mm :-) i tez fajny bokeh wychodzi :-)
Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2
Również uważam, że 50mm to za wąsko do pomieszczeń. 35mm nawet nie jest specjalnie szeroko.
Ja z tanich szkieł do pomieszczeń polecam Nikkora 28/2.8 - na aledrogo można dostać za 400zl.
Andrzej1974
02-08-2015, 08:29
Z dwójki 35 vs 50 w pomieszczeniach lepiej sprawdzi sie MZ 35.
nikoniarz
02-08-2015, 09:57
Na FX najlepiej w mieszkaniu sprawdzi sie... 28/1.8... 35 tez da rade tylko trzeba pobawić sie z usuwaniem winiety (jesli w grę wchodzi wersja DX), no chyba, ze komuś nie przeszkadza..
drunkenmunky
02-08-2015, 12:38
50,38,28 to w koncu ktory ? Strasznie rozne te porady. Znalazlem na allegro aparat d610 podam linka http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5576077454
Jak tam powinno byc na tych puszkach ? Made in japan czy china ? Ogolnie to nie lubie takich aukcji bo ostatnio kupilem lumie 800 z podobnej aukcji i telefon mocno odstawal jakoscia od tego co dostaniemy w sklepie. Ale tu mamy roznice prawie tysiaka na sprzecie bo w sklepie chce 5600
nikoniarz
02-08-2015, 13:08
50,38,28 to w koncu ktory ? Strasznie rozne te porady.
Bo widzisz, każdy preferuje co innego. I nic w tym dziwnego. Który będzie najlepszy dla Ciebie możesz sprawdzić tylko i wyłącznie osobiście.
Krystiang
02-08-2015, 18:57
Ale te za 5600 sa europejskiej dystrybucji. Czyli instrukcja papierowa jest w języku anielskim. Do polskiej dostajesz linka.
Co do szkieł, to w sklepie tez nie zwojujesz bo to wychodzi w praktyce.
50,38,28 to w koncu ktory ? Strasznie rozne te porady.Nic w tym strasznego. Tak jest ze wszystkim w fotografii. Nie ma żadnych reguł poza jedną - jak nie ma światła, to nie będzie zdjęcia.
Wszystko inne będzie zależało od tego, kogo pytasz.
Znalazlem na allegro aparat d610 podam linka http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5576077454
Aparat wysyłany z Chin. Bez gwarancji w Polsce, więc w razie "w" będziesz się bujać z nimi.
Jak tam powinno byc na tych puszkach ? Made in japan czy china ? Tak jak jest na aparacie. Nie ma znaczenia czy Chiny, Malezja, Tajlandia czy Japonia.
Ogolnie to nie lubie takich aukcji bo ostatnio kupilem lumie 800 z podobnej aukcji i telefon mocno odstawal jakoscia od tego co dostaniemy w sklepie.Bo płaciłeś za Nokię, a dostałeś chińską podróbkę.
50,38,28 to w koncu ktory ? Strasznie rozne te porady.
Odpowiedź jest jedna - ten, który spełni Twoje oczekiwania. Jedni wolą węziej, inny szerzej. To, jaka ogniskowa jest dla Ciebie musisz przekonać się sam. Jeżeli faktycznie tego nie czujesz, to może na początek jakiś zoom o szerokim rozstrzale ogniskowych? Sam sprawdzisz, co jest dla Ciebie i na jakim kącie strzelasz najchętniej. Ewentualnie możesz poprzeglądać recenzje tych stałek i zobaczyć, jak szeroko (lub wąsko) łapią na przykładowych zdjęciach i co bardziej wpisze się w Twój styl (o ile jakiś masz...), bo na stałce z pewnością lepiej wyjdziesz finansowo niż na zoomie ze stałym światłem i ładną jakością obrazka (jeżeli tak upierasz się, żeby koniecznie "uczyć się na dobrym sprzęcie").
Inna sprawa odnośnie aukcji... skoro chcesz wywalić mnóstwo kasy na sprzęt, którego nawet nie jesteś pewien, jak użyć, to chyba lepiej trochę dołożyć i kupić gdzieś lokalnie, a potem mieć także pewność co do gwarancji.
dawidsznurek
04-08-2015, 01:05
50,38,28 to w koncu ktory ?
Jeżeli faktycznie tego nie czujesz, to może na początek jakiś zoom o szerokim rozstrzale ogniskowych? Sam sprawdzisz, co jest dla Ciebie i na jakim kącie strzelasz najchętniej.
I to jest prawidłowa odpowiedź, nie wiesz jaki, złap się za jakiś zoom, ja dla przykładu zaczynałem od 18-105, swoją drogą naprawdę fajny obiektyw do DX jak za taką cenę, dzięki temu wiem co gdzie mi potrzebne. Np. wiem, że kolejny obiektyw jaki kupię to coś z dużą ogniskową (jak będzie kasa, to stałka 400 lub 600mm, jeśli nie będzie kasy zastanawiam się nad 28-300mm), dlaczego? Bo często robię zdjęcia na 105 i wciąż mi brakuje. Także radziłbym zobaczyć na zoomie co ci jest potrzebne. Oczywiście "super ultra mega bleee... profesjonaliści" zajadą mnie zaraz, bo przecież zoomy używają do czegokolwiek tylko ludzie którzy nawet amatorami nie są, aczkolwiek dzięki 18-105 mój wybór padł na 50mm f/1.4 na FX, a do DX kupiłem sobie 35mm f/1.8 bo widziałem własnym okiem na moje potrzeby jakie to przybliżenie. I naprawdę, żaden film, opinia itd, nie odzwierciedla sprawdzenia sprzętu, 50mm f/1.4 miał na tym forum dość podzielone opinie bardziej ku tym złym, jak poszedłem do fotojokera sprawdzić sobie obie 50-tki czyli 1.4 i 1.8 bo ponoć ta druga ma lepszy AF, to gość najpierw wybuchł śmiechem że w oparciu o czyjeś gusta i potrzeby dobieram sprzęt, a potem mi dał pobawić się obiektywami po czym dodał, że jak ktoś mówi, że oba AF się różnią to już totalna porażka, bo oba mają te same systemy AF i rzeczywiście nie byłem w stanie dostrzec różnicy w szybkości AF. Także nie pytaj, zobacz na jakimś zoomie (chyba masz jakiś kit?) jaka ogniskowa spełnia twoje wymagania, a potem idź do sklepu pobaw się obiektywami, bo nikt prócz ciebie lepiej ci nie doradzi :)
kurczeblade
25-08-2015, 22:00
Chyba nie odbieracie tego poważnie? Zwykła prowokacja... Chyba że inaczej, ale z takim podejściem radzę autorowi tematu szukać innego źrodla zarobku, nim zacznie to zbankrutuje, a zamiast sprzętu za 15 tyś. lepiej kupić jakieś fajne kino domowe, da przynajmniej rozrywkę, po normalnej pracy...