PDA

Zobacz pełną wersję : D750 - D610 - D7200 dylematy

marion
29-07-2015, 11:35
Witam, przede wszystkim przepraszam, bo pewnie temat wałkowany nie raz i nie dwa, ale przeglądnąłem forum i nie trafiłem na podobny. Od 2007 roku używam D200, który po prostu kocham, za to ile ze mną przebył i jakie zdjęcia udało mi się nim zrobić. W pełni się spłacił, a decyzja o zakupie tego aparatu była jedną z lepszych w moim życiu.
Przyszedł czas na zmiany, gdyż staruszek trochę się wysłużył, a i technika od tego czasu poszła troszkę do przodu. Powiem, że biorę pod uwagę 3 modele: D750 (na który przyznam, za bardzo mnie nie stać, bo w porównaniu z konkurencją jest najdroższy), D610 (również pełna klatka) i d7200. Aparatu używam właściwie każdego dnia. Fotografuję głównie ludzi, portrety, imprezy, koncerty, ale też architekturę, naturę i krajobrazy. Przeczytałem tysiące recenzji, porównań, nie tylko na polskich stronach, ale i w odległych czeluściach internetu i przyznam, że im więcej czytam tym mam większą pustkę w głowie i większy dylemat.

Z jednej strony kusi mnie pełna klatka, z drugiej większa ilość punktów ostrzenia i fakt, że nie będę musiał zmieniać obiektywów...

Może macie jakieś wskazówki, które pomogą mi podjąć decyzje, a na które być może jeszcze nie wpadłem.
Bardzo dziękuję za konstruktywne opinie i z góry przepraszam tych, którzy mogą być podirytowani tematem.

nikoniarz
29-07-2015, 11:41
Jeśli sam nie wiesz czego chcesz, to wątpię by inni to wiedzieli... Daj więcej szczegółów- jakie masz obecnie szkła, jak widzisz rozbudowę szklarni w razie wyboru FX'a?

marion
29-07-2015, 12:01
Właśnie to trochę mnie przeraża w forach dyskusyjnych. Tworzone są z myślą o wzajemnej wymianie zdań, dyskusji, uzyskiwaniu i udzielaniu porad, a z reguły od razu spotyka się tekst na dzień dobry taki, że się odechciewa.
Jak napisałem przeczytałem naprawdę sporo na temat tych modeli, ale liczę na pomoc osób, które są bardziej doświadczone, używają wspomnianych aparatów i mogą coś doradzić. Zdaję sobie sprawę, że tego typu tematy są powielane i mogą irytować, za co przeprosiłem na wstępie.

Obecnie mam trzy szkła:
-> kitowy Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3.5-5.6G ED-IF
-> Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
-> Sigma 17-70 F2.8-4 DC

nikoniarz
29-07-2015, 12:12
Właśnie to trochę mnie przeraża w forach dyskusyjnych. Tworzone są z myślą o wzajemnej wymianie zdań, dyskusji, uzyskiwaniu i udzielaniu porad, a z reguły od razu spotyka się tekst na dzień dobry taki, że się odechciewa.
Jak napisałem przeczytałem naprawdę sporo na temat tych modeli, ale liczę na pomoc osób, które są bardziej doświadczone, używają wspomnianych aparatów i mogą coś doradzić. Zdaję sobie sprawę, że tego typu tematy są powielane i mogą irytować, za co przeprosiłem na wstępie

Ja się nie czepiam, po prostu trochę za mało szczegółów podałeś by obiektywnie doradzić. Także powtórzę pytanie które pominąłeś- jak widzisz sprawę zakupu szkieł w przypadku wyboru FX'a?

pawelpiotrm
29-07-2015, 12:16
7200 będzie świetnym wyborem. Z moimi szkłami nie poszaleję na pełnej klatce, więc zmiana wiązałaby się ze sprzedażą szkieł ( czego nie lubię robić) i zakupem nowych. Ty jesteś w podobnej sytuacji ;-). Bawiłem się 610 przez 2 dni na zlocie optycznych w Łochowie i bardzo mi się obrazek podobał ale pozostaje przy swoim 7100. Autofokus w testowanej puszce, 610, o dziwo sprawował się całkiem dobrze ;-). Ale makro już lepsze jest z cropa.
Dzisiaj 700 chodzą poniżej 3 tys, myślę, że za 3-4 lata taka 750 będzie w tej samej cenie więc sobie sprawię używany.

Ps. 200 też chciałbym mieć ...kiedyś ;-)

marion
29-07-2015, 12:44
Myślałem o nikkor 85mm 1.8, ewentualnie Sigma A 24 mm F.1.4 na początek. Reszta zależałaby od finansów.

Rafal8383
01-08-2015, 14:05
Pozwolę sobie dołączyć pytanie do wątku skoro wymieniony został również D750 w temacie. Przede wszystkim chcę podziękować wszystkim za pomoc w wyborze. Idąc za Waszą namową postanowiłem, że kupię D750, którego to tak bardzo nie chciałem :) Nie będę wyjaśniać dlaczego ten model a nie D810, odpowiedź sami napisaliście wcześniej. Mam jedynie pytanie, orientujecie się może czy producent wycofał z rynku wadliwe modele, gdzie występuje flara i ten pasek charakterystyczny na samej górze przy zdjęciach pod światło, czy jednak dalej są one w sprzedaży? D750 jest dostępny w sklepach w Anglii za 1500 euro, a w PL kosztuje 7300zł. To spora różnica, którą można dołożyć do kolejnego szkła. Dziękuję

lucek92
01-08-2015, 14:22
Pozwolę sobie dołączyć pytanie do wątku skoro wymieniony został również D750 w temacie. Przede wszystkim chcę podziękować wszystkim za pomoc w wyborze. Idąc za Waszą namową postanowiłem, że kupię D750, którego to tak bardzo nie chciałem :) Nie będę wyjaśniać dlaczego ten model a nie D810, odpowiedź sami napisaliście wcześniej. Mam jedynie pytanie, orientujecie się może czy producent wycofał z rynku wadliwe modele, gdzie występuje flara i ten pasek charakterystyczny na samej górze przy zdjęciach pod światło, czy jednak dalej są one w sprzedaży? D750 jest dostępny w sklepach w Anglii za 1500 euro, a w PL kosztuje 7300zł. To spora różnica, którą można dołożyć do kolejnego szkła. Dziękuję

Wadliwe egzemplarze były z początkowych serii i już nie powinny krążyć w sprzedaży. Była też akcja z numerami seryjnymi i sklepy odsyłały body z wadą. Także jak chcesz mieć pewność to poszukaj tej strony z nr seryjnym i wpisz swój. A najlepiej to idź robić zdjęcia i nie przejmuj się flarą/olejem/odchodzącą guma/pyłem w wizjerze/czy jeszcze czymś tam.

przemek8808
17-09-2017, 12:29
Podłącze się pod temat, mój dylemat jest pomiędzy d750 a 7200, obecne szkła to sigma 17-70 HSM i nikkor 70-300 VR.
Co do nikkora 70-300 to chętnie bym go zostawił bo to naprwdę dobre szkło za przyzwoite pieniądze, natomiast sigma 17-70 hmm nie wiem czy to błąd puszki (d80) czy już standard obiektywu często nie trafia z AF i ją planuję czymś zastąpić.
Pomóżcie proszę zaoszczędzić głupio wydanych pieniędzy.

mmluty
17-09-2017, 15:31
Odnowiłeś temat, ale nie napisałeś nawet lakonicznej wzmianki do czego to ma być używane. Inna sprawa, czy jesteś świadomy, że w przypadku zakupu D750 żeby sensownie zastąpić ten S17-70 DX będziesz musiał dodatkowo wydać z grubsza tyle co na body D7200.

przemek8808
17-09-2017, 16:57
Najmocniej przepraszam mmluty, słusznie zauważyłeś , już się poprawiam fotografia typowo amatorska, dosyć często za pomocą aparatu relacjonuje konkursy psów myśliwskich tutaj 70-300 vr sprawuje się naprawdę przyzwoicie co do 17-70 sigmy, jej używam jako obiektyw spacerowo-reporterski w podróżach i na codzień.
Zdaję sobie sprawę, że przejście na pełną klatkę sporo by mnie kosztowało, dlatego też 7200 stawiam na pierwszym miejscu no ale...
Kolejne pytanie dotyczy właśnie tej sigmy 17-70 co polecili jako jej zamiennik do DX.

ksh
17-09-2017, 18:32
Sigme 17-50 ze względu na f/2.8 w całym zakresie jak i jakość obrazka jakie daje.

mmluty
18-09-2017, 20:15
Najmocniej przepraszam mmluty, słusznie zauważyłeś , już się poprawiam fotografia typowo amatorska, dosyć często za pomocą aparatu relacjonuje konkursy psów myśliwskich tutaj 70-300 vr sprawuje się naprawdę przyzwoicie co do 17-70 sigmy, jej używam jako obiektyw spacerowo-reporterski w podróżach i na codzień.
Zdaję sobie sprawę, że przejście na pełną klatkę sporo by mnie kosztowało, dlatego też 7200 stawiam na pierwszym miejscu no ale...
Kolejne pytanie dotyczy właśnie tej sigmy 17-70 co polecili jako jej zamiennik do DX.

W przypadku użytkowania jakie opisujesz przejście z D80 na D7200 i zamiana S17-70 na S17-50 to bedzie duża poprawa możliwości. Ten wariant umożliwia zamianę body i zastanowienie się czy zmiana obiektywu jest celowa. Wariant z D750 daje większy potencjał, ale jest znacznie droższy i musisz wydać jednorazowa na droższe body i nowy obiektyw (jaki to inny temat) ktory też będzie znacznie droższy od S17-50. W moim odczuciu do fotografowania wyścigu psów i fotografii rodzinnej D7200 będzie dobrym wyborem. Osobiście w takim przypadku szedłbym prędzej w stronę D500 niż D750.

ratg
16-08-2018, 16:59
Witam Wszystkich.
dylematy, dylematy.
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Posiadam D7200 oraz szkła S17-50 f/2.8 oraz S70-200 f/2.8.
Zajmuję się głównie fotografowaniem uroczystości kościelnych dla potrzeb strony internetowej gdzie potrzebuję dobrego/jasnego szkła. Sigma jak najbardziej mi odpowiada ale czasami jest za ciasno.
W związku z tym proszę o podpowiedź, czy zamienić D7200 na D750 czy lepiej zakupić coś szerokiego.? a może jakaś inna opcja.??

madebyzosiek
16-08-2018, 20:47
Witam Wszystkich.
dylematy, dylematy.
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Posiadam D7200 oraz szkła S17-50 f/2.8 oraz S70-200 f/2.8.
Zajmuję się głównie fotografowaniem uroczystości kościelnych dla potrzeb strony internetowej gdzie potrzebuję dobrego/jasnego szkła. Sigma jak najbardziej mi odpowiada ale czasami jest za ciasno.
W związku z tym proszę o podpowiedź, czy zamienić D7200 na D750 czy lepiej zakupić coś szerokiego.? a może jakaś inna opcja.??Ale która Sigma jest za ciasna? Jak 70-200 to faktycznie FX ją "poszerzy" a jak 17-50, to i tak musisz ją wymienić.

poste
17-08-2018, 10:37
Zwróć uwagę, jak szeroki kąt zniekształca ludzi (domyślam się, że pojawiają się na tych uroczystościach). Może to nie przeszkadzać, może przeszkadzać, kwestia indywidualna. Generalnie chyba nikt sfotografowany szerokim kątem, zwłaszcza z boku kadru nie będzie zadowolony... chociaż w dobie fonów poprzeczka się obniżyła. Tym niemniej pań w ten sposób nie fotografuj ;)

Szeroki kąt do DX i jasny to Tokina (albo manualny Samyang), np.11-16/2.8, 11-20/2.8 czy 14-20/2. Tej pierwszej w wersji na śrubokręt używam np. do zdjęć z wnętrz kościołów (generalnie pustych :) ) i zasadniczo sobie chwalę. Reszta jest kwestią oczekiwań.

Przejście na FX da tyle, że jak kupisz np. N20/1.8, to będziesz miał odpowiednik ~14 mm na DX, trochę jaśniej (o ile głębia ostrości będzie odpowiadała) no i zniekształcenia mniejsze niż przy tych 14 mm. Przy zoomach zaczynających się od 14, 15 mm na FX, będzie ogólnie trochę lepiej niż z DX ~10 mm, ale cena takich szkieł jest sporo wyższa, no i są to spore klocki. Tak czy inaczej, ja poniżej 20 mm bym nie schodził.

Damian9809N
18-09-2018, 17:26
Ja również mam ten dylemat, co wybrać. Nikon D750 czy D7200. Czy mogę tutaj napisać pytanie odnośnie wyboru, czy muszę zakładać nowy wątek? Jestem tu nowy, więc potrzebuję informacji, aby wszystko dobrze grało

madebyzosiek
18-09-2018, 20:43
Hmmm... Dziwny dylemat. Chcesz FXa czy nie? Oba aparaty dobre, ale porównywanie ich jest bez sensu.

Damian9809N
18-09-2018, 20:54
Zatem...
Nie jestem pewien co wybrać. Mam na oku nikona D750 i D7200. Różnica pomiędzy nimi jest taka, że d750 to pełna klatka, a d7200 to APS-C. Zdaję sobie z tego sprawę. Aparat ma służyć do fotografowania na wyjazdach (wakacje, wypady na miasto), parki, portrety, pojazdy w ruchu (ale rzadko), a także nierzadko w nocy. Przeczytałem wiele opinii odnośnie tych modeli i nie wiem na który się zdecydować... Aparat musi być dobry pod względem AF, obraz musi być bardzo dobrej jakości i body wygodne w obsłudze. Nie wiem czy jest sens kupować aparat z matrycą aps-c czy może lepiej zainwestować w pełną klatkę. Jestem średniozaawansowanym amatorem i chciałbym kupić coś, co będzie służyć na lata a jednocześnie być w pełni zadowolonym użytkownikiem...

madebyzosiek
18-09-2018, 20:59
A ile masz kasy na obiektywy? Tak raczej więcej, czy mniej? I D7200, podobnie jak D750 spokojnie ogarnie wszystko co chcesz fotografować, AF ma podobny poziom, ergonomia jest taka sama.

Damian9809N
18-09-2018, 21:02
10 000 złotych. Do tego musiałbym doliczyć jeszcze koszta lampy itd...

madebyzosiek
18-09-2018, 21:05
Łącznie mam 10 000 PLNNo to w przypadku D750 nie zostanie wiele na szkła.

Damian9809N
18-09-2018, 21:08
Właśnie. A jeśli chodzi o obiektywy do d7200 to chciałbym kupić stałkę do portretu, ale nie wiem czy 35mm czy 50mm i jakiś obiektyw właśnie do zdjęć w podróży

madebyzosiek
18-09-2018, 21:18
35 jest w DXie uniwersalne, ale przy portrecie dość mocno zniekształca, lepiej spisuję się 50, a najlepiej 85, bo jest już ładna separacja tła. Jako uniwersalny na podróże do DXa i rozsądnie wypada Sigma 17-50 2.8. Te dwa szkła z D7200 spokojnie Ci wystarczą.

Damian9809N
18-09-2018, 21:21
Rozumiem. To zapewne zakupiłbym 85mm, ale tutaj pojawia się znowu pytanie w związku z obiektywem sigmy 17-50 2.8. Czy również trzeba odpowiednio skalibrować? Ew. ile by taka kalibracja kosztowała?

Paw-Bor
18-09-2018, 21:24
Do D7200 polecam S50 f1,4 ART. Świetne szkło, bardzo ostre no i na DX wychodzi 75mm, czyli prawie typowa portretówka :D Mi udało się kupić używkę w świetnym stanie, i na pewno zostaje ze mną na długo.

madebyzosiek
18-09-2018, 21:24
Rozumiem. To zapewne zakupiłbym 85mm, ale tutaj pojawia się znowu pytanie w związku z obiektywem sigmy 17-50 2.8. Czy również trzeba odpowiednio skalibrować? Ew. ile by taka kalibracja kosztowała?To zależy. Jak masz jak pójść do sklepu, w którym jest kilka sztuk, to możesz siebie wybrać, ja miałem Sigmę, która nie wymagała kalibracji. Jak kupisz nową, albo na gwarancji, to kalibracja kosztuje przesyłkę w jedną stronę i trwa jakiś tydzień. Jak kupisz bez gwarancji, to wychodzi niecałe 300 zł.

Damian9809N
18-09-2018, 21:32
Rozważę również tę sigmę :) Właśnie sigmy bardzo dobrze ostrzą

- - - - kolejny post - - - - - -

To zależy. Jak masz jak pójść do sklepu, w którym jest kilka sztuk, to możesz siebie wybrać, ja miałem Sigmę, która nie wymagała kalibracji. Jak kupisz nową, albo na gwarancji, to kalibracja kosztuje przesyłkę w jedną stronę i trwa jakiś tydzień. Jak kupisz bez gwarancji, to wychodzi niecałe 300 zł.

Czytałem, że ponoć w Gdańsku kalibracja jest darmowa, ponieważ jest tam autoryzowany serwis i jedyny w całej Polsce. To prawda? Jak długo czekało by się na kalibrację, również tydzień?

Greg81
18-09-2018, 21:48
Jeśli przeznaczenie jest takie jak napisałeś to 7200 ,chyba ze myślisz o ślubach to fx ;-)

Damian9809N
18-09-2018, 21:54
Jeśli przeznaczenie jest takie jak napisałeś to 7200 ,chyba ze myślisz o ślubach to fx ;-)

Póki co, nie myślę o ślubach. Dlaczego fx jest dobry do ślubów?

madebyzosiek
18-09-2018, 22:05
W Gdyni jest serwis Sigmy. FX na ślubach znacznie lepiej radzi sobie z szumem i szeroko rozumianą plastykamą obrazka ponoć ;)

Damian9809N
18-09-2018, 22:20
W Gdyni jest serwis Sigmy. FX na ślubach znacznie lepiej radzi sobie z szumem i szeroko rozumianą plastykamą obrazka ponoć ;)

Rozumiem :-) Mam też plany, aby jakoś pracować w roli fotografa, ale sądzę, że to jeszcze długa droga do bycia w pełni profesjonalnym, stąd też póki co zastanawiam się czy warto już brać pełną klatkę czy DX. Ponadto razi trochę czas otwarcia migawki w d750 1/4000s, gdzie w d7200 jest 1/8000s czyli jest lepiej ;)

ksh
18-09-2018, 22:44
Rozumiem :-) Mam też plany, aby jakoś pracować w roli fotografa, ale sądzę, że to jeszcze długa droga do bycia w pełni profesjonalnym, stąd też póki co zastanawiam się czy warto już brać pełną klatkę czy DX. Ponadto razi trochę czas otwarcia migawki w d750 1/4000s, gdzie w d7200 jest 1/8000s czyli jest lepiej ;)

Ale w D750 jest ładne programowe zejście poniżej ISO 100, a nawet jakieś prześwietlenia łatwo można korygować bo matryca dosłownie jest z gumy.

bomkallo
18-09-2018, 22:52

Moim zdaniem ten argument jest nie na miejscu:P

Damian9809N
18-09-2018, 22:59
Moim zdaniem ten argument jest nie na miejscu:P

Dlaczego? W internecie czytałem, że ponoć jest z tym trochę kiepsko. No nie wiem =D Proszę o wyjaśnienie ;)

Nachzehrer
18-09-2018, 23:12

Ja sie zastanawiam czemu przy Twojej szklarni nie brałeś D7200 jak był cashback. Odwlekł byś trochę w czasie wydatki do bycia "full pro".
A tak niby rozsądniejsze było by przejście na FX, tylko szklarnia... $$$

Damian9809N
18-09-2018, 23:18
Ja sie zastanawiam czemu przy Twojej szklarni nie brałeś D7200 jak był cashback. Odwlekł byś trochę w czasie wydatki do bycia "full pro".
A tak niby rozsądniejsze było by przejście na FX, tylko szklarnia... $$$

Nie nie, ja jeszcze nie mam obiektywów do DX ani do FX, ja w ogóle przymierzam się dopiero do zakupu tych obiektywów, jak już będę mieć dany aparat ;)

bomkallo
18-09-2018, 23:31
Musisz sie doprecyzowac troche. Ja bolaczke efektywnej czulosci dx'a odczuwam jak pstrykam na weselu, kosciele, imprezie, whatever. No to wiem gdzie mnie boli, wiec majac fundusze - d610 zeby bylo taniej + szkla + lampa. No ale ze nie wszystko hop siup, to wpierw lampa - a jest co ogarniac i narazie problem rozkminiania mam z bani:) Moze kup tanio jakas uzywke z kitem w dxie + stalka, mysle ze starczy do nabrania pewnej swiadomosci czego sie chce:P

Nachzehrer
18-09-2018, 23:35
Nie nie, ja jeszcze nie mam obiektywów do DX ani do FX, ja w ogóle przymierzam się dopiero do zakupu tych obiektywów, jak już będę mieć dany aparat ;)

A, sorry pomyliłem z autorem wątku.
To ja bym się porządnie zastanowił nad FX żeby już kompletować docelową szklarnie.
Ale to już musisz sobie sam fundusze policzyć :)

Damian9809N
19-09-2018, 00:12
Musisz sie doprecyzowac troche. Ja bolaczke efektywnej czulosci dx'a odczuwam jak pstrykam na weselu, kosciele, imprezie, whatever. No to wiem gdzie mnie boli, wiec majac fundusze - d610 zeby bylo taniej + szkla + lampa. No ale ze nie wszystko hop siup, to wpierw lampa - a jest co ogarniac i narazie problem rozkminiania mam z bani:) Moze kup tanio jakas uzywke z kitem w dxie + stalka, mysle ze starczy do nabrania pewnej swiadomosci czego sie chce:P

To znaczy tak: Aparat ma wykonywać dobrej jakości foto (oczywiście zależy też od obiektywu), być wygodny i funkcjonalny. Teraz póki co nie myślę o fotografowaniu ślubów itd... ponieważ nie jestem jeszcze w pełni profesjonalnym fotografem, więc odpada. Może za parę lat będę (podkreślam może) ;) Zależy też czy bym w ogóle chciał fotografować śluby i czy by mi to odpowiadało. Za te parę lat jakbym miał solidne dośw. to bym sobie fotografował, ale też nie wiem, czy by mi się to nie znudziło (ale sądzę, że raczej nie). Za tę parę lat wypadałoby wymienić body na nowe, więc koszt dodatkowy (oczywiście jakbym miał teraz D750). Pełna klatka dla profesjonalistów to podstawa do osiągnięcia bdb rezultatów. A przy jakim ISO widać szumy w d7200 a przy jakim w d750?

- - - - kolejny post - - - - - -

A, sorry pomyliłem z autorem wątku.
To ja bym się porządnie zastanowił nad FX żeby już kompletować docelową szklarnie.
Ale to już musisz sobie sam fundusze policzyć :)

Nie szkodzi ;)
Ze szklarnią nie będzie problemu. Wiem na pewno, że potrzebuję stałki i jakiegoś obiektywu do podróży ;)

bomkallo
19-09-2018, 09:13
A czy ja pisalem ze robie to zawodowo? Po prostu biore puszke jak gdzies ide:P Dobre rezultaty to fotograf i szkla, puszka tylko pomaga mniej albo wiecej :) https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen tu masz serwis do zabawy.
Tutaj tez dostalem test czulosci: http://forum.nikoniarze.pl/threads/238167-D600-vs-D7100-D700-i-D90-du%C5%BCo-fotek

Damian9809N
19-09-2018, 12:03
A czy ja pisalem ze robie to zawodowo? Po prostu biore puszke jak gdzies ide:P Dobre rezultaty to fotograf i szkla, puszka tylko pomaga mniej albo wiecej :) https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen tu masz serwis do zabawy.
Tutaj tez dostalem test czulosci: http://forum.nikoniarze.pl/threads/238167-D600-vs-D7100-D700-i-D90-du%C5%BCo-fotek

Nie :p W sumie jakby nie patrzeć pełna klatka zawsze jest lepsza, a nie wiem, czy niedługo całkowicie nie wyprze formatu DX. Jeszcze takie podstawowe pytanie: Jak oba korpusy radzą sobie w warunkach zimowych, tzn. jak jest temp. -8 st. C?

madebyzosiek
19-09-2018, 12:09
Jak oba korpusy radzą sobie w warunkach zimowych, tzn. jak jest temp. -8 st. C?

Nie zamarzają ;)

Damian9809N
19-09-2018, 12:14
Nie zamarzają ;)

Rozumiem :wink: