Zobacz pełną wersję : Osiołkowi w żłoby dano czyli sprzęt za 9500
Witam. Mój "problem" polega na tym, że.. zostałem wyróżniony w Nikon Photo Contest i jako nagrodę mogę sobie zażyczyć dowolny nikonowski sprzęt o równowartości 300k jenów czyli około 9500zł (lub też 2300 euro bo sugerują sprawdzać ceny w sklepie Nikona, a te w PL są chore )Tyle że sam nie wiem co bym chciał. Obecny sprzęt w sygnaturce, robię głównie krajobraz + portrety dziewczynie i foty rodzinne itp. Ciągnie mnie w krajobraz z gwiazdami, ale Nikon nie ma jasnego UWA dla DX, a 14-24 jest stanowczo za drogi. Ogólnie nie potrzebuję chyba żadnego z obiektywów Nikona jaki mają w ofercie. Więc zostaje body.
D7200? D7100? Czy może ostro zaszaleć i iść w FX i D610? Albo nawet D750 bo chyba wystarczy. Jak myślicie? Co wybrać?
Rossi_PL
28-07-2015, 23:13
W Twoim wypadku "nic nie grozi" abyś nabył D610 + nowy N18-35G (77mm gwint, mały, lekki, ostry nawet od pełnej dziury). Myślę, że z ogromnym bananem na twarzy przywitasz pierwsze obrabiane RAWy z nowszej puszki :-) Kwestia tych 18mm na FX czy Ci wystarczy, bo jeśli nie to masz spory kłopot ;-)
marcinpl
28-07-2015, 23:37
Chciałbym mieć takie problemy :D Samyang 14 2.8 wg testów jest ostrzejszy od 14-24 a będziesz miał jasno i szeroko, jedynie z dystrosją jest problem ale do skorygowania.
nikoniarz
28-07-2015, 23:47
Chciałbym mieć takie problemy :D Samyang 14 2.8 wg testów jest ostrzejszy od 14-24 a będziesz miał jasno i szeroko, jedynie z dystrosją jest problem ale do skorygowania.
Warto przeczytać dokładnie o czym napisał autor- w grę wchodzi tylko sprzęt marki Nikon. Chyba Rossi_PL dał najlepsze rozwiązanie. Ewentualnie można rozważyć sprzedaż obecnego sprzętu i wspomóc czymś zestaw proponowany przez Rossiego.
Edit: autorze, zorientuj się na podstawie jakich cen będziesz mógł wybrać ten sprzęt- czy na podstawie cen Nikon Store czy dowolnie wybrany sklep... Bo różnica w cenach może być spora...
Różnica w cenach jest spora bo Nikon Store ma ceny tak ze 20% większe niż taki fotojoker na przykład. Hmm, D610 i 18-35 brzmi nieźle, kąty widzenia podobne do sigmy i jeśli nie patrzą jakoś rygorystycznie na koszt zestawu to zostanie na jakąś stałkę..
Czyli sugerujecie FX tak?
nikoniarz
29-07-2015, 00:13
Rozważ czy zostawisz obecny sprzęt. Bo jeśli nie, to może warto w ramach "wygranej" wziąć D610 i inne szkło Nikona, a za własną kasę kupić np. Tokinę 16-28 lub 17-35... Ale To ty powinieneś najlepiej wiedzieć co chcesz osiągnąć...
Sprzętu nie zostawiam, tzn w takim wypadku D300 i 10-20 idą na sprzedaż, 28-70 ma stałe f/2.8, kryje FF i jest całkiem spoko optycznie (o ile uda mi się ją naprawić) więc raczej zostaje, a 35 ma jak dla mnie akceptowalną winiete na FX, więc też może zostać.
Nie starczyło by mi na 16-28, mam istotniejsze wydatki, 17-35 kosztuje tyle co nikonowski odpowiednik, a ten ma lepsze światło na interesującym mnie końcu.
W sumie wszystko rozbija się o to, na jakie ceny mogę patrzeć. Bo jeśli te z Nikon Store to FX niestety odpada..
Eh, szkoda że nie mogę po prostu dostać pieniędzy do ręki, używany sprzęt dużo upraszcza.
marcinpl
29-07-2015, 00:47
Warto przeczytać dokładnie o czym napisał autor- w grę wchodzi tylko sprzęt marki Nikon.
Oczywiście że przeczytałem o czym pisał autor. A pisał o tym że obiektywy z oferty Nikona mu nie pasują więc myśli nad body, założyłem że szkło kupi sobie sam, niekoniecznie nikona :)
Taka opcja jak @up nie wchodzi w grę niestety. Przynajmniej jeśli będzie to sprzęt FX, bo nawet po sprzedaży starego sprzętu, nie stać mnie na jasne UWA FX.
Edit:
Chociaż nie, samyang ma cene ok. Ech, to teraz mam namieszane... A może D7100 i komplet stałek? Chociaż jak liczyłem wg japońskich cen to mogę sobie pozwolić na D610 + 18-35 + 50 1.8... Czekam na odpowiedź z nikona jak mam patrzeć na te ceny...
Gratulacje wygranej! Gdzies mozna zobaczyc Twoje dzielo?
W najgorszym wypadku kupisz, sprzedasz i niewiele stracisz ;) albo i nic jesli ktos zyczliwy na forum ma zamiar sobie kupic nowa zabawke ;)
Albo, kup pare lamp, jakies szklo i gielda ;).
Osobiscie kupilbym d610 i cos ala 16-35 f4. Ale nie wiem czy wystarczyloby siana.
D610 albo D750 albo szkło 16-80/2,8-4
Nie ma sensu dublować ogniskowych + zooma pod FXa masz, ja bym brał D750 i 85 1.8. I krajobraz w trybie DX da radę zrobić. W zapasie trzymaj trzysetkę i masz mega zestaw.
ja bym brał D750 i 85 1.8. I krajobraz w trybie DX da radę zrobić. W zapasie trzymaj trzysetkę i masz mega zestaw.
Ja również jestem za tą opcją. :)
Gratulacje wygranej! Gdzies mozna zobaczyc Twoje dzielo?
Dziękuję :) Na stronie konkursu nie ma, bo to jakby kategoria wyróżnienia, ale mam na dA: http://assire2.deviantart.com/art/Duchy-dzieci-401317447
Nie ma sensu dublować ogniskowych + zooma pod FXa masz, ja bym brał D750 i 85 1.8. I krajobraz w trybie DX da radę zrobić. W zapasie trzymaj trzysetkę i masz mega zestaw.
Tyle że nie potrzebuję dwóch body. I nie wybieram sprzętu na zasadzie "masz tu 9 kafli i sobie kup gdzie chcesz" tylko Nikon mi jakby "dyktuje" swoje ceny. Sugerowali sprawdzać w Nikon Shop gdzie D610 kosztuje 1900 EUR albo 8 tysięcy zł. Zapytałem czy mogę się sugerować cenami w media marktach czy jakichś innych dużych sklepach czy to foto czy elektronicznych, ale odpowiedzi jeszcze nie dostałem.
I obawiam się że wg Nikona, jeśli wybiorę D750 to jedyne co dostanę.
Ja osobiście zastanawiałem się nad D610 + 18-35 + 50 1.8 bo to mi się "jakoś" w budżecie zmieści, sprzedałbym 50, moją sigmę 10-20 i za to kupił jakąś używaną 85.
No i cały czas mi chodzi po głowie zostanie w DX czyli D7100 + szklarnia, bo wtedy w zasięgu jest sporo fajnych stałek.
nikoniarz
29-07-2015, 14:19
Mnie się wydaje, że dostaniesz od nich sprzęt na podstawie cen Nikon Store. Także raczej D610 + N18-35 będzie poza oferowanym przez nich budżetem...
Zależy jeszcze o cenach w jakim kraju mówimy. Jak sprawdzam w ich japońskim sklepie to w tych 300000 jenów mieści się właśnie D610 + 18-35 + 50 1.8G.
nikoniarz
29-07-2015, 14:44
Zapewne będą brane oficjalne ceny w kraju który organizował konkurs. Ale oczywiście wszystko jest kwestią kto sponsoruje sprzęt.
No i dostalem info.. Ceny z Nikon store są "obowiązujące". Więc wg Nikona zestaw D610 + 18-35 kosztuje koło 11 tyś zł.. Tyle że organizatorem konkursu jest główny oddział w Tokio. Myślę że będzie się dało to tak zakręcić żeby brać ceny w jenach i jednak dorwać ten zestaw o którym cały czas mówimy.
nikoniarz
30-07-2015, 11:29
No i dostalem info.. Ceny z Nikon store są "obowiązujące". Więc wg Nikona zestaw D610 + 18-35 kosztuje koło 11 tyś zł.. Tyle że organizatorem konkursu jest główny oddział w Tokio. Myślę że będzie się dało to tak zakręcić żeby brać ceny w jenach i jednak dorwać ten zestaw o którym cały czas mówimy.
Może być ciężko zakręcić cenami bo organizator jest zapewne uzależniony od sponsora. Aczkolwiek powodzenia- może się uda...
Sponsorem jak i organizatorem jest japoński oddział Nikona. Tak czy inaczej, napisałem że chce D610, 18-35 i plecak, żeby jednak nie przekroczyc tych 300k jenow i osoba z którą piszę stwierdziła że wszystko jest ok.
Także dziękuję za sugestie, teraz tylko czekać miesiąc na wysyłke i drugi na dotarcie :mrgreen:
nikoniarz
30-07-2015, 12:10
I czekać na kolejną wygraną :mrgreen:
Mój post nic już nie wniesie, ale jajko zniosę jak tego nie napiszę - zazdrość wypala mi wnętrzności. :D
Gratulacje świetnej roboty i powodzenia w kolejnych konkursach! Koniecznie nie zapomnij podzielić się efektami pracy z nowym sprzętem. ;)
Hmm, a co powiedzą na to nasi celnicy i poborcy podatkowi, jak sprzęt przyjdzie z Japonii?
Cholera, nie wiem. Szukałem teraz na necie, ale język prawniczy to tworzył chyba ktoś kto chce żeby było tam jak najwięcej zawiłości. Niewykluczone że dowalą mi cło i VAT, lub samo cło, lub cholera wie co. Niedobrze. Może mnie nie być stać na nagrodę :/ A w regulaminie konkursu jak byk "Entrants shall bear all costs incurred by entering the contest. Winners are
responsible for the payment of any taxes or fees levied on the prizes."
Hmm, a co powiedzą na to nasi celnicy i poborcy podatkowi, jak sprzęt przyjdzie z Japonii?
Mogą powiedzieć, że trzeba zapłacić za:
aparat - 4,2% cła + 23% VAT
obiektyw - 6,7% cła + 23 % VAT
>>APARAT<< (http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/browsetariffmeasures_PL?issection=n&expandelem=9006590000&Country=JP&search=Wy%C5%9Bwietl+%C5%9Brodki&addinfo=UWA&Year=2015&Month=07&Day=30&startpos=1&ctmode=C)
>>OBIEKTYW<< (http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/browsetariffi2_PL?expandelem=9002110090&Year=2015&Month=07&Day=30&Country=JP&issection=n&checkfinal=y&impexp=#POS)
Bierz D610 + za resztę kasy szkło które sprzedasz. wszystko co masz szerokie wystaw na sprzedaż i weź już za swoją gotówkę kup Tamrona 15-30 2.8 VC. Chyba, że koniecznie musisz mieć filtry - odpada ci 10-20, 35 też właściwie.
Dawno nie byłem niczym zajarany tak jak tym Tamronkiem.
@up: Już wybrałem. Sprzedawać nie będę bo nie widzę sensu takiej operacji. Musiałbym sprzedać D300, Sigmę i nowego Nikkora żeby było mnie stać na Tamrona, a kasę ze sprzedaży niepotrzebnego już sprzętu planowałem wydać w inny sposób. Co z resztą też może się okazać nieaktualne jak mi dowalą VAT i cło.
nikoniarz
31-07-2015, 13:21
Dawno nie byłem niczym zajarany tak jak tym Tamronkiem.
Ciekawe szkło. Miałem okazję podpiąć przy zakupie Tokiny 16-28. Przyjemny zakres ogniskowych (mam na myśli Tamrona).
A może kup z myślą o natychmiastowej odsprzedaży najlepiej z kimś się od razu umówić lub wybrać chodliwy towar. W ten sposób będziesz miał kasę...
Pozdro
Wiesiek
Tyle że już wybrałem co chce i nie chce tego sprzedawać. Patrząc po testach 18-35 jest najostrzejszym UWA do FX które nie kosztuje 5-8 tyś (samyang jako stalka sie nie liczy. Może sobie później dokupię). D610 być może zamienię na D750 z małym przebiegiem, ale też nie widzę jakiejś koniecznej potrzeby takiej operacji.
Rossi_PL
01-08-2015, 16:38
Tak jak już na wstępie napisałem: będziesz naprawdę zadowolony z D610+18-35G. Jedyne co byś mógł tutaj mieć "lepszego" to odchylany LCD z D750. Zdając sobie sprawę z tego, że do tej pory Twoje landszaftowe prace były wypluwane z D300 + S10-20 to tutaj dostaniesz sporego kopa od matrycy iod obiektywu. Od razu zauważysz wicej detali w chmurkach i cieniach a jak jeszcze bawisz się w RAWach to już w ogóle:) Nawet CNX2 obsłuży Ci D610 bez problemu oraz korekcję dystorsji w N18-35G. Ten UWA to świetny kompromis jest. Nowy, plastikowy;), lekki, cenowo względnie zjadliwy, wygląda na zwartą konstrukcję i ma filtr 77mm co pociąga za sobą o wiele tańsze gadżety filtrowe i filtro podobne;) Owszem w tej cenie możesz dostać Tokinę 16-28 ale nie mi oceniać z którymi wadami sobie poradzisz a które wyklniesz. Życzę świetnej zabawy nowym zestawem:)
Jak D610 ogarnie rawa naświetlonego tak żeby dół był lekko niedoświetlony a góra lekko prześwietlona i z tego jednego pliku będę mógł zrobić to samo do czego teraz potrzebuje dwóch, to będę więcej niż zadowolony. Kopa od szkła nie oczekuję, moja Sigma jest całkiem ostra.
I jestem pewien też że nie warto do moich celów zamieniać 18-35 na coś innego. Do gwiazd dokupie 14 2.8 i będzie git.
Tak więc jestem w 100% przekonany że będę zadowolony z wybranego zestawu :D