Zobacz pełną wersję : Wyciskarka do soków; używa ktoś?
Czy używa ktoś z Was wyciskarki do soków?
Noszę się z zamiarem kupna takiego cuda i poszperałem w necie, ale wszędzie tylko peany recenzentów; chętnie wysłuchałbym opinii użytkownika z nikoniarzy :)
Najczęściej w necie pojawiają się marki kuvings i hurom, ale chętnie przeczytam też o innych.
Z góry dzięki z pomoc :)
a o jaka wyciskarke ci chodzi?
ja od wielu lat uzywam wyciskraki do cytrusow . wyciskarki marki "wyciskarka na prund" . nie bardzo kumam jakie masz problemy bo niby co chcesz analizowac w kontekscie wyciskania owocow.
Mam Huroma. Ładnie wyciska nie ma za dużo wiórów.
a o jaka wyciskarke ci chodzi?
ja od wielu lat uzywam wyciskraki do cytrusow . wyciskarki marki "wyciskarka na prund" . nie bardzo kumam jakie masz problemy bo niby co chcesz analizowac w kontekscie wyciskania owocow.
Chodzi o wyciskarkę nie tylko do cytrusów ale taką, która radzi sobie również z warzywami.
Dzięki Kuba_eM za opinię, który masz model?
Ew. orientujesz się do czego warto dopłacać a do czego nie?
Znajomy ma wyciskarkę i raczy nas sokami ze szczawiu, sałaty i innego ziela. Wygląda bardziej jak maszynka do mięsa niż sokowirówka. Zło wcielone.
Mam Huroma HH 2G. Wyciskarka wg mnie przeznaczona tylko do twardych warzyw, z miękkich wygląda to słabo. To co zostaje, to rzeczywiście suchutkie wyciśnięte resztki. Z liści nie wyciskałem.
Różnica jest w jakości soku, ten z Huroma się nie warstwuje i jest chłodny zaraz po wyciśnięciu albo inaczej, nie nagrzewa się aż tak - porównuję do zwykłej sokowirówki.
Jak już kupisz uważaj na ślimak - mi pękł i gwarancja tego nie obejmowała. Wartość sprzętu podskoczyła o 500zł ;)
Rafał_Sz
28-07-2015, 12:01
Wpisz w google sokowirówka. Robi sok od jabłek do marchewki. Kup cokolwiek, byle miało to więcej niż 700W.
sokowirówkę mam i jest bardzo niepraktyczna - trudno i długo się ją czyści.
Nie wiem ile w tym prawdy ale wiarygodnie mi wygląda teoria wyższości tłoczenia na zimno od odwirowywania :) więc jestem zdecydowany na wyciskarkę
A po co wyciskać wodę z owoców i warzyw, to co najcenniejsze i tak zostaje w wytłoczynach.
sokowirówkę mam i jest bardzo niepraktyczna - trudno i długo się ją czyści.
Nie wiem ile w tym prawdy ale wiarygodnie mi wygląda teoria wyższości tłoczenia na zimno od odwirowywania :) więc jestem zdecydowany na wyciskarkę
Wyciskarkę wcale szybciej się nie czyści. Ma tak samo sitko (trudne do czyszczenia) i pojemnik z zakamarkami. Jakość soku - to był dla mnie decydujący parametr.
Edyta podpowiada, że nie odwirowywanie a cięcie :)
A po co wyciskać wodę z owoców i warzyw, to co najcenniejsze i tak zostaje w wytłoczynach.
choćby po to żeby spożyć warzywa mało atrakcyjne w stałej formie, np. seler
- - - - kolejny post - - - - - -
Wyciskarkę wcale szybciej się nie czyści. Ma tak samo sitko (trudne do czyszczenia) i pojemnik z zakamarkami. Jakość soku - to był dla mnie decydujący parametr.
Edyta podpowiada, że nie odwirowywanie a cięcie :)
O sh..(ugar)
to niedobrze; a pani prezentująca urządzenie twierdziła, że wystarczy wodą zalać pomiędzy wyciskaniem różnych warzyw/owoców
Wpisz w google sokowirówka. Robi sok od jabłek do marchewki. Kup cokolwiek, byle miało to więcej niż 700W.
i tu jest szkopul bo lepiej niz w sokowirowke zainwestowac w wyciskarke wolnoobrotowa, sokowirowka/wyciskarka po pierwsze nie wycisnie dokladnie, a po drugie podgrzewa sok poprzez wlasnie szybkie obroty. wyciskarka wolnoobrotowa po pierwsze wyciska "do sucha", po drugie ma max 150w i niskie obroty wobec czego nei podgrzewa soku a po trzecie daje sie wykorzystac do wyciskania soku/oleju z pestek i nasion. ogolnie faja zabawa tylko ze ceny od 600 wzwyz
choćby po to żeby spożyć warzywa mało atrakcyjne w stałej formie, np. seler
A to, "mientczak":wink: jesteś. Można porzuć. Chociaż takie dżdżownice, lepsze są wyciśnięte.:lol:
jakies poswiadczenie tych rewelacji? bo imho to kompletna bzdura.
c
O sh..(ugar)
to niedobrze; a pani prezentująca urządzenie twierdziła, że wystarczy wodą zalać pomiędzy wyciskaniem różnych warzyw/owoców
no to aurat bajka... torche trzeba pomyc, bez wzgledu na to czy bedize to sokowirowka czy wolnoobrotowka. w tej drugiej mycia troche mniej, al to zalezy od modelu
jakies poswiadczenie tych rewelacji? bo imho to kompletna bzdura.
Musisz zaprzyjaźnić się z kimś, kto na co dzień ma do dyspozycji spektrometr masowy. Akurat mam takich kolegów, więc po prostu wiem.:wink:
Musisz zaprzyjaźnić się z kimś, kto na co dzień ma do dyspozycji spektrometr masowy. Akurat mam takich kolegów, więc po prostu wiem.:wink:
juz widze jak spektrometrem masowym badacie rozklad atomowy zmiksowanej marchewki ... litosci ... ja wiem ze slonce grzeje ale moze jakas czapeczka albo kapelutek? :D
Ja uzywam blendera. Daje troche wody, marchewke, pol banana, lyzke masla orzechowego, 25g protein w proszku, serek wiejski czasem lyzka miodu, ew truskawki kiwi co podleci pod noz. Mixuje i jest ok.
Srednio wychodzi 450cal w tym 54g bialka, 17 tluszczu i 13g wegli (bez miodu). O mikroelementach nie wspominam bo tez ich sporo
Piotrek K
28-07-2015, 17:07
Ja od 10 miesięcy mam Wyciskarkę MPM MSO 09 cena w media poniżej 500 i od tego czasu przestałem używać wirowych zdecydowanie łatwiejsza w czyszczeniu pracuje cicho i soki zdecydowanie lepsze że polecam a piję soki codziennie .
Oki; dzięki za podpowiedzi;
po szybkiej analizie cen, możliwości, użyteczności etc. wybór padł na kuvingsa z szerokim "wlewem";
po pierwszej próbie za wcześnie na jakieś recenzje, ale jak ktoś będzie zainteresowany to za miesiąc pewnie będę mądrzejszy w temacie :)
foto4deg
01-08-2015, 00:32
Wyciskarka jest zdecydowanie lepsza. Co do spektometru, to przyjdzie do mnie za jakiś czas SCIO, podręczny spektometr. Kupiony z czystej ciekawości, zobaczymy, czy daje radę. Można zerknąć tu (https://www.consumerphysics.com/myscio/)
chłopaki, czy wy czasem nie rozbijacie gówna na atomy?
foto4deg
01-08-2015, 10:32
Nie, nie rozbijamy. Różnica pomiędzy wyciskarką wolnoobrotową, a sokowirówką jest ogromna.
maciey75
17-08-2015, 17:20
Ktos jeszcze ma i sie wypowie? ;) Własnie jestem na etapie poszukiwań.
tomtytus
17-08-2015, 18:24
Ja również.
Na razie oglądałem tylko Kuvings'a.
Fajne urządzenie, można przemycić dziecku sok z takich warzyw, jak jarmuż, pietruszka, szpinak - co zazwyczaj jest niechętnie jadane przez najmłodszych.
Tylko nadal zastanawiam się, czy to (i temu podobne) urządzenie warte jest 2000pln?
Polecam stronę
http://www.eujuicers.pl/pl
Sama się czaję na Omegę 8006
hej specjalisci ;)
czy do okolo tysiaka naszych polskich zlociszy da sie kupic sensowna wyciskarke?
tomtytus
03-09-2015, 15:53
Jest coś takiego jak Zelmer ZJP1600.
Sam się zastanawiam, bo cena 2x niższa niż wspomniany przeze mnie Kuvings...
ja_pegaz
16-09-2015, 23:33
Polecam Kalorik-a FE 1000.Do użytku domowego spokojnie wystarcza.
Posiadam Zelmer JE1200 od prawie roku. Największy problem jest z miękkimi burakami i to jedyna wada, którą zauważyłem. Dobrze radzi sobie z marchewką i selerem. Szczerze polecam :)
Koledzy, żona wymyśliła sobie wyciskarkę wolnoobrotową.:roll:
Jakieś sugestie, pomoc, info z pierwszej ręki.... :) Będę wdzięczny.
Póki co przyglądałem się Hurom HH2G. Kumpel taką ma i bardzo chwali. Tylko cena mało przyjemna.
Eldom pj400 robi to samo ma identyczną konstrukcję i wygląda tak samo jak kosmiczne wyciskarki za miliard cebulionów a kosztuje cztery stówki.
Slawskip
22-02-2016, 13:11
mam w domu Łucznik AM1795, daje radę, moja małżonka i synek lubią te soki, ja nie przepadam ze względu na konsystencję (soki wychodzą gęste). Co do czyszczenia, to jeśli tylko myjesz ją zaraz po wyciskaniu, to nie ma problemu i wystarczy wypłukać pod bieżącą wodą.
tomtytus
22-02-2016, 16:24
Moja żona w końcu kupiła Kuvingsa.
Wyciskarka fajna, soki są bardzo dobre, można faktycznie przemycić w nich wszystko, co normalnie jest średnio smaczne, np: seler naciowy, seler zwykły, por, zielsko typu natka pietruszki czy szpinak.
Czy jednak warto płacić tyle kasy? Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć: musiałbym kilka modeli postawić obok siebie i porównać.
Jak bedę miał starsze dziecko, to zobaczymy, jak to cudo radzi sobie z przecierami i zupkami bo w zestawie są różne sitka do różnych zastosowań.
Jeśli jednak chodzi o soki: teoretycznie jest możliwość regulacji, jak bardzo klarowny ma być sok. W praktyce jednak ta funkcja nie działa: jakbyśmy nie ustawili - klarowność wychodzi mniej więcej taka sama.
Eldom pj400 robi to samo ma identyczną konstrukcję i wygląda tak samo jak kosmiczne wyciskarki za miliard cebulionów a kosztuje cztery stówki.
Czad temat.
Konkretnie: ten Eldom ma sens? Nie jest to zabawka? Nowe wszystko działa, a po 20tym użyciu? Próbowałeś?
Pozdrawiam
jurkarol
22-02-2016, 19:40
eldom, łucznik - to chińszczyzna. nazwę kupili najwyżej.
No właśnie wyciskarek jest sporo, opinii jeszcze więcej.
A to kwestia samego soku, jedne robią papkę, jedne się zacinają, w kolejnych pękają ślimaki itp itd.
Generalne dość pozytywnie piszą o huronach, omegach i kuvingsach.
Kumpel chwali huroma, używają go dzień w dzień od ponad pół roku i problemów z nim nie mają.
No ale cena mało przekonująca. Trochę szkoda mi kasy na coś takiego. :) No ale jak się kobieta uprze......
Kupiłem Eldoma. U mnie szybka piłka. Się zobaczy...
Kupiłem Eldoma. U mnie szybka piłka. Się zobaczy...
To jakąś recenzję poprosimy ?.
Idzie idzie. Jutro rankiem kupie worek selera, kwintal buraków i co tam będzie w Biedrze i czekam na kuriera:D
Idzie idzie. Jutro rankiem kupie worek selera, kwintal buraków i co tam będzie w Biedrze i czekam na kuriera:D
wsyp ze dwie torebki sezamu / orzechow
jak dostaniesz pyzwoita ilosc oleju tzn ze jest dobra :)
Camry 4108 i Lafe z Carrefoura wyglądają tak samo jak ten Eldom, a kosztują nawet poniżej 300 zł.
Na szybko powiem tak: działa. Sok jest faktycznie pyszny, choć nawrzucałem tam sporo rożnych rzeczy wiec wyszedł niezły miks. Porównania z urządzeniami na H i na K nie mam, wiec...
Za tydzień moze napisze coś więcej, ale juz wiem ze o to mi chodziło. Jeżeli się okaże słaby jakościowo w użytkowaniu- bez oporów przyinwestuję te 2-3kzl.
Pozdrawiam.