PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 i brud po 3 miesiacach?

Perełek
27-07-2015, 14:28
Witam. ok. 3 miesiące temu kupiłem nikona D7100. Nowy z salonu Sferis z przebiegiem 0. Cały czas używany z obiektywem 18-105 czasami zmieniany na 35 i 50mm. Przy zmianie zachowuje szczególną ostrożność. Staram się zmieniać obiektywy szybko tak aby komora nie była zbyt długo narażona na pyłki i syfy, nie zostawiam go bez zapiętego obiektywu/dekielka. Niesttey ostatnio robiąc zdjęcie przy f22, f25 bardzo się zdziwiłem. Na zdjęciu jest pełno syfu.
18-105 f:25

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-_4fdswaTrgw/VbYjTr0c56I/AAAAAAAAdAg/u8j99_jec48/s912-Ic42/proba.jpg)
50mm f22

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-CDP93TMdL9w/VbYjXiHec5I/AAAAAAAAdAg/QoiertD_vow/s912-Ic42/proba.jpg)
Czy to kurz i pyłki czy może chlapanie na matryce?
Mogę go oddać do czyszczenia do serwisu w moim mieście (Katowice) żeby było szybciej? Nie moge być bez aparatu przez dłuższy czas.
Czy tylko serwis nikona w chodzi w grę, żeby nie stracić gwarancji? jak to wygląda?

Pozdrawiam

artur0372
27-07-2015, 14:44
Nie widać zdjęć. Chyba tylko serwis nikona.

Perełek
27-07-2015, 14:48
już są, źle wrzuciłem.

irek6311
27-07-2015, 14:53
Ja nie wychodzę poza F 18 ;)
czyszczenie możesz zrobić w Katowicach, aparatu nie rozbierają to Gwarancji nie stracisz,
tak na marginesie kitowego zooma tak mocno nie przymykaj bo zniekształcenia wnosi i syf od siebie też pokaże.

Ned Stark
27-07-2015, 14:54
Brudna matryca na Śląsku to chyba normalka. Aparat trzeba po zakupie okleić taśmą i wsadzić dodatkowo w foliową torbę z Biedronki.
A teraz poważniej. Jeśli koniecznie musisz używać przesłon f 22 czy f 25 w codziennym fotografowaniu to da radę to samemu wyczyścić i jest mnóstwo na forum jak i czym. Więc bez paniki.

Perełek
27-07-2015, 14:57
ja zazwyczaj tez nie wychodze poza, ale ostatnio sie trafilo pare razy. No i nie po to kupiłem nowy aparat, zeby teraz mi brud przeszkadzał :)
samemu próbowałem gruszką zdmuchnąć tak jak radzą, do góry nogami ale słabo. Wolałbym jednak oddać i mieć pewność, że dorbze zrobione bedzie niż ja, bez cierpliwości i talentu manualnego :D

irek6311
27-07-2015, 14:59
Tak na początek gruszka z Apteki (jak największa i bez talku), podnosisz lustro na full naładowanej bateri i przedmu****esz ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

To daj do czyszczenia w Katowicach bo może lekko olejem chlapie a tego nie wydmuchasz i w domu samemu ciężko zmyć.

sokolnik
27-07-2015, 15:02
gorzej jakby na f/5,6 było widać syfki, kropki, plamy :)

18-105 to też niezły odkurzacz :)

pozostaje kupić odpowiedni zestaw i czyścić samemu :) najgorszy pierwszy raz, później idzie to zrobić w 10 min :)

przy f/25 to każda matryca ma syf :)

Perełek
27-07-2015, 15:02
kupiłem w foto plus gruszkę do czyszczenia, próbowałem ją przedmuchać ale tylko troche to pomogło, ale teraz to już wcale nie pomaga. mozliwe tez ze to pyłki ktore sie przykleily i tylko sie tuurlają przy dmuchaniu a nie spadną

sokolnik
27-07-2015, 15:07
kup płyn i szpatułki i umyj matryce i po problemie. Ja czyściłem sam 2 może 3 razy :) i zero problemu. Przed plenerem gdzie używam f8/12 trzeba umyć, bo inaczej będą plamki oleju... taki mamy klimat :)

Perełek
27-07-2015, 15:13
troche się boję, żeby nie spieprzyc :P chyba, że spróbuje na D90 i jak sie uda to z d7100 :) a jakie płyny polecacie? tak, żeby nie kupić badziewia ale i nie zbankrutować :D
a wiedzie gdzie w Katowicach dobrze i tanio wyczyszczą? :D

darjo1
27-07-2015, 15:23
a jakie płyny polecacie? tak, żeby nie kupić badziewia ale i nie zbankrutować :D
Płyn firmy Rotin + szpatułki do matrycy APS-C.
Cały zabieg max. 5 minut i masz spokój. Ja mam na liczniku ponad 40 tys. i czyściłem ze 2 razy.

Perełek
27-07-2015, 15:35
okej, a jakieś poradniki jak sie do tego zabrać dla początkujących są? :D nigdy tego nie robiłem to trzeba by się do edukować :)

sokolnik
27-07-2015, 15:38
wszystko jest na youtube :)

Wind Mill
27-07-2015, 16:33
okej, a jakieś poradniki jak sie do tego zabrać dla początkujących są? :D nigdy tego nie robiłem to trzeba by się do edukować :)
Tak, na forum, kilka wątków wyżej wśród przyklejonych. :)

ahoj
27-07-2015, 17:14
Co do płynu to ja czyściłem Alkoholem izopropylowym (IPA) kosztuje grosze a nic lepszego raczej nie znajdziesz.

mmluty
27-07-2015, 20:18
Kupowałeś w FotoPlus gruszkę to kup jeszcze szpatułki GREEN CLEAN. Kupiłem, sprawdziłem, są OK. Poniżej masz link:
http://www.fotoplus.pl/akcesoria-foto-video/akcesoria-czyszczace
Zestaw ze szpatułką mokrą i suchą daje moim zdaniem dobre rezultaty nawet przy czyszczeniu przez nowicjusza, ponieważ zapobiega powstawaniu smug, które niekiedy powstają przy czyszczeniu wyłącznie na mokro.
Jeżeli chcesz robić zdjecia na wysokich przysłonach to nie ma sensu myśleć o serwisie - nie będziesz przecież biegał do serwisu co parę tygodni, a koszty też są parę razy wyższe. Z czyszczeniem przedniej soczewki obiektywu też przecież nikt nie biega do serwisu, a to z grubsza taka sama czynność - może odrobinę bardziej skomplikowana, bo trzeba otworzyć migawkę.

Ned Stark
27-07-2015, 21:23
Ja mam ten sam aparat co ty :P Widze, że nie robisz makro więc poi co ci taka przesłona f 25? Ja bym nic nie robił. I nie robię, a mam plamki na f22 ( tak sobie przymknąłem dla beki na błękitnym jak Pan Bóg przykazał niebie). Kiedy pojawią się na f8-11 to wtedy dopiero będę czyścił.

nikoniarz
27-07-2015, 21:33
Niektórzy mocno przymykają, żeby czasy wydłużyć... :)

Ned Stark
27-07-2015, 21:35
Ha no a od czego jest nd1000 :D

nikoniarz
27-07-2015, 21:40
A no widzisz, jak jest czas zakładać i zdejmować to jasne... Gorzej jak w kilka sekund chce się zupełnie zmienić ekspozycję...

Co do samego wątku i problemu- jak grucha nie pomogła, to mogą być plamy oleju i/lub syf przyklejony do tychże plam. U mnie do f/22 musi być czysto. Póki co pomaga gruszka raz na miesiąc/dwa...

Ned Stark
27-07-2015, 22:16
Ha ale ty masz body, które jeden Francuz podpalał w ognisku, mroził w zamrażarce, walił młotem, a ono nadal robiło zdjęcia :D

nikoniarz
27-07-2015, 22:26
Może nie do końca jasno napisałem- to że muszę mieć czysto nie zawsze idzie w parze, że mam czysto. Jak już wielokrotnie powtarzano- syf zawsze się dostanie do środka. Tylko komora lustra jest z natury sucha, więc jakikolwiek kurz który dostaje się do środka w zupelności da się "odkurzyć" gruszką. I póki co w obu korpusach gruszka skutecznie eliminuje syf. Oczywiście są sytuacje kiedy trzeba coś "wystemplować" ze zdjęcia, ale to jest właśnie znak, że za późno sięgam po gruchę...