PDA

Zobacz pełną wersję : D810 i MBD12

maxweb
27-07-2015, 11:25
Witam,

Byłem szczęśliwym posiadaczem D810 do dnia dzisiejszego. Rano kurier przywiózł przesyłkę z gripem MBD12. Po podłączeniu, zapaliła się na chwile zielona dioda i aparat zdechł. Mimo wielu prób odpięcie i wpięcia aparat przestał reagować. Zmiana baterii nie za wiele pomogła. Aparat jest martwy.
Pytanie do Was, aparat był kupiony w Cyfrowe.pl na firmę, czy trzeba wysyłać do nich czy można bezpośrednio do Nikona?

Nie miałem do tej pory czynienia z serwisem Nikona więc nie wiem jakie są praktyki.

R
27-07-2015, 11:34
a grip oryginalny?

maxweb
27-07-2015, 12:27
Oryginalny.

Obelix
27-07-2015, 12:39
Bezpośrednio do Nikona - będzie trochę szybciej niż przez sklep. Zastanawia tylko to że aparat padł pod oryginalnym gripem...

maxweb
27-07-2015, 16:38
No właśnie, to dziwna sytuacja.

Pytanie czy grip może tak uszkodzić aparat by zdechł całkowicie?!

Obelix
27-07-2015, 17:27
Z nieoryginalnymi były częste przypadki. Wymiana akumulatorów podczas pracy aparatu powodowała gwałtowne skoki napięcia w układzie zasilania (jakim cudem, tego nikt nie wie), i palenie się zabezpieczeń w aparacie. Wymiana prosta, ale to się wiąże z rozkłożeniem puszki i lutowaniem.

Rossi_PL
27-07-2015, 19:03
Z nieoryginalnymi były częste przypadki. Wymiana akumulatorów podczas pracy aparatu powodowała gwałtowne skoki napięcia w układzie zasilania (jakim cudem, tego nikt nie wie), i palenie się zabezpieczeń w aparacie. Wymiana prosta, ale to się wiąże z rozkłożeniem puszki i lutowaniem.

Aby na pewno piszesz o D800? To D700 miało specyfikę zmiany napięcia po włożeniu atomowej EL4a/8x Eneloop do gripa uzyskując w ten sposób 8fps i szybszy AF. W D800 i nowszych już nie dali takich możliwości.

Obelix
27-07-2015, 20:28
O D700, ale w tym przypadku objaw jest identyczny. Zastanawia tylko fakt oryginalnego gripa. Z uznaniem gwarancji nie powinno być żadnych problemów, ale dobrze byłoby poznać powód dlaczego do takiej sytuacji w ogóle doszło.

maxweb
27-07-2015, 22:53
Dokładnie. Był fundusz to kupiłem oryginalny i nawet przez myśl mi nie przeszło że coś takiego może się zdarzyć. Nasuwa mi się jeszcze pytanie, czy nie warto wysłać jeszcze gripa by jego sprawdzili ? Jak myślicie ?

Rossi_PL
27-07-2015, 23:34
Dokładnie. Był fundusz to kupiłem oryginalny i nawet przez myśl mi nie przeszło że coś takiego może się zdarzyć. Nasuwa mi się jeszcze pytanie, czy nie warto wysłać jeszcze gripa by jego sprawdzili ? Jak myślicie ?

Jak najbardziej wyślij body z gripem, możesz dołączyć oryginalny aku tylko podpisz sobie mazakiem żeby nie zaginął tam ;-)

maxweb
28-07-2015, 00:09
Przyznam szczerze że nie wiem co teraz zrobić. A mianowicie, napisałem o problemie do Cyfrowe gdzie kupowałem aparat - wskazali by wysłać aparat do nich. Grip był kupowany w innej firmie. Czy najlepiej zebrać dokumenty zakupy i wysłać jedną paczką do serwisu Nikona?

Obelix
28-07-2015, 01:32
Oczywiście. Przecież Cyfrowe nie zrobi nic innego jak przepakuje sprzęt i wyśle do Nikona. Także nie ma co czasu tracić, tylko od razu z kartami gwarancyjnymi słać wszystko na fabryczny serwis.

maxweb
28-07-2015, 09:13
Oczywiście. Przecież Cyfrowe nie zrobi nic innego jak przepakuje sprzęt i wyśle do Nikona. Także nie ma co czasu tracić, tylko od razu z kartami gwarancyjnymi słać wszystko na fabryczny serwis.

Dzięki za radę :-) To powiedzcie mi tylko, wysyłając aparat i gripa do serwisu, wystarczą kopie faktur zakupu, karty gwarancyjne czy coś jeszcze ?

TOP67
28-07-2015, 10:24
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/Zasady+napraw.page?

Zgłoszenie, karta gwarancyjna i dowód zakupu. Zamów darmowego kuriera.

Zdebik
28-07-2015, 11:03
Cyfrowe powinno wymienic Ci sprzet na nowy. A dalej niech sie Nikon Polska tym martwi. Tak przynajmniej wyglada to w UK.

Do 14 dni mozna zwrocic towar bez podania przyczyny a do 28 wymienic na nowy w razie problemow.

maxweb
28-07-2015, 14:15
Cyfrowe powinno wymienic Ci sprzet na nowy. A dalej niech sie Nikon Polska tym martwi. Tak przynajmniej wyglada to w UK.

Do 14 dni mozna zwrocic towar bez podania przyczyny a do 28 wymienic na nowy w razie problemow.

Z tego co się orientuje to do 14 dni można zwrócić towar bez podania przyczyn ale w przypadku kiedy nie nosi śladów użytkowania - chyba że się mylę to mnie poprawcie. Tym bardziej jeśli dobrze się orientuje to przy zakupie na firmę ten zapis nie dotyczy.

No to już zgłupiałem, lepiej wysłać do Cyfrowe czy do Nikona. Drobna uwaga to taka że grip był kupowany w innej firmie.

Zdebik
28-07-2015, 14:41
A jak dlugo miales ten aparat?

maxweb
28-07-2015, 14:52
A jak dlugo miales ten aparat?

Aparat mam od 08.07.2015 a grip przyszedł wczoraj kurierem.

Zdebik
28-07-2015, 15:24
Pewnie kupiony online (aparat)

maxweb
28-07-2015, 15:37
Pewnie kupiony online (aparat)

Kupiony online, ale odebrany osobiście - kwota pobrania była za wysoka by otrzymać go kurierem.

Obelix
28-07-2015, 15:56
Ale co za różnica gdzie co kupione i z kim się kłócić? Nawet jeśli Kolega wyśle gripa na wymianę, a aparat na serwis, to nie wiadomo co się stanie po podłączeniu nowego gripa jak aparat wróci.
Najlepiej wysłać całość do Nikona - wówczas jest teoretyczna pewność że po powrocie nie będzie żadnych problemów ze współpracą sprzętu, bo sprawdzą na miejscu czy wszystko działa tak jak powinno.

Zdebik
28-07-2015, 16:17
Jesli odebrany w sklepie poszedlbym do sklepu i staral sie go wymienic na sprawny. Grip zawsze mozna odeslac i kupic inny gdzie indziej.

Gdyby byl kupiony online wiecej papierkow rma itp.

maxweb
29-07-2015, 10:43
Ale co za różnica gdzie co kupione i z kim się kłócić? Nawet jeśli Kolega wyśle gripa na wymianę, a aparat na serwis, to nie wiadomo co się stanie po podłączeniu nowego gripa jak aparat wróci.
Najlepiej wysłać całość do Nikona - wówczas jest teoretyczna pewność że po powrocie nie będzie żadnych problemów ze współpracą sprzętu, bo sprawdzą na miejscu czy wszystko działa tak jak powinno.

Zadzwonili wczoraj z serwisu Nikona i powiedzieli to samo. Wszystko wysłać do nich bezpośrednio, bo jeśli osobno powysyłam sprzęt do sklepów to zrobi się zamieszanie.

pawel.mat33
07-08-2015, 12:04
Też uważam, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Będziesz miał pewność, że wszystko dojdzie razem.