PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Nikkor 50mm 1.8G nie trafia w punkt

emaks
26-07-2015, 17:53
Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem posiadaczem N50 1.8G. Podpinam go do Nikona D3200. Robiąc zdjęcia na mocno otwartej przysłonie zdjęcia nie są ostre w miejscu, gdzie celuje polem AF. Zrobiłem test, który polegał na fotografowaniu kartki papieru pod ostrym kątem z drobnym drukiem i gdy celuje w dany wiersz liter ten jest rozmazany, natomiast ostry jest wierszy około jeden centymetr pod nim. Obiektyw jest Nowy, kupiony w Hiszpanii.
Na mocniej przymkniętej przysłonie głębia ostrości jest na tyle duża, że owa linijka tekstu jest ostra. Przysłony rzędu 1.8, 2.0, czy 2.2 nie pozwalają na celny strzał AF.
Pozdrawiam!

Sin
26-07-2015, 18:02
Masz back focus lub front focus (nie napisałeś czy ostrość jest ustawiana przed czy za fotografowanym obiektem) - obiektyw z body wysyłasz na kalibrację do serwisu Nikona w ramach gwarancji, niestety nie wiem czy Nikon Polska honoruje gwarancje udzielane na obiektywy zakupione poza granicami kraju.

emaks
26-07-2015, 18:07
Ostrość ustawia mi przed obiektem, który ma być ostry. Fotografuję często moja 5cio miesięczna córkę i celując AF na jej oko prawie zawsze jest rozmyte. To dało mi do myślenia i właśnie dlatego zacząłem robić testy z kartką papieru i tekstem.
W zestawie z body był kitowy 18-105 który ostrzy dobrze. Wysyłając tylko N50 nie rozkalibrują mi tym samym N18-105?

Sin
26-07-2015, 18:11
Czyli front focus. Serwis ustawia obiektyw do body, a nie body do obiektywu, więc operacja będzie bez wpływu na resztę szklarni.

emaks
26-07-2015, 18:14
OK. Więc już wiem co robić. ? Jutro zadwonie do serwisu i zapytam co z kalibracją obiektywu kupionego poza granicami Polski.
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam. ?

ronin87
27-07-2015, 19:29
Kupiłem ostatnio 50/1.8G jako uzupełnienie zestawu 7100+S18-35/1.8 i niestety jutro zwracam sprzęt. Na AF-S ładnie ostrzy i jest ostry. Natomiast w trybie AF-C 1 punkt lub 9 punktów w trudnych warunkach oświetleniowych jest o wiele mniej celny od powyższej sigmy. Szkoda...

TOP67
28-07-2015, 10:20
OK. Więc już wiem co robić. 😀 Jutro zadwonie do serwisu i zapytam co z kalibracją obiektywu kupionego poza granicami Polski.
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam. 😀

Roczna gwarancja europejska jest honorowana. Dłuższe tylko w kraju sprzedaży.