Zobacz pełną wersję : karta microSD w aparacie
Pytanie. Czy ktoś uzywa kart microSD + adapter? To rozwiązanie ma jakieś słabe strony?
Jest np taka sobie karta SANDISK 64GB micro SD SDXC Class 10 EX PRO 95MB/s - ma taką szybkość jak duża karta? Adapter chyba nic nie zmienia?
Wolę spytać bo czasami występują zjawiska o których się nie pomyślało :)
Wkurzyłem się jak mi w dużej karcie odpadł róg i kilka stów poszło w diabły. A gdybym miał małą kartę w adapterze to tylko adapter bym wyrzucił.
Karta z odłamanym rogiem działa w czytniku, ale w body - nie - aparat jej nie widzi.
nikoniarz
25-07-2015, 21:11
Używałem kiedyś w D3100 bo miałem tonę kart od telefonu. Ale to były wolne karty. Teoretycznie powinno być okej bo adapter to tak jakby przedłużenie styków.
Wszystko zależy od tego czy aparat jest zgodny z kartami microSD. Mają one trochę inną specyfikację i nie w każdym urządzeniu działają z pełną prędkością.
Nowe puszki Nikona już sobie radzą dobrze, ale D5100 i D7k zamulają na microSD.
D800. W instrukcji jest coś o micro SD?
Muszę poczytać.
nikoniarz
25-07-2015, 22:57
D800. W instrukcji jest coś o micro SD?
Muszę poczytać.
Wątpię by było. W instrukcji jest uwzględniony tylko dedykowany sprzęt...
patryksew
25-07-2015, 22:59
Adaptery ponoć zmniejszają szybkość karty
Wysłane z mojego QUANTUM_2_400 przy użyciu Tapatalka
patryksew
25-07-2015, 23:13
Adaptery ponoć zmniejszają szybkość karty
Sprawdziłem dokładniej i jednak nie [emoji52]
Sprawdziłem dokładniej i jednak nie [emoji52]
To czy zmniejszają, czy nie zależy od urządzenia w którym używa się karty.
SD i microSD mają inne rozmiary pakietów przesyłania danych. Aby microSD osiągnęła swoją prędkość, to urządzenie musi obsługiwać standard microSD. Przy braku obsługi microSD będą działały przynajmniej 2x wolniej.
patryksew
25-07-2015, 23:35
To czy zmniejszają, czy nie zależy od urządzenia w którym używa się karty.
SD i microSD mają inne rozmiary pakietów przesyłania danych. Aby microSD osiągnęła swoją prędkość, to urządzenie musi obsługiwać standard microSD. Przy braku obsługi microSD będą działały przynajmniej 2x wolniej.
Ale gdy urządzenie obsługuje microSD to adapter nic nie zmienia a o to właśnie chodziło.
Podane są parametry - zapis i odczyt 95 Mb/s oraz klasa 10 U3. To samo w karcie micro jak i w duzej. Parametry nie powinny zalezec od rozmiaru obudowy. 95 to 95. Tak sądzę. Włożenie tego w adapter nie powinno nic zmienić. Jeśli to tylko kwestia stykow. Jeśli.
Podane są parametry - zapis i odczyt 95 Mb/s oraz klasa 10 U3. To samo w karcie micro jak i w duzej. Parametry nie powinny zalezec od rozmiaru obudowy. 95 to 95. Tak sądzę. Włożenie tego w adapter nie powinno nic zmienić. Jeśli to tylko kwestia stykow. Jeśli.
To nie jest tak.
microSD to nie jest SD w małej obudowie.
O ile dobrze pamiętam, to standard microSD przesyła 2x tyle informacji na takt, co SD, ale jest też 2x wolniej taktowany. Stąd może być różnica w prędkościach kart microSD w urządzeniach niedostosowanych do ich optymalnej obsługi.
OK. No to spróbujmy inaczej. Czy ktoś ma takie same karty microSD i SD?
Proszę zrobić taka samą długą serię zdjęć (np 20 raw z jpg) i zobaczyć ile sekund się zapisuje.
Jak ktoś to zrobi to proszę o info jakie body, jakie karty - parametry i producent.
Karty nawet nie muszą być takiej samej pojemnosci. Byle mialy podane taki sam transfer.
A jak nikt nie ma 2 takich kart to może podawajmy tu swoje wyniki dla kart microSD to porównamy.
madebyzosiek
26-07-2015, 09:40
Ja używałem kilka razy micro sd w adapterze z cannonem 6d i nie zauważyłem znaczącego spowolnienia. Mam porównanie z kartą o podobnych parametrach w formacie sd i nie czułem jakiejś przepaści między nimi. Obie były 45 mb.
Sęk w tym, że w moim przypadku duża karta SD 45 Mb/s już nie pozwala na płynne zapisanie serii, komfort mam przy 95 Mb/s. Piszę o dużych kartach. No i dlatego chcę wyczuć czy microSD spowalnia. Bo jesli tak to musiałbym szukać kart microSD 180 Mb/s.
Jacku. Jest jeszcze inne rozwiązanie. Adapter RAID microSD na CF. Możesz wtedy użyć wolnych kart. Oczywiście kosztem niezawodności, bo masz 4 razy większe prawdopodobieństwo usterki.
http://fotoblogia.pl/5460,photofast-cr-7200-bardzo-ciekawy-adapter-microsd-do-cf
Sęk w tym, że w moim przypadku duża karta SD 45 Mb/s już nie pozwala na płynne zapisanie serii, komfort mam przy 95 Mb/s. Piszę o dużych kartach. No i dlatego chcę wyczuć czy microSD spowalnia. Bo jesli tak to musiałbym szukać kart microSD 180 Mb/s.
Przede wszystkim zacznijmy od tego jaki to aparat, bo to ma największe znaczenie.
A.co do szybszych kart niż 95MB/s - nic ci nie dadzą. To jest standard UHS-II, który do działania Ahmada dodatkowych styków, więc urządzenie musi być fizycznie zgodne z UHS-II, a aktualnie żaden Nikon tego nie obsługuje. Chyba tylko któryś OM-D ma obsługę, ale prędkość i tak osiąga normalne.
Oczywiście kosztem niezawodności, bo masz 4 razy większe prawdopodobieństwo usterki.
A to odpada :)
Ja zapisuje na jednym slocie, na drugim mam ustawione na przepełnienie. Ale taki wariat nie jestem by zwiększać ryzyko braku zdjęcia :)
No ma ktoś jakieś wyniki testów microSD vs SD ?
Tu są testy kart w D7200: http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d7200/sd-card-comparison/
microSD wypadają niemal identycznie jak ich pełnowymiarowe odpowiedniki. Niestety testy jedynie na kilku najnowszych puszkach.
Hm. Wśród testowanych aparatów mają D800, ale tam nie ma wyników żadnej microSD :(
No i sie obawiam, że D800 może być za stary i źle obsługiwać microSD.
D800 jest na tym samym procesorze do D610, ale podejrzewam że kontroler SD taki sam jak D7000, bo maja podobne osiągi.
Niestety D800 nie jest zbyt szybki jeśli chodzi o kart SD. Dużo lepiej sprawdzają się w nim CF.
To wiem, bo mam w nim CF i SD.
MicroSD na D7100 się spisuje tak samo dobrze jak na D7200. Tylko D7100 jest jednak rok nowszy od D800.
D7100 był pierwszym aparatem z kontrolerem do 105MB/s.
Znalazłem w domu jakąś kartę MicroSD 32GB Class 10 z adapterem. Firmy nie pomnę bo dawno była kupowana do innych celów. W każdym razie po wpakowaniu karty z adapterem do D800 na początku wszystko ok. Strzał nieboskłonu, zapis też na poziomie. Wziąłem się więc za usunięcie bezsensownych fotek. Pierwsza poszła gładko. Przy następnych ZONK. Puchę zawiesiło na minutę, dwie. Jak już odwiesiło to usunąłem dwie kolejne. Przy usuwaniu trzeciej D800 przestał reagować na cokolwiek. Podglądu nie uruchamiał, menu też ni w ząb, pokrętła + funkcje Qual, WB, iso czy braketing też zdechły. Wszystko zdechło. Nawet wyłączenie puchy nic nie dawało bo cały czas był uruchomiony. Na twardo powrót do SanDisk SDHC Extreme Pro 32GB... wszystkie bolączki ustały. Nie mogę stwierdzić, czy to wina adaptera czy może kardy Micro SD, ale szopki się pojawiły. Mówię tu konkretnie o D800.
Tyle ode mnie. Ja już tego adaptera do puszki nie włożę. :P