Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 vs Canon EOS 700D
Zamierzam kupić moją pierwszą lustrzankę i zastanawiam się nad
CANON EOS 700D+18-55IS STM
a
NIKON D5200 +18-105VR
mój budżet to 2600zł , aparat będzie służył do robienia zdjęć w większości plenery plus będę nagrywał nim sporo , co wybrać , będzie lepszym wyborem bo cenowo są bardzo podobne.
Jesli dobrze sie orientuje to w Canonie masz podczas filmowania pelne sterowanie przyslona bez wychodzenia z LV co daje lepsza kontrole nad GO podczas nagrywania.W Nikonie musisz wyjsc z LV, zmienic przyslone i znowu wejsc w LV i nagrywac. Canon do tego chyba jest lepszy, ale zasiegnij opinii moze na forum Canona.
Canon 700D nie daje płynnego sterowania przesłoną. Jest ono skokowe i dość wyraźne na nagranym materiale.
Jedyny plus Canon to możliwość zainstalowania Magic Lantern, choć na 700D funkcje wspomagające nagrywanie wideo działają bardzo słabo.
Dodam tylko, że 18-55 IS STM jest świetny, miałem z 7D, bardzo miło wspominam ten zestaw. :)
Pokrętła od regulacji w Nikonie w LV działają, kręcę w manualu/mode A (tylko nie wyświetlają się dane), widać też przeskoki na filmie (nie są płynne) - i dodam jeszcze jedną wadę w fotografowaniu - słabo działa AF, w D80 było duużo lepiej, szczególnie w ciemnościach
Pokrętła od regulacji w Nikonie w LV działają, kręcę w manualu/mode A (tylko nie wyświetlają się dane), widać też przeskoki na filmie (nie są płynne) - i dodam jeszcze jedną wadę w fotografowaniu - słabo działa AF, w D80 było duużo lepiej, szczególnie w ciemnościach
Pokrętła działają, bo niby jak miałbyś ustawić parametry do zdjęć, ale nie możesz zmienić przesłony w czasie filmowania, czy też w czasie włączonego LV. Zmienia się ona tylko w momencie robienia zdjęcia, czy też włączenia LV.
No i po zrobieniu zdjęcia przesłona zostaje przymknięta do takiej, jaka była ustawiona do zdjęcia.