PDA

Zobacz pełną wersję : lekki statyw do podróży

glowki
25-07-2015, 17:41
Witam
Czy ktoś może polecić lekki statyw, mam manfrotto 055 , ale to niezły kloc do noszenia po górach. Zależy mi na małej masie statywu plus głowica cena do ok. 1000zł
Znalazłem coś takiego http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Triopo-GT-3230X8C.html lub http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Triopo-GX-1127.html i głowica http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/glowica-Triopo-B-2N.html - miał ktoś styczność z tą firmą ?

glowki
26-07-2015, 13:49
znalazłem jeszcze coś takiego
http://www.fotorimex.pl/product.php/9467,pl,manfrotto_mkbfrc4-bh_befree_carbon.htm

markB
26-07-2015, 15:55
Bierz Frotkę, bo przemawia za nią:
- lepsza stabilność w porównaniu z pięcioczłonowym Triopo nr 1,
- jest po złożeniu o 1/3 krótszy od Triopo nr 2 (40 vs 60 cm).

mmluty
26-07-2015, 21:41
Ostatnio też szukałem nowego statywu, wprawdzie nie podróżnego, ale miałem w ręku tripody i głowice Manfrotto, Benro i Triopo. Powiem tak, Manfrotto i Benro pod względem stabilności i wykonania były podobne, Triopo jednak odbiegało od tej dwójki. Nie mam możliwości porównania Benro i Manfrotto pod względem trwałości, ale wybrałem droższe Manfrotto głównie ze względu na brak dostępności Benro na przełomie kwietnia i maja.
Natomiast jeżeli chodzi o głowice, to dla mnie sytuacja jest wręcz odwrotna - najlepsze są głowice Triopo, mówię o głowicach kulowych, bo 3D to zupełnie inna kategoria.
Ja szukalem pod D7100+T150-600, jest to zestaw mało podróżny, ale przekonałem się, ze statyw i głowica to elementy wymagające jednak osobistego kontaktu.
Gdybym dzisiaj wybierał zestaw podróżny, też szuka bym w podobnym układzie firm - tripod Manfrotto, Benro, a głowice Triopo, któraś z B2 np B2-N bardzo użyteczna przy panoramach.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ostatnio też szukałem nowego statywu, wprawdzie nie podróżnego, ale miałem w ręku tripody i głowice Manfrotto, Benro i Triopo. Powiem tak, Manfrotto i Benro pod względem stabilności i wykonania były podobne, Triopo jednak odbiegało od tej dwójki. Nie mam możliwości porównania Benro i Manfrotto pod względem trwałości, ale wybrałem droższe Manfrotto głównie ze względu na brak dostępności Benro na przełomie kwietnia i maja.
Natomiast jeżeli chodzi o głowice, to dla mnie sytuacja jest wręcz odwrotna - najlepsze są głowice Triopo, mówię o głowicach kulowych, bo 3D to zupełnie inna kategoria.
Ja szukalem pod D7100+T150-600, jest to zestaw mało podróżny, ale przekonałem się, ze statyw i głowica to elementy wymagające jednak osobistego kontaktu.
Gdybym dzisiaj wybierał zestaw podróżny, też szuka bym w podobnym układzie firm - tripod Manfrotto, Benro, a głowice Triopo, któraś z B2 np B2-N bardzo użyteczna przy panoramach.

- - - - kolejny post - - - - - -

nikoniarz
26-07-2015, 22:14
1000 zł to spora suma. Ciężko będzie kupić bubla wybierając coś markowego. Cokolwiek wybierzesz w tej kwocie to i tak będzie solidne. Ja bym na Twoim miejscu, zwrócił uwagę na komfort obsługi- rodzaj zacisków, obsługa głowicy... oraz na same parametry techniczne jak rozmiary czy udźwig. Wiem, wiem, banalne i oczywiste sprawy, ale chyba w tym przypadku trzeba się kierować nimi...

Ps. Swego czasu negatywnie wyrażałem się o głowicach Fotopro ze względu na brak osobnego pokrętła do regulacji oporu kuli. Z perspektywy półrocznego użytkowania muszę odszczekać te słowa- jedna śruba do blokowania kuli i regulacji oporu jest przyjemniejsza w obsłudze. Oczywiście wg. mojej opinii.