PDA

Zobacz pełną wersję : d750 Problem ze światłomierzem

KeMpSkI
25-07-2015, 12:49
Witam wszystkich.
Może nie jestem profesjonalistą ale już dłuższy czas mam przyjemność z lustrzankami. Ostatnio przesiadłem się na pełną klatkę i w zasadzie na początku było wszystko ok. Problem pojawił się od niedawna kiedy światłomierz w d750 zaczął płatać figle. Mówiąc ściślej:

-Tryb M nastawiam czas naświetlania ( powiedzmy 1/80 ) iso ( auto ) i przesłona. Wykonuje w miarę poprawne ujęcie po chwili te same ujęcie przy tym samym iso jest ciemne. Dlaczego ? Sprawdzam szczegóły wykonanej fotografii i okazuje się że czas otwarcia migawki wynosi 1/4000 ... Kilka takich strzałów nagle iso podnosi swą wartość do 6400 mimo że ustawione zostało w trybie auto max do 3200. Zdjęcie tym razem mam prześwietlone...

-Tryb A,S podobne zjawiska.

Jakieś pomysły ??

GonzoG
25-07-2015, 12:59
Jeśli jest tak jak to opisujesz, to obstawiałbym problem z softem aparatu, albo nawet procesorem, możliwe, że też światłomierz ma problemy, ale to nie miałoby wpływu na przekraczanie granicy auto ISO.

Na start zrób aktualizację softu (nawet jak masz najnowszy). Jak to nie pomoże, to raczej zostaje już tylko serwis.

KeMpSkI
25-07-2015, 13:04
Dziwne ale dziękuję bardzo za odpowiedź, tak też zrobię i opiszę czy pomogło.

KeMpSkI
25-07-2015, 13:37
Fakt zaktualizowanie softu przyniosło rozwiązanie problemu.
Dziękuję, temat do zamknięcia.