PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - co dalej?

qpon
22-07-2015, 11:47
Cześć wszystkim!

Od około 3 lat posiadam D70s, na którym sporo już się nauczyłem.
Bardzo go lubię, ale to już chyba czas na coś nowszego, brakuje mi wyższych ISO i dość często nęka mnie błąd z kartą pamięci.
Szkiełka które mam to N18-105 i 35 1.8G.

Używam go ogólnie do fotografii - wycieczki, trochę krajobrazów, trochę zdjęć "pamiątkowych" - użytek niekomercyjny :)

Jakie używane body da mi najlepszy stosunek "przeskoku" do ceny?
Czy wg was śrubokręt jest jeszcze bardzo dużym atutem? Bardzo przywykłem do ekraniku monochromatycznego i byłby to dla mnie duży atut.

Z góry dzięki,
Dawid

ASAHI
22-07-2015, 12:09
Bardzo podobne wątki już były, proszę poszukać na forum :D

brzezior
22-07-2015, 14:12
Jako były użytkownik D70, D80, D90 i obecny D7100, biorąc pod uwagę ceny - polecam przesiadkę na D90. Ergonomia będzie zachowana, a nawet na +, różnica w obrazowaniu jest ogromna. AF będzie znacznie sprawniejszy, dwukrotnie większa rozdzielczość matrycy. LCD w D90 w porównaniu do D70, jest jak TV kineskopowy 20" vs. LCD 40". Dodatkowo można nakręcić przyzwoitej jakości film HD. Oczywiście jeszcze większa różnica będzie w stosunku do D7k... Ale to już zupełnie inne pieniądze. Zamiana D70 na D90 powinna pochłonąć nie więcej niż 400-500PLN.
Pozdrawiam

siwyozzman
22-07-2015, 15:30
Jako były użytkownik D70, D80, D90 i obecny D7100, biorąc pod uwagę ceny - polecam przesiadkę na D90. Ergonomia będzie zachowana, a nawet na +, różnica w obrazowaniu jest ogromna. AF będzie znacznie sprawniejszy, dwukrotnie większa rozdzielczość matrycy. LCD w D90 w porównaniu do D70, jest jak TV kineskopowy 20" vs. LCD 40". Dodatkowo można nakręcić przyzwoitej jakości film HD. Oczywiście jeszcze większa różnica będzie w stosunku do D7k... Ale to już zupełnie inne pieniądze. Zamiana D70 na D90 powinna pochłonąć nie więcej niż 400-500PLN.
Pozdrawiam
Wszystko co napisałeś jest prawdą - sam kiedyś dokonałem takiej przesiadki i powiem że... po roku użytkowania kupiłem ponownie D70s :). Później kupiłem wymarzone D700 i nie szukam już żadnych zmian. Wymiana D70 na D90 to obecnie śmieszne pieniądze więc nie spokojnie możesz spróbować. Z D90 zrezygnowałem po pierwsze ze względu na kapryśny AF z N35/1.8G - to było moje ulubione szkło na DX a z D90 była straszna loteria - na dobrą sprawę tą parą zdjęć nie szło robić ... druga sprawa to kolorystyka - przyzwyczajony do tej z D70s będziesz raczej rozczarowany - sprawa do ogarnięcia ale na początku jest ciężko :) Z innych korpusów poleciłbym D7100 albo D700 - to już inne ceny...