Zobacz pełną wersję : D7000 awaria lustra, czy błąd systemu
Witam, mam problem z D7000. Niestety nie znalazłem na forum odpowiedzi (szukam i pisze z telefonu - wakacje). Problem objawia się tym, że po zrobieniu zdjęcia lustro pozostaje podniesione, na górnym wyświetlaczu pojawia się ERR i aby kontynuować należy ponownie nacisnąć wyzwalacz. Co pewien czas naciśnięcie wyzwalacza nie pomaga (lustro pozostaje podniesione) i trzeba zresetować aparat lub wyjąć baterie. Dodatkowo live view także nie działa. Miał lub spotkał się ktoś z tym problemem i może poradzić co dalej?. Resetuje aparat zielonymi przyciskami, może jest jakiś sposób na factory reset - podejrzewam problem z oprogramowaniem.sytuacja powtarza się ze wszystkimi obiektywami. Dodam także ze matowka zmieniona jest na taką z klinem. Aparat ma 24 t klapniec, kupiony w lutym 2013, wiec młody, jednak po gwarancji. Pzdr Czarek
Wystąpienie erroru może powodować tez uszkodzona karta pamięci. Jeżeli masz możliwość to zobacz na innej karcie, albo tę podepnij do PC lub sformatuj i zobacz czy się nie poprawiło.
Wystąpienie erroru może powodować tez uszkodzona karta pamięci. Jeżeli masz możliwość to zobacz na innej karcie, albo tę podepnij do PC lub sformatuj i zobacz czy się nie poprawiło.
Niestety brak poprawy :-(
Dziękuję za sugestie
Pzdr Czarek
nied0bry
21-07-2015, 11:34
Standardowe objawy niedomagania mechanizmu naciągu lustra/migawki. Poszukaj wątku o D80 Err i ew. zwróć się o pomoc do TOP67 lub Studio5s.
pozdr,
kris
Edit:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768
zbyszekD7000
21-07-2015, 11:46
Jak po gwarancji to kontaktuj się z tymi co tu już podano, tanio i fachowo
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie, gdyż zglebiam nadal temat. Czy w przypadku problemu z mechanizmem lustra/migawki powstaje również problem live view / video? Czy miał ktoś podobny problem z D7000. Dotychczas czytałem jedynie o problemach z d80. Pzdr Czarek
Tak, może też być problem z LV.
Ja tak miałem. Aparat robił zdjęcia, dobrze trzymał czasy migawki, ale pojawiał się ERR. Po ustawieniu BULBa już nie dało się robić zdjęć. Każdorazowe naciśnięcie spustu powodowało błąd i automatyczne zamknięcie migawki.
LV też nie dało się włączyć, bo od razu pojawiał się błąd.
GonzoG, czy Twój D7000 na to cierpiał co d80 z wątku? Pzdr Czarek
CzarekN. Koledzy Ci juz napisali wyczerpującą odpowiedź. Przy live view jak i robieniu zdjęć lustro podnosi się i nie opada. Najprawdopodobniej to wada mechanizmu naciągu lustra ale powinieneś udać się do specjalisty. Sam byłem z tym u kolegi TOP67, bardzo sympatyczny i profesjonalny człowiek. Nie ma co czekać i dopytywać sam nie znając się nie naprawisz a możesz tylko pogorszyć sytuację.
Jeśli aparat co jakiś czas się odwiesza i można wykonać zdjęcie to problem jest natury mechaniczno - elektrycznej. Po prostu automatyka niedostatek informacji o aktualnym położeniu mechaniki i aparat wywala błąd. Naprawa tego błędu jest stosunkowo prosta, tyle że aparat trzeba rozebrać w proszek.
Witam, mam problem z D7000. Niestety nie znalazłem na forum odpowiedzi (szukam i pisze z telefonu - wakacje). Problem objawia się tym, że po zrobieniu zdjęcia lustro pozostaje podniesione, na górnym wyświetlaczu pojawia się ERR i aby kontynuować należy ponownie nacisnąć wyzwalacz. Co pewien czas naciśnięcie wyzwalacza nie pomaga (lustro pozostaje podniesione) i trzeba zresetować aparat lub wyjąć baterie. Dodatkowo live view także nie działa. Miał lub spotkał się ktoś z tym problemem i może poradzić co dalej?. Resetuje aparat zielonymi przyciskami, może jest jakiś sposób na factory reset - podejrzewam problem z oprogramowaniem.sytuacja powtarza się ze wszystkimi obiektywami. Dodam także ze matowka zmieniona jest na taką z klinem. Aparat ma 24 t klapniec, kupiony w lutym 2013, wiec młody, jednak po gwarancji. Pzdr Czarek
Podobny problem mialem przy podlaczonym gripie nieoryginalnym.
Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2
Witam, ostatnią rzeczą o której myślę jest wlasnoreczna naprawa. Staram się zrozumieć problem zanim faktycznie będę rozmawiał z TOP67. Prawda jest też trochę taka, że od jakiegoś czasu spoglądam w kierunku d7100/7200 oraz d600/610 (nawet chyba bardziej). Problem techniczny jaki zaistniał teraz jest więc pewnego rodzaju katalizatorem do przemyśleń nad zmianą. I co ciekawe... zmianę te utrudnia, gdyż modele o których myślę są prawdopodobnie mechanicznie zbliżone do d7000. Zastanawiam się zatem czy warto wydać kasę na sprzęt który pada pół roku po gwarancji. Na szczęście mój problem okazuje się dużo mniej powszechny w porównaniu z d80 co dobrze rokuje na przyszłość, gdyż jest to wyraźnie przypadek odosobniony, wiec losowy (czyt. Nie jest wadą fabryczna).
Wiem ze mówimy o modelach zaawansowanych serii amatorskiej, jednak wydatek +- 5tpln to nie przelewki.
Dziekuje ponownie za Wasze porady
Pzdr Czarek