PDA

Zobacz pełną wersję : Brak AF w kicie AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6

kamsoon
20-07-2015, 22:41
Witam.
Od pięciu lat mam Nikona D5000. Bardzo dobrze się spisuje tak jak i kit dołączony do niego (AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6). Do czasu.
Przeważnie używam manualnego trybu wyboru ostrości. Ostatnio jednak potrzebowałam AF. Zrobiłam kilka zdjęć. Na następnym AF już nie zadziałał. Jak wciskam spust migawki do połowy to działa dioda wspomagania AF. (W zależności od trybu) podnosi się lampa. Pierścień się nie rusza, ostrość się nie ustawia, nic nie "pika", zdjęcie się nie robi... Na manualu wszystko działa poprawnie. Sprawdzałam też korpus z moimi innymi obiektywami - tele Nikkorem i jasną Sigmą. Wszystko ok.
Googlowałam, szukałam na innych forach, w instrukcji obsługi - nic nie działa. Czyżby został mi tylko serwis? Wiem, że to tylko kit, ale, nie powiem, przydałby mi się nadal taki "zwykły" obiektyw "do wszystkiego (i niczego)", więc nie chciałabym się go jeszcze pozbywać.
Z góry dziękuję za odpowiedź

PS. Jestem laikiem ;)

puciek
21-07-2015, 07:02
Do serwisu nie ma sensu oddawać, bo zapłacisz jak za nowy obiektyw. Prawdopodobnie padł Ci silnik AF w obiektywie. Dla pewności przeczyść styki obiektywu i sprawdź jego zachowanie z innym body. Jeżeli nie będzie działać, to koszt silnika z aliexpress to 55zł plus ewentualna wymiana (którą można wykonać samemu)

kamsoon
22-07-2015, 13:29
Dzięki.
Silnik jest w porządku. Przeczyściłam jeszcze raz styki. Tym razem czystym spirytusem. Aparat zrobił kilka zdjęć na AF, po czym AF znowu się zablokował, więc silnik czy taśma flex odpadają.
Próbowałam trochę poruszać styki, tj. przyciskałam kolejno styki w obiektywie parę razy. Pierwszy tak jakby nie "odskakuje" do końca.
Na razie AF działa bez zarzutu. Jednak po kilku wypięciach obiektywu pewnie będzie znowu ten sam problem. W związku z tym mam pytanie, czy same styki da się jakoś "naprawić"?

puciek
22-07-2015, 14:48
Z naprawieniem to nie wiem ale da się wymienić samą taśmę ze stykami.

kamsoon
22-07-2015, 20:29
To i tak ingerencja. Nie znam się na tyle, żeby sama to zrobić i nie popsuć. A serwis pewnie trochę mnie skubnie.

puciek
22-07-2015, 21:49
A naprawienie styków to nie ingerencja? Zapytaj TOP67 czy da się taką taśmę ze stykami da się naprawić. On miał z tym więcej do czynienia. napisz też jaka to wersja 18-55 bo są 4-ry (ED, IIED, VR i VR2)