Zobacz pełną wersję : D7100 + torba typu kabura/colt
Czy ktoś z was użytkuje torbę typu kabura/colt? Musze coś kupić bo wkurza mnie na wycieczkach rodzinnych pakowanie do turystycznego plecaka rzeczy (kurtki, picie, żarcie dla dwóch i pół osoby ;) plus aparat i dodatkowy obiektyw. Chcę kupić coś na biodro i tu dylemat. Podstawowy obiektyw to 17-50 sigmy ale ostatnio używam Nikkora AF 70-300 mm f/4-5.6G. Po ostatniej wycieczce postanowiłem coś kupić by nie grzebać w plecaku a mieć pod ręką sprzęt. Zwykłej torby nie chcę bo mam dwie i to nie wchodzi w grę bo za bardzo przeszkadza. Wypatrzyłem dwie torby:
- większa Hama Defender 170 colt (http://www.e-fotojoker.pl/hama-defender-170) - duża, w pierwszej chwili solidna, po ocenie jednak ma wrażliwe punkty jak np. słabe szlufki na pasek, ale mocowanie do uda jest, da radę pomieścić d7100 i plus drugi obiektyw a nawet lampę (sb700) wcisnę lub
- mniejsza i zgrabniejsza VANGUARD OUTLAWZ 16Z (http://www.abfoto.pl/futeraly-i-torby-vanguard-outlawz-16z-torba-zoom-czarna-o_l_8_2279.html) tu jakość o wiele lepsza, szlufka jedna ale pewniejsza, jednak jeden z obiektywów ewentualnie do plecaka (na VANGUARD OUTLAWZ 17Z mnie nie stać i nie będę zbierał, potrzebna na prawie już ;).
Macie jakieś doświadczenia? Może coś innego, do 200 zł?
p.s.
nie wiem czy w dobrym wątku wstawiłem?
qwerty44
20-07-2015, 21:55
Polecam torbę Kata Lite-443 DL: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/torba-kata-lite-443-dl.html
Mimo, że wizualnie jest nie za duża - jest pakowna. Standardowo posiada sześć przegród, które można dowolnie aranżować. Swobodnie mieści się w niej średniej wielkości lustrzanka z podpiętym obiektywem oraz można jeszcze dodatkowo zapakować 2-3 obiektywy i lampę błyskową. Moim zdaniem cena jest atrakcyjna a przy tym torba posiada wysoką jakość wykonania.
Wojteksw
20-07-2015, 22:17
Ta Kata nie jest typem kolt, a takiej szukał kolega.
Ja mam Lowepro TLZ 2, obecnie chyba już nie ma w sprzedaży, poszukaj podobnej.
Wind Mill
21-07-2015, 14:51
Czy ktoś z was użytkuje torbę typu kabura/colt?...
A myślałeś o torbie na aparat i dodatkowym pokrowcu/kaburze na obiektyw (na drugie biodro)?
Może taki zestaw będzie łatwiej znaleźć niż torbę, która pomieści zestaw plus drugi obiektyw.
Mam Hamę Defendera od prawie 2 lat.
Ciorana zimą i latem z D7100 + Nikkor 300/4 + TC + jeszcze jeden mały obiektyw.
Co prawda po tym okresie wygląda nie najlepiej, ale złego słowa nie powiem, daje radę i w pogodę i w deszcz, i jeszcze pewnie ze mną zostanie.
Polecam torbę Kata Lite-443 DL: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/torba-kata-lite-443-dl.html Tak jak pisałem mam torbę, a nawet trzy i przy plecaku zwykłe torby są nieporęczne.
Ja mam Lowepro TLZ 2, obecnie chyba już nie ma w sprzedaży, poszukaj podobnej. Coś w tym guście szukam, znalazłem jeszcze ciekawą BENRO BEYOND Z4 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-beyond-z40-torba-.html). Czyli trzecia to wyboru ;(
A myślałeś o torbie na aparat i dodatkowym pokrowcu/kaburze na obiektyw (na drugie biodro)?Może taki zestaw będzie łatwiej znaleźć niż torbę, która pomieści zestaw plus drugi obiektyw.Raczej nie, ponieważ chodzi mi o w sumie sam pokrowiec na aparat, a obiektyw dam radę do plecaka upchnąć, raczej chodzi o to by aparat był pod ręką.
Mam Hamę Defendera od prawie 2 lat. Ciorana zimą i latem z D7100 + Nikkor 300/4 + TC + jeszcze jeden mały obiektyw. Co prawda po tym okresie wygląda nie najlepiej, ale złego słowa nie powiem, daje radę i w pogodę i w deszcz, i jeszcze pewnie ze mną zostanie. Hama ma dwie wady - monstrualnie duża, ciekawe jak się nosi na biodrze i udzie, ale można nieźle upchnąć, do tego wykonanie troszkę gorsze, szczególnie szlufki na pasek. Kaburę zamierzam nosić na biodrze. Vanguard ma fajną opcję podwieszania aparatu - hmm taka pozioma ścianka z otworem, może to być lepsze niż ścianki działowe.
Jutro pajdę jeszcze raz je obejrzeć.
Dziękuję za pomoc
Migacz112
22-07-2015, 10:21
Ja miałem defendera 160 przez 4 lata i 180 przez rok, i muszpowiedzieć że 160 z łatwością mieści aparat ze szkłem, dwa szkła pokroju 70-300 i lampę, jest to duże bydlę, ale przez te 4 lata nie zniszczyła mi się ani trochę - sprzedałem z zyskiem :D polecam, bo bardzo ją lubiłem, coś czuję że kiedyś ją odkupię od kogoś
Ja miałem defendera 160 przez 4 lata i 180 przez rok, i muszpowiedzieć że 160 z łatwością mieści aparat ze szkłem, dwa szkła pokroju 70-300 i lampę, Jeżeli chodzi o standardowe torby to fakt Defender jest pojemny i dobrze zrobiona. Ja takie mam dwie ale nie Hamy. Jednak wątek jest o kaburach. I tutaj musze napisać, że testuję (pożyczyłem od kolegi, może odkupię za stówkę) torbę Lowepro Toploader Pro 75 AW. Tak na szybko - dla mnie za duża, a właściwie za długa, brak miejsca na obiektyw (w opcji dokupienia etui dołączanego do torby) bo kieszeń dodatkową co prawda pomieści starego, plastikowego nikorra 70-300 ale sigma juz nie wejdzie. Do tej kieszeni natomiast wejdzie moja sb700 i akcesoria. Niestety brakuje dodatkowych pasków na biodro i udo. Ewentualnie dokupię. Ogólnie wygląda to pozytywnie.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Migacz112
23-07-2015, 16:09
O Defenderze napisałem bo Darjo1 o niej wspomniał... i w sumie też OT zrobiłem [emoji14]
Przeszukuję ofertę firmy ThinkTank ale nie wiem czy mają coś co sprosta twoim wymaganiom, jak coś znajdę to napiszę :)
Vanguarda OUTLAWZ 16z używam od roku. Sprawuje się znakomicie. Nic nie odłazi, nie strzępi się. D7100+ Nikkor 70-300 to max który się zmieści. Dłuższe obiektywy nie wchodzą w rachubę. Przy zakupie mierzyłem Outlaw 17Z ale była dla mnie za kobylasta. Chociaż jest tylko 5 cm dłuższa. Mogę te torbę z czystym sumieniem polecić.:)
Przeszukuję ofertę firmy ThinkTank ale nie wiem czy mają coś co sprosta twoim wymaganiom, jak coś znajdę to napiszę :)
Kabury tej firmy są za bardzo kaburowate ;) a właściwie wyglądają jakby były dostosowane do broni, przynajmniej na zdjęciu ;) Niestety na żywo nie widziałem zatem trudno ocenić.
Vanguarda OUTLAWZ 16z używam od roku. Sprawuje się znakomicie. Nic nie odłazi, nie strzępi się. D7100+ Nikkor 70-300 to max który się zmieści. Dłuższe obiektywy nie wchodzą w rachubę. Przy zakupie mierzyłem Outlaw 17Z ale była dla mnie za kobylasta. Chociaż jest tylko 5 cm dłuższa. Mogę te torbę z czystym sumieniem polecić.:)
Tą właśnie chciałem kupić. Co prawda na razie mam na testy długoterminowe Lowpro i mi starcza (tylko teraz dodatkowego etui na obiektyw i paski szukam ;). Czy w Outlawz włoży się coś więcej niż body i obiektyw, np. lampę? Czy nikkor 70-300 z osłoną przeciwsłoneczną wejdzie? A no i czy to ten kitowy obiektyw (to znaczy 70-300 G, plastikowy) czy ten lepsiejszy, większy IF-ED VR?
. Czy w Outlawz włoży się coś więcej niż body i obiektyw, np. lampę? Czy nikkor 70-300 z osłoną przeciwsłoneczną wejdzie? A no i czy to ten kitowy obiektyw (to znaczy 70-300 G, plastikowy) czy ten lepsiejszy, większy IF-ED VR?
W 16Z nie włoży się nic więcej oprócz body z 70-300. Nikkor 70-300 ten plastikowy jak piszesz, wejdzie z tulipanem odwróconym... :)
W 16Z nie włoży się nic więcej oprócz body z 70-300. Nikkor 70-300 ten plastikowy jak piszesz, wejdzie z tulipanem odwróconym... :)
Dzięki za info. Pozostaje zatem, na razie, Lowepro, które teraz mam, ewentualnie dokupienie dodatkowego, podczepianego etui na obiektyw i pasków, lub zakup monstrualnej Hamy. Torba kabura jest fajnym rozwiązaniem na wycieczki i szybkie wydostanie aparatu, a w Lowepro 70-300 wchodzi z tulipanem nieodwróconym ;) W boczną kieszeń natomiast ten obiektyw zmieści się z odwróconym ;), ale już sigma 17-50 nie.
Torba kabura jest fajnym rozwiązaniem na wycieczki i szybkie wydostanie aparatu,
I tylko w tym celu ją kupiłem, na spacery, wycieczki z jednym obiektywem. :)