PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 dziwny problem

mskowronski
20-07-2015, 12:12
Kilka miesięcy temu do swojego D90 dokupiłem sigmę 17-50. Przez ten czas zdążyłem zrobić już setki zdjęć. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Dziś jednak pojawił się bardzo nietypowy problem. Robiłem zdjęcia seriami i nagle obraz w wizjerze zaczął robić się coraz ciemniejszy. Każde kolejne zdjęcie było coraz ciemniejsze. Musiałem coraz bardziej wydłużać czas otwarcia migawki. Po chwili wszystko wracało do normy i nagle zdjęcia robiły się bardzo prześwietlone.

Podsumowując - robię serię przy czasie 1/400 F/3.5 ISO 200, każde kolejne zdjęcie jest coraz ciemniejsze. Zmieniam czas na 1/60 - teraz jest ok. Ale po chwili przy tych ustawieniach zdjęcie jest z kolei bardzo mocno prześwietlone. Więc wracam do czas 1/400 i jest ok.

Pierwszy raz coś takiego mnie spotkało. Dodam, że zdjęcia były robione na dworze przy pochmurnej pogodzie. Warunki były zmienne ale nie na tyle by w ciągu kilku sekund (zdjęcia sumę) robiło się ciemno na zdjęciach. Przy czym problem pojawiał się co kilka minut.

Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? A może to wina aparatu? Niestety nie miałem czasu zmienić obiektywu. Zmieniłem jedynie baterię na całkowicie naładowaną, ale problem pozostał...

dj_tomek
20-07-2015, 12:56
Oznacza to prawdopodobnie usterkę przesłony. Zamyka się ona tylko w momencie robienia zdjęcia więc patrząc przez wizjer zawsze powinno być jasno. Możliwe że naciskasz przez pomyłkę podgląd głebi ostrości ( wtedy przymyka się przed zrobieniem fotki).

mskowronski
20-07-2015, 13:24
Podglądu ostrości nie używam w ogóle, bo łatwiej głębię sprawdzić robiąc zdjęcie.

Czyli myślisz, że przysłona sama by się przysłaniała? Tyle, że w ustawieniach cały czas widnieje ta sama wartość przysłony, a obraz ciemnieje...

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka

myrele
20-07-2015, 14:01
Mialem to samo. Usterka przyslony.
Obiektyw mial miesiac. Serwis Sigmy zrobil to na gwarancji.

U mnie pomagalo odpiecie i przypiecie znowu obiektywu. Pierwsze zdjecie bylo dobre, nastepne juz nie.

GonzoG
20-07-2015, 16:22
Wartość jaką wyświetla aparat nie ma nic wspólnego z rzeczywistą pozycja przesłony.
Jak coś ją blokuje to może nie otwierać się poprawnie. Z drugiej strony, to aparat otwiera przesłonę, a popychacza jest dość silny, więc również dobrze może to być problem popychacza przesłony.

boeing
29-07-2015, 22:21
Mi jeszcze przychodzi jedna myśl - najpierw ciemno, potem jasno i spowotem taka zabawa.. Czyżby przez przypadek bracketing "się aktywował" ? :)
czasami takie najgłupsze błędy się zdarzają :)

TOP67
03-08-2015, 08:42
Dziś jednak pojawił się bardzo nietypowy problem. Robiłem zdjęcia seriami i nagle obraz w wizjerze zaczął robić się coraz ciemniejszy. Każde kolejne zdjęcie było coraz ciemniejsze. Musiałem coraz bardziej wydłużać czas otwarcia migawki. Po chwili wszystko wracało do normy i nagle zdjęcia robiły się bardzo prześwietlone.

Mi jeszcze przychodzi jedna myśl - najpierw ciemno, potem jasno i spowotem taka zabawa.. Czyżby przez przypadek bracketing "się aktywował" ? :)
czasami takie najgłupsze błędy się zdarzają :)

Bracketing nie ma żadnego wpływu na wizjer. Przysłona przymyka się tylko podczas robienia zdjęć. To ewidentnie uszkodzenia obiektywu lub body.

mskowronski
04-08-2015, 11:46
To na pewno nie był bracketing. Myślę, że to uszkodzenie przysłony. Jednak od tamtego czasu już mi się to nie zdarzyło.

Ale pojawił się inny problem - na długich czasach każde zdjęcie poruszone. Czy to może być wina włączonej stabilizacji w obiektywie?

TOP67
04-08-2015, 11:48
Raczej wadliwa praca stabilizacji. Bo chyba właśnie na długich czasach się ją stosuje. Chyba, że mowa o czasach ze statywu, wtedy stabilizację należy wyłączyć.

Obelix
04-08-2015, 15:38
Wszystko zależy od podejścia producenta sprzętu. Generalnie TOP ma rację pisząc o wyłączeniu stabilizacji na czasach rzędu sekund i wyższych, ale w przypadku zapomnienia o tym jedni producenci dodają opcję gdzie automatyka nie aktywuje stabilizacji w przypadku braku informacji o drganiach, u innych natomiast włączenie ręczne tej funkcji jest równoznaczne z permanentnym działaniem układu, niezależnie od sytuacji.

mskowronski
04-08-2015, 21:38
Właśnie chodziło o zdjęcia ze statywu, czasy rzędu kilku, kilkunastu sekund. Gdy wyłączyłem stabilizację było już dużo jaśniej, więc czasy były krótsze, ale mimo wszystko wydaje mi się, że problem poruszonych zdjęć zniknął.