PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy czy coś innego? Dziwne...

gladysiz
19-07-2015, 23:39
Cześć.
Czy jest możliwe żeby matryca NIKON7100 z obiektywem KIT, bez zmiany na inny, z przebiegiem 4000 miała zabrudzenia aż tak widoczne na zdjęciu? Co to jest i co, i gdzie, i za ile można to zrobić?
https://www.imageshack.us/i/exAIDXX7j

GonzoG
20-07-2015, 00:03
Z kitem, to bardzo możliwe. Poza tym, tam prawie nie widać brudu, a masz przymknięte już do f/14.

A czyszczenie jest bardzo proste - gruszka do ręki i do roboty, sprawdzić co to dało, a później jak trzeba będzie to czyścić na mokro.

gladysiz
20-07-2015, 00:11
Z kitem, to bardzo możliwe. Poza tym, tam prawie nie widać brudu, a masz przymknięte już do f/14.

A czyszczenie jest bardzo proste - gruszka do ręki i do roboty, sprawdzić co to dało, a później jak trzeba będzie to czyścić na mokro.
Sorki. Jak nie widać jak jest 5 czy 6 plam na każdym zdjęciu w tym samym miejscu. Przysłona rzeczywiście przymknięta. Ale nowy aparat ...

raddeli
20-07-2015, 00:44
Jeśli ci to przeszkadza to tak jak radził kolega - grucha w łapę i dmuchaj. Innego wyjścia nie ma. No może takie, żeby się z tym pogodzić i nie zauważać. ;)

Zdebik
20-07-2015, 01:03
Ja ostatnio czyscilem na mokro 3x (sensors swabs & eclipse) i nadal mam jakies syfy. Pod lupa niby nic nie widac. Ale na fotach przy f22 sa wyrazne plamki. Pewnie za miesiac poprawie i bedzie ok. Niestety duzo zmieniam szkla ostatnio plus praca z zoomami na live view daje rade.

GonzoG
20-07-2015, 07:30
Ja ostatnio czyscilem na mokro 3x (sensors swabs & eclipse) i nadal mam jakies syfy. Pod lupa niby nic nie widac. Ale na fotach przy f22 sa wyrazne plamki. Pewnie za miesiac poprawie i bedzie ok. Niestety duzo zmieniam szkla ostatnio plus praca z zoomami na live view daje rade.
Pod lupą to możesz jedynie zobaczyć syfy, które już przy f/5.6 wyjdą... Piksel w D7100 ma 6um, więc aby zobaczyć coś co przesłania 2-3 piksele to potrzeba solidnego mikroskopu.
A.samo czyszczenie na mokro nie jest sprawą prostą jak słuchanie gruszką. Jak źle.poprowadzisz szkatułkę, to tylko bardziej usyfisz matrycę.

Zdebik
20-07-2015, 08:52
Pod lupą to możesz jedynie zobaczyć syfy, które już przy f/5.6 wyjdą... Piksel w D7100 ma 6um, więc aby zobaczyć coś co przesłania 2-3 piksele to potrzeba solidnego mikroskopu.
A.samo czyszczenie na mokro nie jest sprawą prostą jak słuchanie gruszką. Jak źle.poprowadzisz szkatułkę, to tylko bardziej usyfisz matrycę.
I to by mialo sens. Any way... bede musial zrobic to ponownie. Niestety te sensor swaby sa cholernie drogie.

GonzoG
20-07-2015, 10:58
I to by mialo sens. Any way... bede musial zrobic to ponownie. Niestety te sensor swaby sa cholernie drogie.
Lepiej zrobić sobie szkatułki samemu - karta kredytową przyciąta na wymiar, dobrej jakości sciereczka do optyki i taśma dwustronna. Koszt 1szt jest w groszach.

zeberek1
20-07-2015, 14:34
Niezły pomysł... Tylko na ile przy takiej metodzie nie uwalimy jeszcze bardziej matrycy włóknami z przyciętej w tym celu ściereczki? A jeśli już w temacie to nie wiem czy koszt 10zł za szpatułkę do czyszczenia jest aż takim strasznym wydatkiem...

zbyszekD7000
20-07-2015, 15:02
Gonzo, ten pomysł z samodzielnym wykonaniem szpatułek świetny :)

a jaki płyn polecasz żeby był skuteczny ?

GonzoG
20-07-2015, 17:05
Dlatego pisałem, że trzeba kupić dobre ściereczki. Ja najpierw miałem Zeiss'a, ale ta jest droga (60zł/szt) i szybko się skończyła.
Teraz mam kupione u optyka za 10zł, nie strzępią się jak tnie się wzdłuż włókien.
A czy 10zł za szpatułkę to dużo - jak masz 3 aparaty do czyszczenia i co miesiąc zużywałbyś do 10 szpatułek, to nie jest 10zł, a 100zł/mies. Do tego

Z płynów ogólnodostępnych najlepiej sprawdzał mi się Rotin. Teraz używam Chemax 3 do okularów z powłokami, ale przy nim trzeba więcej precyzji przy czyszczeniu, bo dużo łatwiej o pozostawienie smug.

Zdebik
20-07-2015, 18:34
A jeśli już w temacie to nie wiem czy koszt 10zł za szpatułkę do czyszczenia jest aż takim strasznym wydatkiem...

Niby nie jest ale poszly juz trzy a matryca nadal uwalona :)

Zostalo 9, komplet mnie kosztowal 35 funtow czy cos kolo tego.

mmluty
21-07-2015, 20:52
Ja, po paru eksperymentach (udanych zresztą) trochę podobnych do tych które opisuje GonzoG, kupiłem w sklepie FotoPlus taki wynalazek który nazywa się GREN CLEAN. W zestawie są cztery komplety szpatułek, jedna mokra druga sucha. Wyczyściłem tym po roku użytkowania D7100, który już dość natarczywie się o to prosił i jestem zadowolony. Ten zestaw : szpatułka mokra, szpatułka sucha, dobrane do rozmiaru matrycy, to jest duża wygoda. Koszt zestawu 4x2 to chyba około 50 zł. Oczywiście można inaczej, też tak robiłem, ale z czasem człowiek woli wygodę niż zaoszczędzenie raz na parę miesięcy 10 czy 15 zł. Wcześniej czyściłem Izopropanolem czda zakupionym POCH (ktorego z litrowej butelki nic mi praktycznie przez kilka lat nie ubyło) i szpatułkami jak opisuje GonzoG i to też jest skuteczne. Jednak ta metoda wymaga więcej wprawy i uwagi przy zwilżaniu mokrej szpatułki. Izopropanol bardzo szybko paruje, a brak przetarcia suchą szpatułką często pozostawia smugi. Natomiast zbyt mokra szpatułka może doprowadzić do zacieku spirytusu pod matrycę, a to już może być poważny problem.

gladysiz
23-07-2015, 18:10
Dzieki za podpowiedzi.
Z poprzednich postów wynika, że sprawa nie jest prosta. W takim razie może ma ktoś namiary do sprawdzonego serwisu w Białymstoku lub okolicach gdzie można by taką czynność bezpiecznie wykonać?