Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy czy coś innego? Dziwne...
gladysiz
19-07-2015, 23:39
Cześć.
Czy jest możliwe żeby matryca NIKON7100 z obiektywem KIT, bez zmiany na inny, z przebiegiem 4000 miała zabrudzenia aż tak widoczne na zdjęciu? Co to jest i co, i gdzie, i za ile można to zrobić?
https://www.imageshack.us/i/exAIDXX7j
Z kitem, to bardzo możliwe. Poza tym, tam prawie nie widać brudu, a masz przymknięte już do f/14.
A czyszczenie jest bardzo proste - gruszka do ręki i do roboty, sprawdzić co to dało, a później jak trzeba będzie to czyścić na mokro.
gladysiz
20-07-2015, 00:11
Z kitem, to bardzo możliwe. Poza tym, tam prawie nie widać brudu, a masz przymknięte już do f/14.
A czyszczenie jest bardzo proste - gruszka do ręki i do roboty, sprawdzić co to dało, a później jak trzeba będzie to czyścić na mokro.
Sorki. Jak nie widać jak jest 5 czy 6 plam na każdym zdjęciu w tym samym miejscu. Przysłona rzeczywiście przymknięta. Ale nowy aparat ...
Jeśli ci to przeszkadza to tak jak radził kolega - grucha w łapę i dmuchaj. Innego wyjścia nie ma. No może takie, żeby się z tym pogodzić i nie zauważać. ;)
Ja ostatnio czyscilem na mokro 3x (sensors swabs & eclipse) i nadal mam jakies syfy. Pod lupa niby nic nie widac. Ale na fotach przy f22 sa wyrazne plamki. Pewnie za miesiac poprawie i bedzie ok. Niestety duzo zmieniam szkla ostatnio plus praca z zoomami na live view daje rade.
Ja ostatnio czyscilem na mokro 3x (sensors swabs & eclipse) i nadal mam jakies syfy. Pod lupa niby nic nie widac. Ale na fotach przy f22 sa wyrazne plamki. Pewnie za miesiac poprawie i bedzie ok. Niestety duzo zmieniam szkla ostatnio plus praca z zoomami na live view daje rade.
Pod lupą to możesz jedynie zobaczyć syfy, które już przy f/5.6 wyjdą... Piksel w D7100 ma 6um, więc aby zobaczyć coś co przesłania 2-3 piksele to potrzeba solidnego mikroskopu.
A.samo czyszczenie na mokro nie jest sprawą prostą jak słuchanie gruszką. Jak źle.poprowadzisz szkatułkę, to tylko bardziej usyfisz matrycę.
Pod lupą to możesz jedynie zobaczyć syfy, które już przy f/5.6 wyjdą... Piksel w D7100 ma 6um, więc aby zobaczyć coś co przesłania 2-3 piksele to potrzeba solidnego mikroskopu.
A.samo czyszczenie na mokro nie jest sprawą prostą jak słuchanie gruszką. Jak źle.poprowadzisz szkatułkę, to tylko bardziej usyfisz matrycę.
I to by mialo sens. Any way... bede musial zrobic to ponownie. Niestety te sensor swaby sa cholernie drogie.
I to by mialo sens. Any way... bede musial zrobic to ponownie. Niestety te sensor swaby sa cholernie drogie.
Lepiej zrobić sobie szkatułki samemu - karta kredytową przyciąta na wymiar, dobrej jakości sciereczka do optyki i taśma dwustronna. Koszt 1szt jest w groszach.
zeberek1
20-07-2015, 14:34
Niezły pomysł... Tylko na ile przy takiej metodzie nie uwalimy jeszcze bardziej matrycy włóknami z przyciętej w tym celu ściereczki? A jeśli już w temacie to nie wiem czy koszt 10zł za szpatułkę do czyszczenia jest aż takim strasznym wydatkiem...
zbyszekD7000
20-07-2015, 15:02
Gonzo, ten pomysł z samodzielnym wykonaniem szpatułek świetny :)
a jaki płyn polecasz żeby był skuteczny ?
Dlatego pisałem, że trzeba kupić dobre ściereczki. Ja najpierw miałem Zeiss'a, ale ta jest droga (60zł/szt) i szybko się skończyła.
Teraz mam kupione u optyka za 10zł, nie strzępią się jak tnie się wzdłuż włókien.
A czy 10zł za szpatułkę to dużo - jak masz 3 aparaty do czyszczenia i co miesiąc zużywałbyś do 10 szpatułek, to nie jest 10zł, a 100zł/mies. Do tego
Z płynów ogólnodostępnych najlepiej sprawdzał mi się Rotin. Teraz używam Chemax 3 do okularów z powłokami, ale przy nim trzeba więcej precyzji przy czyszczeniu, bo dużo łatwiej o pozostawienie smug.
A jeśli już w temacie to nie wiem czy koszt 10zł za szpatułkę do czyszczenia jest aż takim strasznym wydatkiem...
Niby nie jest ale poszly juz trzy a matryca nadal uwalona :)
Zostalo 9, komplet mnie kosztowal 35 funtow czy cos kolo tego.
Ja, po paru eksperymentach (udanych zresztą) trochę podobnych do tych które opisuje GonzoG, kupiłem w sklepie FotoPlus taki wynalazek który nazywa się GREN CLEAN. W zestawie są cztery komplety szpatułek, jedna mokra druga sucha. Wyczyściłem tym po roku użytkowania D7100, który już dość natarczywie się o to prosił i jestem zadowolony. Ten zestaw : szpatułka mokra, szpatułka sucha, dobrane do rozmiaru matrycy, to jest duża wygoda. Koszt zestawu 4x2 to chyba około 50 zł. Oczywiście można inaczej, też tak robiłem, ale z czasem człowiek woli wygodę niż zaoszczędzenie raz na parę miesięcy 10 czy 15 zł. Wcześniej czyściłem Izopropanolem czda zakupionym POCH (ktorego z litrowej butelki nic mi praktycznie przez kilka lat nie ubyło) i szpatułkami jak opisuje GonzoG i to też jest skuteczne. Jednak ta metoda wymaga więcej wprawy i uwagi przy zwilżaniu mokrej szpatułki. Izopropanol bardzo szybko paruje, a brak przetarcia suchą szpatułką często pozostawia smugi. Natomiast zbyt mokra szpatułka może doprowadzić do zacieku spirytusu pod matrycę, a to już może być poważny problem.
gladysiz
23-07-2015, 18:10
Dzieki za podpowiedzi.
Z poprzednich postów wynika, że sprawa nie jest prosta. W takim razie może ma ktoś namiary do sprawdzonego serwisu w Białymstoku lub okolicach gdzie można by taką czynność bezpiecznie wykonać?