PDA

Zobacz pełną wersję : Szerokokątne uzupełnienie stałek pod APS-C do 1500zł

koreks
19-07-2015, 12:59
Witam,

Posiadam dwie stałki 35mm i 50mm, przyzwyczaiłem się do świetnej jakości obrazu, do tej pory w zupełności mi to wystarczało do robienia portretów, przy lekkiej gimnastyce zdjęć rodzinnych, wesel. Jednak przyszedł czas by poszerzyć zakres ogniskowych o szeroki kąt. Nowy obiektyw służyłby mi głównie do robienia krajobrazów i plenerowych zdjęć z wakacji, rzadko filmów, więc nie używałbym go bardzo często (jednak wciąż jakość obrazu to dla mnie priorytet), zmiana obiektywu więc nie jest dla mnie problemem. Chciałbym wydać ok. 1500 zł, przy bardzo ciekawej opcji ewentualnie dołożyłbym 200zł, nie wykluczam również, że uznam iż szeroki kąt nie jest mi potrzebny (lub przesiądę się na FX) i sprzedam go za jakiś czas więc dobrze by było aby szkło jako tako "trzymało" cenę. Myślałem też o zakupie używanego egzemplaża jednak nie widzę zbyt szerokiej oferty.

Opcje, które rozważałem (z nowych):

Nikkor 18-105 - 18mm to 2x większy kadr niż 35mm, ekonomicznie, dużej straty przy odsprzedaży by nie było, martwią mnie jednak wyniki testów na optycznych - zniekształcenia obrazu przy 18mm (beczkowate), aberracja
Sigma 17-50 f/2.8- długo się zastanawiałem, świetna jakość obrazu jednak przy tej cenie zakres duplikuje moje stałki, przy szerokim kącie stabilizacja nie jest potrzebna
Sigma 10-20 f/4.5-5.6 mieści się w budżecie, światło nie jest problemem gdyż głównie szeroki kąt przyda się do zdjęć plenerowych (w pomieszczeniach poradzę sobie gdyż mam sb-910 ;) słabe są jednak wyniki rozdzielczości na optycznych, może dlatego, że to stary test, ale wyniki poniżej 40lpmm mnie nie przekonują
Sigma 10-20 f3.5 trochę drogo, dobra rozdzielczość, jednak pod innymi względami gorszy od Sigmy f/4.5-5.6 gdybym miał dopłacić to raczej spodziewałbym się lepszych wyników, poza tym obawiam się, że przy ewentualnej odsprzedaży zaliczyłbym dużą stratę
Tokina 11-16 DX II - drogo, choć chyba najciekawiej

Czy pominąłem coś interesującego? Dodam, że gdyby dostępna była stałka o wysokich parametrach ok 16-18mm to chętnie zdecydowałbym się wydać 1,5-1,7k.

Proszę o porady, sam może zbyt dużo czytam i wyolbrzymiam niektóre wady ;)

GonzoG
19-07-2015, 14:44
Rada - zdecyduj się na coś.
Nikt tu nie jest wróżką i nie wie czy chcesz 11/2.8, czy 105/5.6.

A jak chcesz jakość stałki - szukaj stałek, dostępne ogniskowe:
10, 14, 16, 20, 24, 28.

Jacek_Z
19-07-2015, 16:20
Nie spodziewaj sie szerokokatnego taniego zooma bez dystorsji. Generalnie to nawet szerokie stalki mają z tym problem.
Weź Sigme 10-20 te ciemną. Bedzie bardzo szeroko. I całkiem ostro. Albo 18-105. To moje typy. Bądź Sigma 17-50/2.8

Mozesz wybrac stalke. Wiekszosc z tych co kolega wyzej wymienil jest pod FX. Co jest i zaletą i wadą (cena).

edwslo
21-07-2015, 21:29
Jest jeszcze manualny Samyang 16 mm f/2.0 ED AS UMC CS do cropa, który ma dobrą recenzję na Optycznych. Jak z ceną w Polsce to nie wiem.

DrAszyr
23-07-2015, 12:39
Popieram pomysł z Sigmą 10-20. Sam miałem kiedyś na APSC zestaw stałek 35-50-85, a do tego 18-105 (kit z D7000) i jak podpinałem go dla wygody, to później żałowałem - nie chodziło o zniekształcenia, aberracje czy "ciemnicę", tylko ogólną bylejakość obrazka w porównaniu ze stałkami (a to niby fajny zoom jest). MZ nie ma sensu kupować spacer-zooma duplikującego ogniskowe stałek, jeśli nie straszna Ci żonglerka szkłami. A Sigma jest w miarę ostra i powinna w krajobrazie dać efekt "wow" z racji szerokości. Resztę zrobisz stałkami. PS. Jeśli rozważasz przesiadkę na FX to może Samyang 14mm f2.8 zamiast proponowanego przez edwslo cropowego 16mm?

cezet
30-07-2015, 07:45
Nie ufaj testom :)
Pooglądaj zdjęcia w sieci i wyjdzie czego Ci brakuje, bo rozstrzał masz z cyklu "mam kasę i muszę ją na coś wydać"

Jeśli piszesz o zdjęciach wakacyjnych, to bezapelacyjnie S10-20 w starszej wersji.

Sporo zależy też od tego jak fotografujesz i co fotografujesz. U mnie w trybie wakacyjno-hobbystycznym 70% zdjęć to właśnie S10-20, 25% N70-210/4 i cała reszta to S30/1,4

Julius
30-07-2015, 19:15
troche drożej: 10-24 Nikonowskie.

idealne uzupełnienie 30 i 50, choc troche droższe. kupisz używke to sprzedasz w tej samej cenie (2000-2300zl) chodzą. Poczytaj na forum, co drugi temat o UWA pod DX sie przewija

boeing
31-07-2015, 17:40
Jak są fundusze to Albo N10-24 albo S8-16.. Oba bardzo fajne szkiełka. Nikkor ze względu na zakres może nawet okazać się nawet bardziej uniwersalny (choć z drugiej strony 2mm na dole to na prawdę sporo..

2pompony
01-08-2015, 22:22
To nie sporo. To BARDZO sporo. :) Ja tego obiektywu, tzn. S8-16 (który poza szerokością jest też naprawdę świetny optycznie) nie zamieniłbym na żaden inny, ale ma on także swoje wady - np. jeśli lubisz używać filtrów, to na tą S8-16 nie założysz; no i nie jest mistrzem jasności. Ale poza tym zapomniałem o pozostałych UWA jakie miałem.

qbal111
04-08-2015, 09:29
Jak są fundusze to Albo N10-24 albo S8-16.. Oba bardzo fajne szkiełka. Nikkor ze względu na zakres może nawet okazać się nawet bardziej uniwersalny (choć z drugiej strony 2mm na dole to na prawdę sporo..

Akurat postawiłem Sigmę 8-16 na popularnym portalu aukcyjnym. Faktycznie 2 mm na krótkim końcu to wyraźnie sporo. Ta Sigma jest też fajna bo optycznie bdb już od pełnej dziury. Sprzedaję bo idę w FF...

koreks
09-08-2015, 23:07
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, właśnie wróciłem z wyjazdu. Z powodu braku czasu i sensownych ofert starszej sigmy 10-20 na rynku w tamtym momencie (w sklepach już była niedostępna) zdecydowałem się na nowszą. Po obejrzeniu zdjęć dokładnie i na spokojnie muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wszystko bardzo ostro (przy poprawnie wykonanym zdjęciu nie widać za bardzo różnicy w porównaniu ze stałkami), aberracji przy normalnych zdjęciach krajobrazowych właściwie nie zauważyłem także ze swojej strony mogę spokojnie ją polecić choć nie mam porównania ze starszymi wersjami ani innymi szerokokątnymi szkłami.