Zobacz pełną wersję : Problem z cieniami w d810
samsonik
19-07-2015, 10:44
Robiac zdjecia plenerowe bez dodatkowego oswietlenia aparat poglebia cienie.A podnoszac EV przepala miejsca dobrze doswietlone. Czy ktos spotkal sie z tym problemem?
Tak - problem nazywa się "aparat cyfrowy".
Szczegóły znajdziesz w google pytając o DR aparatu i oka ludzkiego.
Nie rozumiem tego pytania.
Jakim to idealnym sprzętem wcześniej fotografowałeś że ten problem się pojawil dopiero w D810 ?
Nie rozumiem tego pytania.
Jakim to idealnym sprzętem wcześniej fotografowałeś że ten problem się pojawil dopiero w D810 ?
D7000 :)
Czesc.Jestem w posiadaniu wymarzonej pelnej klatki (D810) wczesniej mialem D7000 .Na jednym i drugim robilem komunie. D810 w pomieszczeniach jest swietny lecz w momecie dostania bazposrednio dziennego swiatla robia sie przepalenia ktorych nie moge zniwelowac w d7000 nie mam tego problemu.Nie mowie tu o ostrych promieniach ale o swietle np. z okna gdy slonce jest po drugiej stronie domu.
To masz dokładnie to samo. Nie żadnych różnic w tym jak rejestruje jasności D7000 i D810.
Różnica może być tylko w warunkach jakich robisz zdjęcia.
A jak chcesz aby na aparacie lepiej wyglądały cienie, to ustaw profil Flat i nie będzie aż takich kontrastów.
Choć i tak nie ma to żadnego znaczenia przy RAWach.
samsonik
19-07-2015, 12:29
Najczesciej robie w JPGach a wczesniej lekkie cienie nie sprawialy problemow w d7000 a obecnie w ciagu dnia na zewnatrz jest ciezko zrobic zdjecie twarzy z detalami a przy zdjeciach seryjnych jedne sa OK a inne z tej samej seri jasne.Przy robieniu zdjec w systemie A parametry z tym zwiazane powinny byc dobrane przez aparat .Dzieki za podpowiedzi.
Może w D7000 miałeś ADL włączony?
Najczesciej robie w JPGach a wczesniej lekkie cienie nie sprawialy problemow w d7000 a obecnie w ciagu dnia na zewnatrz jest ciezko zrobic zdjecie twarzy z detalami a przy zdjeciach seryjnych jedne sa OK a inne z tej samej seri jasne.Przy robieniu zdjec w systemie A parametry z tym zwiazane powinny byc dobrane przez aparat .Dzieki za podpowiedzi.
Widać, że brak Ci podstawowej wiedzy z zakresu fotografii i jak coś nie wychodzi, to od razu winny sprzęt.
Jak robisz zdjęcia w JPEG to się nie dziw, że tak masz, bo różnica w jasności między oświetlonym i zacienionym miejscem w słoneczny dzień może przekraczać 10EV, a JPEGi przy standardowym profilu mają maksymalną rozpiętość ok 8-9 EV.
I w tym, że ci zdjęcia nie wychodzą nie ma ani grama winy aparatu.
Co do jasnych/ciemnych zdjęć - jestem przekonany, że również nie ma tu winy aparatu, a tego co w nim ustawiłeś.
samsonik
19-07-2015, 13:10
Ok poprobuje z tymi ustawieniami jeszcze.Jak nie da rady to dodam fotki z jednego i drugiego.Dzieki
- - - - kolejny post - - - - - -
A sorki co to jest ADL?
Robiac zdjecia plenerowe bez dodatkowego oswietlenia aparat poglebia cienie.A podnoszac EV przepala miejsca dobrze doswietlone. Czy ktos spotkal sie z tym problemem?
Zdjecia w raw, cienie do gory, nauka pracy ze swiatlem zastanym.
Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2
Ok poprobuje z tymi ustawieniami jeszcze.Jak nie da rady to dodam fotki z jednego i drugiego.Dzieki
A sorki co to jest ADL?
Nikt tu nie potrzebuje twoich zdjęć. Problemem jest brak wiedzy i umiejętności w posługiwaniu się posiadanym sprzętem.
Lustrzanka to nie idiotcamera, która zrobi za ciebie wszystko. Szczególnie, że kupiłeś sobie body pro, które od użytkownika wymaga już znacznie więcej niż tylko podstawy fotografii.
ADL -> RTFM, albo google.
Active D-Ligthing.
@samsonik - do ksiąźek. Tzn do netu. :) Poczytaj o rozpietosci tonalnej (tym sie zajmuje np system strefowy Adamsa), o DR matryc (i dlaczego to sie analizuje). Instrukcje body tez lepiej poznaj. Sa nazwy rozdzialow. Jest indeks. Nie badz leniwy i nie pytaj jaką linijkę tekstu masz przeczytac. Czytaj czytaj czytaj. Ze zrozumieniem.
Jesli nie będziesz rozumiał w czym rzecz to głupie kilka linijek tekstu jakie my tu napiszemy nie wyczerpie rozległego zagadnienia.
przemas-J
19-07-2015, 20:30
Tu znajdziesz sporo darmowej wiedzy.
https://www.szerokikadr.pl/
mario_mar
24-07-2015, 10:34
Panowie, Koledzy (jak kto woli) wasze odpowiedzi są krzywdzące. Obserwacja i spostrzeżenia kolegi odnośnie cieni są prawdziwe. Wiec jeżeli ktoś ma tylko tyle do powiedzenia ze cyfraki tak mają i ze już to było i ze wiedzy brakuje itp. to proszę nic nie pisać. Wspierając kolegę ponowie pytanie co mam zrobić zęby w D810 nie było tak drastycznego cienia? Robiąc zdjęcia (nef, jpg) aparatem D7000 lub D800E w tym samym czasie takimi samymi obiektywami cienie tak głębokiego i prześwietlenia nie mam. Jak ustawić D810 żeby efekt prosto z body był podobny jak w D7000 i D800E ? Proszę o konkrety i ciepłe przyjecie tego pytania. :)
Odpowiedzi nie są krzywdzące, a prawdziwe. A jeśli kogoś prawda w oczy kole, to już inną sprawa.
A co do kontrastów w D810 - nie mam tej puszki, ale z analiz zdjęć dostępnych w internecie wskazuje, że D810 jest tak samo liniowy jak każda inna puszka Nikona (mowa o RAWach, bo JPEGow pod tym względem się nie analizuje, gdyż masz 6 profili, które inaczej obrazują).
A jeśli chodzi o JPEGi - instrukcja ma wszystkie potrzebne informacje. Szukaj hasła "Picture Control".
mario_mar
24-07-2015, 11:09
Odpowiedzi nie są krzywdzące, a prawdziwe. A jeśli kogoś prawda w oczy kole, to już inną sprawa.
A co do kontrastów w D810 - nie mam tej puszki, ale z analiz zdjęć dostępnych w internecie wskazuje, że D810 jest tak samo liniowy jak każda inna puszka Nikona (mowa o RAWach, bo JPEGow pod tym względem się nie analizuje, gdyż masz 6 profili, które inaczej obrazują).
A jeśli chodzi o JPEGi - instrukcja ma wszystkie potrzebne informacje. Szukaj hasła "Picture Control".
Szanowny GonzoG
Prawda zdjęcia w necie są bardzo ładne. Moje "Picture Control" mam w programie graficznym. Pozdrawiam z głębokim liniowym uśmiechem.