PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX-D

ptasiek49
18-07-2015, 00:04
Witam,
Probuje zainstalowac NX-D , ale niestety , mimo sciagniecia i "instalacji" nic wiecej nie dziala . Owszem utworzyl sie katalog z skrotem do uruchomienia ( trzeba go najpierw znalezc) ale nie uruchamia to zadnego dzialania. Probowalem odinstalowania i ponownego sciagniecia i instalacji ale tez bez efektu. Czy moze to miec zwiazek z tym , ze mam triala Capture NX 2 oraz ViewNX 2?
Rece opadaja , Nikon odpuscil Capture NX 2 nie mowiac o jego cenie , oferujac skromnego NX-D ktory nie dziala. A moze to ja robie cos zle , chociaz trudno tu cos skopac.

Seś@
18-07-2015, 06:23
Coś ,,skopałeś''. Ten program bardzo łatwo się instaluje. Teraz powinieneś odinstalować NX-D, specjalnym programem Nikona, do odinstalowywania ich produktów, i ponownie zainstalować NX-D. Tylko nie mogę teraz znaleźć linku do tego programu. Może jakaś dusza zlituje się nad Tobą :-) i zapoda ten link do tego programu.

kgeb
18-07-2015, 19:52
Odinstalujesz rowniez Revo Uninstallerem. Wybierz tryb advances. Oczyści rejestry i inne śmieci.

ptasiek49
18-07-2015, 20:46
dzieki za szczere checi , ale tego tez probowalem ale nie pomagalo. :wink:
rozwiazanie przyszlo dzisiaj. po zamknieciu wczoraj komputera czyli dla systemu restart , dzisiaj jest wszystko OK. Nie rozumiem dlaczego, ale wszystko gra . przepraszam za falszywy alarm, ale swoja droga , moze nalezaloby dodac na koniec zdanie o potrzebie restartu?

Seś@
18-07-2015, 21:01
dzieki za szczere checi , ale tego tez probowalem ale nie pomagalo. :wink:
rozwiazanie przyszlo dzisiaj. po zamknieciu wczoraj komputera czyli dla systemu restart , dzisiaj jest wszystko OK. Nie rozumiem dlaczego, ale wszystko gra . przepraszam za falszywy alarm, ale swoja droga , moze nalezaloby dodac na koniec zdanie o potrzebie restartu?

W sumie, to ja zawsze restartuję kompa, po instalacji/odinstalowaniu programu.

jurkarol
20-07-2015, 23:11
Cześć

Jest w tym programie opcja do pokazywania punktu ostrzenia, jednak przy kadrach pionowych niestety nie pokazuje tego kwadratu. Czy jest na to jakaś rada?

ptasiek49
21-07-2015, 20:30
Nie zauwazylem problemow z pokazywaniem punktu ostrzenia w oryginalnych kadrach poziomych czy pionowych.W niektorych zdjeciach po obrobce faktycznie go nie widac, ale wiaze to z przeprowadzona edycja i sposobie zapisu.
Mam za to pytanie jak zapisac zdjecie po przeprowadzonej edycji NX-D? Na razie jedynym sposobem jaki widze to konwersja bez konwersji czyli opcje konwertowania zdjec , jednak bez zmiany tj zachowania .jpg przed i po . troche to dziwne , po opcja "zapisz" czy "zapisz jako" wydaje sie byc tak oczywista!

jurkarol
21-07-2015, 23:02
Nie zauwazylem problemow z pokazywaniem punktu ostrzenia w oryginalnych kadrach poziomych czy pionowych.W niektorych zdjeciach po obrobce faktycznie go nie widac, ale wiaze to z przeprowadzona edycja i sposobie zapisu.
Mam za to pytanie jak zapisac zdjecie po przeprowadzonej edycji NX-D? Na razie jedynym sposobem jaki widze to konwersja bez konwersji czyli opcje konwertowania zdjec , jednak bez zmiany tj zachowania .jpg przed i po . troche to dziwne , po opcja "zapisz" czy "zapisz jako" wydaje sie byc tak oczywista!

a dziękuję za podpowiedź, ostotnie brak tego wiąże się chyba z obróbką, bo znalazłem zdjęcia obrócone o 90st. i mają punkt ostrości.
co do zapisu - to konwersja to jest 'zapisz jako' w zasadzie... ;-) no cóż, tak to ma. Podobnie jest o ile pamiętam w Fuji RAW converter (silkypix), który jest bardzo podobny do Capture nx. Capture wygląda jak jego wcześniejsza wersja.

ciekawe, że przy używaniu rozszerzonego zakresu dynamiki, nie można zmieniać kompensacji ekspozycji w jpgach.. :-|

ANDEK
06-02-2017, 07:19
a jak w tym programie można zapisać poprawione zdjęcie z rawa na jpg

nikoniarz
06-02-2017, 09:28
Na górnym pasku masz odpowiednią ikonkę.

ANDEK
06-02-2017, 11:21
Ale która bo przejrzałem wszystkie i nie zauważyłem chyba że ślepy jestem

sl011
06-02-2017, 11:55
W tym programie ta funkcja nazywa się "convert files". Jest dostępna w menu File lub jako chyba pierwsza ikonka od prawej.

ANDEK
08-02-2017, 18:41
dzięki za podpowiedz, w tym programie nie da się czegoś dodawać bądz usuwać jak w fotoshopie?

251kris
08-02-2017, 21:54
Nie, to jest program do wywoływania rawów - z resztą bardziej zaawansowany poprzednik też tego nie potafił (nie licząc pędzla do retuszu)

ANDEK
09-02-2017, 10:20
dzięki zasadniczo to i tak mam dobrze...

ryznar57
14-02-2017, 10:11
mój Capture NX-D wkleja mi zdjęcia po obróbce i konwersji z RAW na JPG do jakiegoś przypadkowego pliku sprzed roku cz paru lat. Ktoś wie co robię nie tak ? Będę wdzięczny

markB
14-02-2017, 13:11
Akurat nie mam na komputerze, na którym piszę, tego programu, ale wnioskując z jego poprzednika, Capture NX2: trzeba wybrać folder, w którym zapisuje się nowobrabiane zdjęcia, bo zawsze domyślnie jest otwierany folder, w którym zapisywało się poprzednie pliki zdjęciowe.

ryznar57
14-02-2017, 14:23
No właśnie tak było że wg daty zrobienia zdjęcia otwierał się kolejny folder (tak jest ustawione w programie) Tak było do końca roku 2016. Potem już nie otworzył się żaden kolejny plik i zdjęcia są wstawiane w różne przypadkowe pliki sprzed lat pomimo że dane z aparatu mają prawidłową datę 2017 :???:

wojhen
27-02-2017, 22:53
Od 3 tygodni używam D5. i zaczęło się to czego się obawiałem. CNX2 nie widzi NEf-ów z D5. Mój mac jest za stary na aktualizacje głównego oprogramowania , więc nie mogłem wgrać nowego CNX-D....Na szczęście przypomniałem sobie,że mam nowszy MacBooc Air. Po kilku godz. podniosłem mu oprogramowanie główne do najnowszego (sierra) i wgrałem CNX-D. No i....kiszka. Nie otwiera w CNX-D.Nic nie widać (stare NEF- z D700 widzi). Proszę o pomoc