Zobacz pełną wersję : Pentax K-S2 czy coś innego?
Czytałem test Pentaxa K-S2 na jednym z portali i aparat wygląda zachęcająco. Trochę mnie już zmęczył NEX-5R z wizjerem elektronicznym i Canon G7X też mi jakoś nie spasował. Zastanawiam się nad powrotem do małej lustrzanki. Rozważał ktoś Pentaxa K-S2? Macie jakieś porównanie do Nikonów z serii 5xxx? Ja się zatrzymałem na D40 i nie wiem czy pozostać w systemie Nikona czy dać sobie szansę z Pentaxem? Jakie obiektywy polecacie do Pentaxa? Potrzebuję standard zoom, tele, jakaś jasna stałka. W Nikonie ostał mi się tylko N18-70, więc w razie zmiany systemu nie byłby to jakiś wielki kłopot.
irek6311
17-07-2015, 22:01
Skoro masz D40 to może celuj w D5200 lub D5300, standard zoom masz a Nikkor 35mm i tele obiektyw od Sigmy do Nikon tanio kupisz jeśli poszukasz na Allegro.
Matryca w D40 już jest niedzisiejsza, wiec i tak potrzebna zmiana. Szkło, które mi się ostało jakoś mnie specjalnie nie wiąże. W Pentaxie podoba mi się stabilizacja matrycy i uszczelniane body. Obiektywy też ma uszczelniane, choć niezbyt jasne. Ten 18-50 jest naprawę mały i uszcżelniony. Wizjer w Pentaxie chyba lepszy niż w D5500?
Pentax ma podobny wizjer do tego co w D7x00.
Największym plusem K-S2 jest AF - co prawda tylko 11 punktów, ale 9 krzyżowych, które są doszło szeroko, a nie tylko 9 na samym środku.
Do tego działa od -3EV, a nie -1EV.
Ale ma tylko 12b RAWy, wideo tylko 30p, no i z 18-50 kosztuje tyle samo co D5300 z 18-105.
A największym minusem Pentax jest prawie brak tanich stałek z AF - 35/2.0 do APS-C to koszt 3000zl... Sigma 30/1.4 kosztuje ok 2000zl...
Największym problemem systemu pentaxa są stałki w cenach zbliżonych do tych jakie są np. w nikonie.
Po prostu ich nie ma. Oczywiście są tokiny i sigmy co wcale nie jest złym rozwiązaniem.
Natomiast korpusy pentaxa są bardzo fajnie oprogramowane. Pamiętam ze po przejściu do systemu nikona bardzo wielu elementów mi brakowało , pomimo tego że d700 był puszką o klasę wyższą od tego co miałem w systemie pentaxa.
Nie pamiętam dokładnie w tej chwili tych braków - bo jednak kilka lat już minęło. Ale jest jeden brak który nadal daje się odczuć. Tryb HyP-M - genialne rozwiązanie, w którym w trybie manualnym naciskając przycisk "*" (o ile dobrze pamiętam) przechodzisz w tryb taki że puszka zapamiętuje ustawioną przez ciebie ekspozycję w postaci "EV" natomiast ty masz możliwość zmiany przesłony lub czasu a aparat dopasuje drugą wartość do zapamiętanej ekspozycji. Bardzo wygodne....
zygmuntowicz
18-07-2015, 12:01
Z tanich stałek w tym systemie to 35mm/2,4 - 700zł czy 50mm/1,8 - 620zł. Są jeszcze limitedy ale te kosztują w okolicy 3 tyś.
Lucas1981r
18-07-2015, 17:03
ropusz puszka fajna - cena juz troche spadla - choc pewnie jeszcze spadnie w najblizszym czasie (szczegolnie we wrzesniu kiedy Pentax zaprezentuje FF z nowym/ymi szklami), wszystko zalezy jakie szkla juz teraz szukasz - bo w "najblizszym" (rok moze dwa) czasie stalki ktore beda wychodzic to tylko te jasniejsze (drozsze - specjalnie pod nowa puszke FF ktora ma byc w segmencie 5dMIII/D810 - dopiero z czasem puszczą jakies budzetowe FF jak D610/6D i tansze stalki f1.8 )
na plus KS-2 na pewno sa uszczelnienia, lepszy AF, lepszy wizjer,
osobiscie zamiast 18-50 - wolalbym drugiego nowego kita 16-85 WR - choc poczekalbym az cena lekko spadnie jeszcze ;) albo jasniejsza Sigme 17-50/2.8 - oczywiscie kazdy ma swoje potrzeby :)
P-> http://fotozakupy.pl/obiektywy-pentax/m-237,k26,p28,page1,s-price-asc
S-> http://fotozakupy.pl/obiektywy-sigma/m-237,k26,p32,a78-382,page1,s-price-asc
Kup do Pentaxa Tamrona 17-50 i będzie OK.
Dziękuję za odpowiedzi. Obejrzałem sobie z bliska K50 bo K-S2 nie mieli. Obok stał A6000 i jednak to zupełnie inna kategoria wagowa i wielkościowa. Chyba jednak będę kontynuował podróż z Nexem.
Lucas1981r
21-07-2015, 13:27
ropusz no to musisz sie zdecydowac - wiadomo ze bezlusterkowiec bedzie mniejszy,a na poczatku piszesz ze denerwuje Cie wizjer elektroniczy - cos za cos :) Zalezy jakies zdjecia jeszcze robisz.
ps.z bezlusterkowcow - patrzyles jeszcze na Fuji lub Samsunga?
tu masz roznice w wielksoci K-50 vs KS-2 -> http://camerasize.com/compare/#610,462