Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Eilean Donan Castle
Szkocja
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimage.org/)
Bardzo ładnie pokazane, gratulacje!
Pozdrawiam
Rafal
bardzo ładnie, i warunki i kolorki i scenka, odbicia w wodzie.
ale mam tylko jedną uwagę, która może nie być dobra bo nie wiem co tam było.
wydaje mi się że kadr byłby lepszy gdyby zamek był bardziej z lewej strony i pokazane byłoby więcej mostka i dojścia do zamku.
bo jakoś mi tego tu brakuje, wyglądałoby lepiej moim zdaniem.
teraz jest to zdjęcie bardziej skupione na zamku, chyba że taki był plan :)
ogólnie oki, ale razi (oczywiście to moje zdanie) radioaktywny kolor i glony w prawym dolnym rogu...chyba się narażę...robisz o niebo lepsze zdjęcia...
kadr dziwnie wybrany, pogoda nie dopisala stad niebo malo impressive, niewystemplowany slup? lampa uliczna?
kadr dziwnie wybrany, pogoda nie dopisala stad niebo malo impressive, niewystemplowany slup? lampa uliczna?
Zapraszam do Szkocji, na miejscu mozna sie przekonac jak jest Szkocka pogoda, ten słup to maszt z flagą zamku ktora na wietrze przy długim czasie jest bardzo "rozwiana" .
Mirko znasz ten zamek ? byłes tam albo widziales chociaz folder ? gdybys widzial lub tam był to wiedziałbys ze zamek jest pokazany od samego wjazdu, wczesniej sa budynki kawiarni i kas biletowych powstałych dla turystów
Pienia , czas zmienic monitor
nie...nie...monitor jest dobry...
Mirko znasz ten zamek ? byłes tam albo widziales chociaz folder ? gdybys widzial lub tam był to wiedziałbys ze zamek jest pokazany od samego wjazdu, wczesniej sa budynki kawiarni i kas biletowych powstałych dla turystów
nie byłem tam, pisałem w komentarzu, że nie wiem co tam było.
a mogę zapytać czym zdjęcia obrabiane? LR czy czymś innym?
nie byłem tam, pisałem w komentarzu, że nie wiem co tam było.
a mogę zapytać czym zdjęcia obrabiane? LR czy czymś innym?
Nikon Capture NX2
a jeszcze jedno pytanie, czy jako punkt wyjściowy do obróbki był używany profil Standard, Natural czy jakiś inny?
Ustawienia fabryczne w aparacie czyli standart, w profilach NX-a nigdy nie mam potrzeby zmieniac czegokolwiek
Ustawienia fabryczne w aparacie czyli standart, w profilach NX-a nigdy nie mam potrzeby zmieniac czegokolwiek
może możnaby spróbować Neutral do landscape?
pytam czy chociaż takie próby były podejmowane na jakichś zdjęciach z Galerii
Jak wiadomo Neutral daje wyraźnie lepsze detale w cieniach, nie trzeba tyle wyciągać (z czego rodzą się szumy).
Wiadomo, że Standard ma nałożoną silniejszą obróbkę, która podnosi kontrast i ucina detale w cieniach.
na tym konkretnym zdjęciu może i to nie miałoby większego znaczenia...
kolory trzeba trochę bardziej obrobić w Neutral ale efekt końcowy jest lepszy, choć to perwnie też zależy od tego jak kto patrzy
Pytam bo obrabiałem długo ze Standardu ale ostanio zainteresowałem się Neutralem
wydaje mi się że kadr byłby lepszy gdyby zamek był bardziej z lewej strony i pokazane byłoby więcej mostka i dojścia do zamku.
Myślę bardzo podobnie. To prawie centralne kadrowanie ciągnie budynek na prawo. Albo jest ciut krzywo :-P Jak wszystko rzecz gustu. IMHO kolory i kontrasty z deczka przesadzone :-)
Super! Uwielbiam zamki i takie klimaty. Fajnie wyszła spokojna woda z odbiciem nieba i zamku.
palfinger
11-01-2016, 22:21
U mnie nie udało mi się zrobić fajnego zdjęcia z lewej strony, pogodę kolega miał bardzo ładną ale myślę że nie tak ładną jak na zdjęciu, co do prawej strony zamek wg mnie też dobrze się prezentuje :) z kolorkami trochę za mocno - jest nienaturalnie ;)
Kolory i kontrast mocno w mojej ocenie przesadzone=znaczny efekt sztuczności.
Kadr neutralny bez większych emocji.
(monitor mam w porządku :) )