PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Eilean Donan Castle

harb
17-07-2015, 20:57
Szkocja

zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimage.org/)

biegly
17-07-2015, 21:03
Bardzo ładnie pokazane, gratulacje!
Pozdrawiam
Rafal

miroko
17-07-2015, 21:05
bardzo ładnie, i warunki i kolorki i scenka, odbicia w wodzie.
ale mam tylko jedną uwagę, która może nie być dobra bo nie wiem co tam było.
wydaje mi się że kadr byłby lepszy gdyby zamek był bardziej z lewej strony i pokazane byłoby więcej mostka i dojścia do zamku.
bo jakoś mi tego tu brakuje, wyglądałoby lepiej moim zdaniem.
teraz jest to zdjęcie bardziej skupione na zamku, chyba że taki był plan :)

Pienia
17-07-2015, 21:11
ogólnie oki, ale razi (oczywiście to moje zdanie) radioaktywny kolor i glony w prawym dolnym rogu...chyba się narażę...robisz o niebo lepsze zdjęcia...

sufenta
17-07-2015, 21:32
kadr dziwnie wybrany, pogoda nie dopisala stad niebo malo impressive, niewystemplowany slup? lampa uliczna?

harb
17-07-2015, 21:44
kadr dziwnie wybrany, pogoda nie dopisala stad niebo malo impressive, niewystemplowany slup? lampa uliczna?

Zapraszam do Szkocji, na miejscu mozna sie przekonac jak jest Szkocka pogoda, ten słup to maszt z flagą zamku ktora na wietrze przy długim czasie jest bardzo "rozwiana" .

Mirko znasz ten zamek ? byłes tam albo widziales chociaz folder ? gdybys widzial lub tam był to wiedziałbys ze zamek jest pokazany od samego wjazdu, wczesniej sa budynki kawiarni i kas biletowych powstałych dla turystów

Pienia , czas zmienic monitor

Pienia
17-07-2015, 21:46
nie...nie...monitor jest dobry...

miroko
17-07-2015, 22:08
Mirko znasz ten zamek ? byłes tam albo widziales chociaz folder ? gdybys widzial lub tam był to wiedziałbys ze zamek jest pokazany od samego wjazdu, wczesniej sa budynki kawiarni i kas biletowych powstałych dla turystów

nie byłem tam, pisałem w komentarzu, że nie wiem co tam było.

a mogę zapytać czym zdjęcia obrabiane? LR czy czymś innym?

harb
17-07-2015, 22:11
nie byłem tam, pisałem w komentarzu, że nie wiem co tam było.

a mogę zapytać czym zdjęcia obrabiane? LR czy czymś innym?

Nikon Capture NX2

miroko
17-07-2015, 22:13
a jeszcze jedno pytanie, czy jako punkt wyjściowy do obróbki był używany profil Standard, Natural czy jakiś inny?

harb
17-07-2015, 22:22
Ustawienia fabryczne w aparacie czyli standart, w profilach NX-a nigdy nie mam potrzeby zmieniac czegokolwiek

miroko
17-07-2015, 22:30
Ustawienia fabryczne w aparacie czyli standart, w profilach NX-a nigdy nie mam potrzeby zmieniac czegokolwiek

może możnaby spróbować Neutral do landscape?
pytam czy chociaż takie próby były podejmowane na jakichś zdjęciach z Galerii

Jak wiadomo Neutral daje wyraźnie lepsze detale w cieniach, nie trzeba tyle wyciągać (z czego rodzą się szumy).
Wiadomo, że Standard ma nałożoną silniejszą obróbkę, która podnosi kontrast i ucina detale w cieniach.
na tym konkretnym zdjęciu może i to nie miałoby większego znaczenia...
kolory trzeba trochę bardziej obrobić w Neutral ale efekt końcowy jest lepszy, choć to perwnie też zależy od tego jak kto patrzy

Pytam bo obrabiałem długo ze Standardu ale ostanio zainteresowałem się Neutralem

basket
17-07-2015, 22:40
wydaje mi się że kadr byłby lepszy gdyby zamek był bardziej z lewej strony i pokazane byłoby więcej mostka i dojścia do zamku.

Myślę bardzo podobnie. To prawie centralne kadrowanie ciągnie budynek na prawo. Albo jest ciut krzywo :-P Jak wszystko rzecz gustu. IMHO kolory i kontrasty z deczka przesadzone :-)

IT
18-07-2015, 10:56
Super! Uwielbiam zamki i takie klimaty. Fajnie wyszła spokojna woda z odbiciem nieba i zamku.

palfinger
11-01-2016, 22:21
U mnie nie udało mi się zrobić fajnego zdjęcia z lewej strony, pogodę kolega miał bardzo ładną ale myślę że nie tak ładną jak na zdjęciu, co do prawej strony zamek wg mnie też dobrze się prezentuje :) z kolorkami trochę za mocno - jest nienaturalnie ;)

Kulten
12-01-2016, 00:22
Kolory i kontrast mocno w mojej ocenie przesadzone=znaczny efekt sztuczności.
Kadr neutralny bez większych emocji.

(monitor mam w porządku :) )