Zobacz pełną wersję : Szary Cokin - krótkie pytanie
Czy ND4 Cokina (154) wprowadzają jakiś zafarb, czy są neutralnie szare? Czy może lepiej zamiast nich kupić innej firmy?
no niestetty ale cokin robi zafarb. ja niedawno kupilem hi techa 1.2 i ten w niektorych sytuacjach tez leicutki zafarb daje (chociaz bez porownania mniejszych niz w cokinach). ponoc te starsze serie hi techow nie dawaly zadnych zafarbow - w sumie to dlatego wszyscy je polecali. podejrzewam ze w 100% neutralne sa tylko i wylacznie szklane filtry, niestety te do najtanszych nie naleza...ale jak to w fotografii zazwyczaj bywa...cos za cos :)
slik3 oczywiście mówisz o pełnych szarych, nie połówkach?
ops...niedawno sam komus zwrocilem uwage na to :) mowilem na temat polowek ale pelne hi techa robi mi jece wieksza jajka - http://www.akinom.pl/Slik3/szary.jpg - hi tech to jest. boje sie pomyslec co by bylo z cokinem :D tyle ze moj znajomy na 350tce takiego zafarbu nie ma (robiac na takich samych ustawieniach WB i expo) wiec nie wiem od czego to zalezy...szklo czy puszka?
Ty no.. slik3 .. wb mierzysz przez filtr?
WB przez filtr ?
No nie wiem, pytam, jak ustawiasz balans bieli...
jak jest na niebie ładne słoneczko to daje WB słoneczko. jak jest na niebie brzydka chmurka to daje WB chmurke. a tak na powaznie to robie oczywiscie w rawach wiec nie ma to wielkiego znaczenia jak to ustawie w aparacie...
slik3 możesz podesłać mi rawa tego zdjęcia na dole, z Twojego przykładu?