Zobacz pełną wersję : 85mm 1.4g Czy 85mm 1.8g + Sigma 50mm 1.4 Art
llcooljozek
17-07-2015, 20:31
Witam, jak w temacie, cóz 1.8g jest podobno w 85/90% tak dobry jak 1.4g, czytam natomiast ze 1.4 mimo wszystko ma lepszy mikro kontrast, oddanie kolorów, powłoki (uwielbiam robic pod światło), a takze pojawiaja sie czasem glosy ze i bokeh, ostrosc podobno ta sama, jak wasze doświadczenia, czy jednak to ze moge miec i 1.8g i sigmę to przechyla szalę? z drugiej strony należy jeszcze dodac ze mam juz sigmę 35mm 1.4 Art wiec czy ta 50tka nie za blisko i czy jednak nie rozbic banku i wziazć 1.4g. Jestem nowy w nikonie, kupilem d750.
PanMarecq
17-07-2015, 20:44
Jakie zdjęcia robisz, do czego potrzebujesz tych obiektywów? Moim zdaniem różnica między 1.4 a 1.8 jest zbyt niewielka by aż tyle do niej dopłacać. Za zaoszczędzone pieniądze zamiast 50tki wolałbym raczej coś szerokiego np Nikkor 20mm 1.8 i masz zestaw marzenie :)
Za zaoszczędzone pieniądze zamiast 50tki wolałbym raczej coś szerokiego np Nikkor 20mm 1.8 i masz zestaw marzenie :)
Kurde, zawsze się zastanawiam nad sensem takich rad. Może autor robi tylko portrety i ta 20mm jest mu potrzebna jak rybie rower? Wszyscy patrzą przez własny pryzmat i udzielają takich rad kompletnie z czapy...
Bez odpowiedzi na to co robisz ciężko odpowiedzieć. Niektórzy dopłacą za nieco lepszy bokeh kilka/kilkanaście tysi, więc trudno powiedzieć czy różnica jest mała czy duża - kwestia ile Ty przywiązujesz wagi do rysowania szkła, obrazka, specyficznego looku (nie chodzi o ostrość, aberacje, winiety). Z sigmy chyba jesteś zadowolony skoro masz 35 i rozważasz 50 - czemu więc nie bierzesz pod uwagę 85 od nich?
llcooljozek
17-07-2015, 21:18
Przepraszam rzeczywiscie troche z czapy to wszystko napisalem, wiec robię Modę/Portret, bardzo sie w to zaangażowalem i chcę rownać do najlepszych, aczkolwiek kilku znajomych odezwalo sie o jakiś slub wiec tez tutaj musi grać, szerzej niz 35 zdecydowanie odpada.
PanMarecq
17-07-2015, 21:18
Kurde, zawsze się zastanawiam nad sensem takich rad. Może autor robi tylko portrety i ta 20mm jest mu potrzebna jak rybie rower? Wszyscy patrzą przez własny pryzmat i udzielają takich rad kompletnie z czapy...
Bez odpowiedzi na to co robisz ciężko odpowiedzieć. Niektórzy dopłacą za nieco lepszy bokeh kilka/kilkanaście tysi, więc trudno powiedzieć czy różnica jest mała czy duża - kwestia ile Ty przywiązujesz wagi do rysowania szkła, obrazka, specyficznego looku (nie chodzi o ostrość, aberacje, winiety). Z sigmy chyba jesteś zadowolony skoro masz 35 i rozważasz 50 - czemu więc nie bierzesz pod uwagę 85 od nich?
Przecież post zacząłem od pytania właśnie jaką fotografią się kolega zajmuje...zresztą teraz w modzie jest robienie zdjęć ludziom w szerokim kadrze(ale nie z bliska oczywiście) więc na tą chwilę doradziłem coś uniwersalnego, więc nie rozumiem skąd ta złośliwość ;)
llcooljozek
18-07-2015, 10:23
Bracia nikoniarze do dzieła, doradzać ;)
trudno doradzać przy wróżeniu z fusów :P Wg mnie (zresztą sam będę niebawem kupował te szkła) bardzo dobrym wyborem do portretu jest Sigma85/1.4 oraz N 105/2 DC. Jeśli robisz portrety modowe itp to zdecydowanie 105 dc bo jest bardziej artystyczny, bo konstrukcja stara ale jara ;p Ostra w całym kadrze. Sigma lepiej się natomiast odnajduje w ciemniejszych warunkach, tzn. szybciej trafi AF. Aberracje oba mają podobną. Ceny tych konstrukcji też do siebie zbliżone. Oba szkła baaardzo dobre.
Jeśli robisz portrety modowe itp to zdecydowanie 105 dc bo jest bardziej artystyczny
Możesz rozwinąć...?
Nikkor 85/1.4G to świetne szkło, piekny obrazek daje na 1.4. Ale Sigma 50 1.4 Art gorsza nie jest i też warto ją mieć, lepszej 50tki nie miałem w rękach. Ja wybrałbym opcję 50/1.4 Art + 85/1.8G, wydasz około 5000 zamiast 5800 na 85/1.4G więc już masz 800zł w kieszeni. Potem bym dozbierał na wymianę 85 1.8 -> 1.4.