Zobacz pełną wersję : Autofocus a pomiar światła
irlandczyk007
15-07-2015, 22:52
Witam.Pstrykam d90 i przykładowo robiac portret z ładnym boke zastanawiam sie nad setupem .
Rozumiem że pomiar daje punktowy(kółeczko) ale nie rozumiem bo sienigdy tym nie bawiłem jesli chodzi o autofocus.
Tam też sa różne ustawienia.Czyżby też ostrzyć w punkt?
Dziś byłem w plenerze i cykałem na pomiarze autofocua w wielu punktach oraz af-a no i pomiar całego kadu.
Jaka jest zależnoc pomiaru af a światła o ile to tak rozumiem?
dziękuję
To jak działa AF masz opisane w instrukcji.
Zadam tylko jedno pytanie - jak wyobrażasz sobie ustawienie ostrości w różnych punktach ?? Czy gdyby to było możliwe, to AF byłby w ogóle potrzebny....
2pompony
16-07-2015, 01:36
Bo on się nie pyta o ostrość w różnych miejscach sceny (np. równie ostro metr od siebie i 10 metrów dalej), tylko o tryb auto i różne punkty na matówce - np. stoją trzy panny za rączki ustawione równo, to można je sfocusować na pierwszej głowie, drugiej i trzeciej. I automat rzeczywiście wtedy pokazuje kilka pól na których mierzy tą samą odległość
Najogólniej to chyba chodzi w pytaniu o to, czy i jaka ewentualnie jest zależność pomiędzy pomiarem światła a punktem ustawienia ostrości - a przynajmniej tyle się próbowałem domyślić.
tomisiek
16-07-2015, 09:47
A ja myślę, że trzeba zatrudnić tłumacza w celu ustalenia o co pyta pytający ;) Nie sztuką jest odpowiedzieć. Sztuką jest wiedzieć o co się pyta ;)
2pompony
16-07-2015, 10:42
W sumie zatrudnienie tłumacza to chyba najważniejszy postulat! :)
@irlandczyk007 masz w aparacie 3 rodzaje pomiaru światła: punktowy, centralny średnioważony i matrycowy. W punktowym mierzysz światło w ustawionym punkcie AF, w reszcie trybów pomiaru światła nie ma znaczenia wybrany punkt AF.Czy o to Ci chodzi? Bo od rodzaju trybu AF to nie zależy. Jak nie o to, to ja nie wiem o co Ci chodzi.
2pompony
16-07-2015, 12:39
Badyl, właśnie zdobyłeś oficjalną rangę Tłumacza z Irlandzkiego! :) Poproś admina, żeby Ci dopisał zamiast 'rozmowny'.
.. . W punktowym mierzysz światło w ustawionym punkcie AF, w reszcie trybów pomiaru światła nie ma znaczenia wybrany punkt ...
Z tego co wiem wybierając punktowy to rzadko który aparat mam możliwość dokonania pomiaru światła w dowolnym punkcie AF. Większość ma taką możliwość tylko w centralnym
siwyozzman
16-07-2015, 13:40
Bardzo się mylisz albo zatrzymałeś się w poznawaniu korpusów Nikon kilka lat temu :) Kiedyś tak było ale teraz jest powiązanie aktywnego punktu AF z punktowym pomiarem światła...
Badyl, właśnie zdobyłeś oficjalną rangę Tłumacza z Irlandzkiego! :) Poproś admina, żeby Ci dopisał zamiast 'rozmowny'.
Poproszę administrację o zmianę rangi. Dziękuję ;)