Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 + 50 mm f1.8G
Cześć,
Mam spory problem z łapaniem ostrości na d7100 i 50mm 1.8G - mianowicie na zdjęciach z załącznika ostrość (robione na f1.8 lub f2) była łapana na twarzy/oku - aparat potwierdził wyostrzenie na odpowiednich punktach a po zgraniu zdjęć widać, że ostrość jest całkowicie chybiona. Problem nasila się przy robieniu zdjęć przy słabym świetle. Obiektyw był w serwisie nikona i stwierdzili, że jest idealnie ostry. Co może być nie tak, czy ktoś miał taki przypadek?
Dodatkowo wydaje mi się, że kolory są jakieś blade...
Proszę o pomoc lub wskazówki co można zrobić z tym problemem.
http://imageshack.com/a/img673/7401/mwjbnw.jpg
http://imageshack.com/a/img537/6858/Mmw30H.jpg
http://imageshack.com/a/img673/3661/dhREkY.jpg
http://imageshack.com/a/img673/4880/UPvi7N.jpg
Masz ostro przed obiektem mz.
Poczytaj o kAlibracji aparatu i szkła.
Ps.
Zdjęcia to tragedia.
Iphon lepsze robi...
Ps.
Zdjęcia to tragedia.
Iphon lepsze robi...
Tyle to wiem - z sigmą 70-200 f2.8 są lepsze. tylko z tym szkłem jest tragedia...
Xavier80
15-07-2015, 23:17
ten obiektyw demonem ostrości na pełnej dziurze nie jest. Miałem, ale sprzedałem.
ten obiektyw demonem ostrości na pełnej dziurze nie jest. Miałem, ale sprzedałem.
Na kitowym ostrość jest dużo lepsza. Sigma lekko mydli na 2.8 ale jest zdecydowanie lepiej.
a mógłbyś sie wypowiedzieć na temat kolorów? Widze, że też używasz d7100.
Xavier80
15-07-2015, 23:29
wg mnie brakuje w nich życia, są płaskie, ale to też zależy od warunków jakie tego dnia panowały. Jak pstrykasz w jpegach to pokombinuj w ustawieniach picture control a jak w rawach to w postprocesie
a którym punktem AF było ostrzone??
qwerty44
15-07-2015, 23:57
Jest to klasyczny przykład tzw. mydła dla tego obiektywu dla przysłon 1.8, 2 ...
Proponuję zapoznać się z rozkładem rozdzielczości/ostrości dla małych wartości przysłon tego obiektywu np. tu:
http://www.optyczne.pl/232.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.8G_Rozdzielczość_obrazu.html
Niestety ... tanie stałki tak mają ... trzeba je dosyć porządnie przymknąć aby uzyskać ostre obrazy ...
Wszystko wskazuje na to, że w serwisie dobrze Ci napisali ... że obiektyw jest ostry ... ale nie na f/1.8, f/2. Ten obiektyw trzeba przymknąć do co najmniej f/2.8 aby mówić o ostrych fotkach a najlepsza ostrość jest dla f/5.6 (centrum i brzeg kadru).
Spróbuj kalibracji obiektywu z poziomu body
Poręcz jest w miare ostra.
Skalibruj.
Bedzie oki.
I nie słuchaj bzdur ze musisz przymykać do f5-6-itd.
Ned Stark
16-07-2015, 07:36
To że trzeba przymykać to szkło do 2,8 to totalna bzdura. Jeśli ktoś tak pisze to chyba nie miał nigdy takiego obiektywu w ręce....
Tak jak koledzy wyżej - mikrokalibracja af i powinno być ok.
Jest to klasyczny przykład tzw. mydła dla tego obiektywu dla przysłon 1.8, 2 ...
Proponuję zapoznać się z rozkładem rozdzielczości/ostrości dla małych wartości przysłon tego obiektywu np. tu:
http://www.optyczne.pl/232.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.8G_Rozdzielczość_obrazu.html
Niestety ... tanie stałki tak mają ... trzeba je dosyć porządnie przymknąć aby uzyskać ostre obrazy ...
Wszystko wskazuje na to, że w serwisie dobrze Ci napisali ... że obiektyw jest ostry ... ale nie na f/1.8, f/2. Ten obiektyw trzeba przymknąć do co najmniej f/2.8 aby mówić o ostrych fotkach a najlepsza ostrość jest dla f/5.6 (centrum i brzeg kadru).
Mam ten tani obiektyw. Muszę powiedzieć, że w 100 się z wami NIE ZGADZAM! - Bzdury piszecie.
Jedyną przypadłością tego obiektywu i jemu podobnych, jest rozrzut jakościowy między egzemplarzami.
Dla mnie w połączeniu z D800 w pełni używalny od 1.8.
Do autora wątku, regulacja AF z poziomu body- jeżeli jest. Jak nie ma, to puszka ze szkłem do serwisu.
Pozdrawiam
50/1.8G jest ostry od pełnej dziury, ale nie można oglądać zdjęć w 100% powiększeniu z 24Mpix matrycy DX... To nie ta klasa optyki.
Ja tam specjalnie problemów z ostrością nie widzę na tych zdjęciach. Ale też kary są takie, że ciężko stwierdzić czy nie ostrzy minimalnie przed.
Wg mnie masz front focus, jeśli celowałeś z ostrością w modelkę - na drugim i trzecim zdjęciu liście przed modelką są ostrzejsze. Spróbuj poprawić przez mikrokalibrację.
Xavier80
16-07-2015, 10:28
Być może jest taki rozrzut jakościowy. Miałem ten obiektyw, podpinałem do dwoch body (d5100 i d7100) i na pełnej dziurze i okolicach lekko mydlił (choć af trafiał). Dla mnie był za miękki więc sprzedałem. Zresztą nie tylko dla mnie, zerknijcie na test optycznych. Kwestia osobistych wymagań i poziomu satysfakcji.
qwerty44
16-07-2015, 14:16
Szanowni Koledzy - jeśli piszecie, że ten obiektyw jest "ostry od pełnej dziury" lub "w pełni używalny od 1.8" - to Wy piszecie bzdury ... albo mamy drastycznie różne poczucie (definicje) - co to znaczy ostry obraz ...
Miałem ten obiektyw ... na f/1.8, f/2 otrzymywałem takie same fotki jak zaprezentował autor wątku ...
Pozbyłem się "mydelniczki" ... bo fakt jest taki, że obiektyw jest "miękki", "mydli" na małych wartościach przysłony. Kalibracja aparatu nic tu nie zmieni ...
Wyraźnie widać, że ostrość ZAWSZE jest przed obiektem.
Spróbuj mikrokalibracji AF.
Powinno być wyraźnie lepiej.
Dobrze też takie obiektywy ciut przymknąć np. do 2.2
Szanowni Koledzy - jeśli piszecie, że ten obiektyw jest "ostry od pełnej dziury" lub "w pełni używalny od 1.8" - to Wy piszecie bzdury ... albo mamy drastycznie różne poczucie (definicje) - co to znaczy ostry obraz ...
Miałem ten obiektyw ... na f/1.8, f/2 otrzymywałem takie same fotki jak zaprezentował autor wątku ...
Pozbyłem się "mydelniczki" ... bo fakt jest taki, że obiektyw jest "miękki", "mydli" na małych wartościach przysłony. Kalibracja aparatu nic tu nie zmieni ...
Tylko, że na 24Mpix na DX każde budżetowe szkło będzie "mydlić". To nie Zeiss Otus.
fader_audio
16-07-2015, 15:10
użyj regulacji w body bedzie dobrze, najwyraxniej ostrzy trochę przed obiektem. szkło nie jest mydłem na 1.8, jest jednak faktem że naprawdę ostre robi sie od 2.8, na 5.6 najostrzejsze jest. na 1.8 fotki okceptowalne w zupełności.
Xavier80
16-07-2015, 18:15
Możesz próbować mikroregulacji, ale pstryknij jeszcze coś innego dla potwierdzenia . Z tych zdjęć nie można jednoznacznie stwierdzić, że af nie trafił. Oglądałem wszystkie w powiększeniu i przynajmniej na 2 z nich trafił tam gdzie powinien, po prostu obraz lekko mydli, co z kolei jest typowe dla tego szkła (a przynajmniej dla miektórych jego egzemplarzy)
Nikkor 50 1.8 g powinien być ostry od f 2.2 . F 2.8 to jakiś kosmos .
slav1973
17-07-2015, 17:49
Potwierdzam, to co kolega powyżej napisał. Nawet na matrycy DX 24MP. Obejrzałem zdjęcia- w ustawieniach masz ustawianie ostrości ustawione na AF-A i Dynamic - przy takich ustawieniach przy przekadrowaniu, albo ruchu autofokus może przeostrzać i zmieniać punkt ustawienia ostrości. Sprawdź na ustawieniu AF-S, czy będzie lepiej. I za kolegami; kalibracja w body.
Cześć,
Mam spory problem z łapaniem ostrości na d7100 i 50mm 1.8G - mianowicie na zdjęciach z załącznika ostrość (robione na f1.8 lub f2) była łapana na twarzy/oku - aparat potwierdził wyostrzenie na odpowiednich punktach a po zgraniu zdjęć widać, że ostrość jest całkowicie chybiona. Problem nasila się przy robieniu zdjęć przy słabym świetle. Obiektyw był w serwisie nikona i stwierdzili, że jest idealnie ostry. Co może być nie tak, czy ktoś miał taki przypadek?
zrob sobie test czy szko ma back focus lub front focus (bf - ff)
wyostrz to samo zdjecie przez wizjer i przez live view, najlepiej ze statywu.... jezeli z liveview bedzie ostrzejsze (w punkt/trafione) a przez wizjer nie to znaczy ze masz BF lub FF... po Twoich zdjeciach wynika ze masz FF
ostrzenie poprzez wizjer i liveview dziala inaczej .....w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo znajdziesz wiele interesujacych informacji na temat ustawiania ostrosci
7100 ma mozliwosc wprowadzenia korekty to mysle ze jak usiadziesz i pobawisz sie z tym to dojdziesz to ładu i składu z tym zestawem
pozdrawiam
Gdyby sam do tego doszedł , miał by satysfakcje :evil:.99 % wątków problem z af danego egzemplarza spowodowana jest złym ustawieniem af.Aparat to tylko głupie urządzenie .Na takich ustawieniach AF-A ,wystarczy ze modelka mrugnie oczami i ostrośc juz jest gdzie indziej.