PDA

Zobacz pełną wersję : CX240 uderzona matryca

Hamarama
15-07-2015, 21:47
Witam,

Mój cx240 się delikatnie mówiąc uszkodził. Kot wpadł za monitor i przewrócił go. Uderzył ekranem o myszkę. Na matrycy jest widocznne uszkodzenie po uderzeniu. Malutkia smużka. Ale to mi nie przeszkadza, bo jest w górnej części ekranu. Najgorsze, że z prawej strony ekran świeci jaśniej. Delikanie na górze też widać jaśniejsze prześwity. Jak mam odpalonego LR to jakoś specjalnie tego nie widać ale na czarnym pulpicie widać.

Czy maił ktoś kiedyś podobny wypadek? Wiem, że wymiana matrycy to koszt ok 2500zł. Ale matrycy nie chciałbym wymieniać. Orientuje się ktoś czy da radę naprawić samo podświetlanie? Czy to jest oddzielna część czy zintegrowana z matrycą? Może samo podświetlanie jest tańsze?

- - - - kolejny post - - - - - -

https://goo.gl/photos/GcHCXLEYtEbncpSdA

Powyżej link do zdjęcia ekranu. Zrobione komórką, więc trochę zmasakrował się obraz rzeczywistości. Normalnie ekran wygląda prawie normalnie. Ale te poświaty widać. Góra i prawa strona - tyle, że słabiej to widać niż na zdjęciu.

Hamarama
15-07-2015, 22:25
Nikt nic. Wiem, że najprostsza sprawa wysłać na serwis. problem w tym, że bez moniotra ciężko pracować. Tym bardziej, że pewnie na serwisie poleży ze 2-3 tygodnie, odpiszą, że trzeba matrycę ściągać z Bieguna Północnego itp. itd. i wyjdzie jak z kupowanie. Że ponad 2mce czekałem na monitor.
Kupno drugiego to byłoby szaleństwo.
Co robić.... :/

Tom01
16-07-2015, 11:26
To nie jest uszkodzenie podświetlenia: Biały ślad to prawdopodobnie uszkodzenie zewnętrznego polaryzatora. Nie do naprawienia. Rozświetlenie czerni natomiast da się naprawić, ale wiąże się to z koniecznością rozebrania matrycy i wyprostowania jej ramy. Po upadku jest najprawdopodobniej skoszona, stąd naprężenia na płyty ekranu i w efekcie "wyciekanie" światła. Monitor po takim wypadku i tak nie ma już gwarancji, więc można się pokusić. Mogę Panu w tym pomóc.

Hamarama
20-07-2015, 10:53
Bylbym zainteresowany. Jakbys mogl oszacowac na ile bede musial sie pozbyc monitora i ile to moze kosztowac. I co kupic jak drugi monitor, bo nie moge zostac bez niczego. I ile musialbym czekac na drugi? Foty jakie robie to reportaze. Czyli tak naprawde tylko internet i odbitki. Mozesz odpisac na PM.