Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G do Nikona D60
Witam.
Na dniach chcę kupić obiektyw tak jak w temacie lecz przed chwilą na stronie www.optyczne.pl wyczytałem, że "Tymczasem ten właśnie obiektyw nie będzie w pełni współpracował z lustrzankami takimi jak D40, D40x czy D60, z którymi nie zadziała jego autofokus."
To teraz moje pytanie a w sumie dwa a mianowicie czy to prawda, że autofocus nie zadziała? a drugie pytanie to czy w takim razie trzeba ustawiać ostrość ręcznie?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Witam.
Na dniach chcę kupić obiektyw tak jak w temacie lecz przed chwilą na stronie www.optyczne.pl wyczytałem, że "Tymczasem ten właśnie obiektyw nie będzie w pełni współpracował z lustrzankami takimi jak D40, D40x czy D60, z którymi nie zadziała jego autofokus."
To teraz moje pytanie a w sumie dwa a mianowicie czy to prawda, że autofocus nie zadziała? a drugie pytanie to czy w takim razie trzeba ustawiać ostrość ręcznie?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Wyrwałeś zdanie z kontekstu, dotyczyło ono obiektywu AF 35mm f/2:
Posiadacze pełnoklatkowych Nikonów mogą zawsze podpiąć model AF 2/35. Tymczasem ten właśnie obiektyw nie będzie w pełni współpracował z lustrzankami takimi jak D40, D40x czy D60, z którymi nie zadziała jego autofokus. Nowy model zapełnia tę lukę, dając amatorom małe, zgrabne, niedrogie "szkiełko" o dobrym świetle, będące jednocześnie odpowiednikiem klasycznej 50-tki w analogu. Dodatkowo, wbudowany w nie ultradźwiękowy silnik SWM spowoduje, że autofokus będzie działał na wszystkich współcześnie produkowanych lustrzankach Nikona.
blazej142
15-07-2015, 20:47
Będzie wszustko działać. Miałem D60 i dokupiłem do niego 35mm i wszystko było dobrze. Fokus działał.
mbodniak
15-07-2015, 20:54
G ma własny silnik, D już nie. 1.8G zatem będzie działał z body bez "śrubokręta".
Dzięki panowie.
Browarek dla was :)
G ma własny silnik, D już nie. 1.8G zatem będzie działał z body bez "śrubokręta".
Literki D i G nie mają nic wspólnego z obecnością silnika. Taki Nikkor 70-300/4-5.6G go nie posiada, a 28-70/2.8D posiada.