Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze do lamp.
Cześć.
Słuchajcie będę niedługo fotografował w studio, w którym do dyspozycji nie wiem jakie są wyzwalacze. I teraz takie pytanie. Czy jeśli w studio będą mieli dedykowane wyzwalacze do Canona, to da radę je zapiąć i używać z Nikonem? Nic się nie sfajczy w body, jak w razie W podepnę testowo, by to sprawdzić?
PS. Wystarczy mi manualne ustawianie lamp.
PS2. Lampy studyjne.
Jedyna przypadłość jak będzie Cie męczyła to nie wszystkie lampy wybudzą się w tym samym czasie i nie będziesz miał sterowania z body, reszta działa jak trzeba sam tak korzystałem w studio podpinałem pod D300S i wszystko było Ok.
pozdrawiam
To czy zadziałają zależy od samych wyzwalaczy. Są uniwersalne, są i takie, które nie zadziałają na aparacie z innego systemu, ale nic nie powinno się uszkodzić.
W razie czego mam dwa wyjścia:
1. Podpiąć Pixel King, które posiadam, pod jedną lampę i pozostałe wyzwalać z fotoceli - problem w tym, że nie mam kabla łączącego odbiornik Kinga z lampą studyjną.
2. Założyć na sanki Sabinę, ustawić na manual, na najmniejszą moc i wszystko wyzwalać z fotoceli. Choć tego wolałbym uniknąć, bo to mało poręczne i ciężkie rozwiązanie.
Jedyna przypadłość jak będzie Cie męczyła to nie wszystkie lampy wybudzą się w tym samym czasie Ktore lampy studyjne przechodzą w stan uspienia?
Zobacz stopke wyzwalacza. Jak ma 1 centralny pin tzn ze jest do wszystkich aparatow. A jak wiele styków to ciut gorzej. Wtedy duzo zalezy od konfiguracji sprzetu. Konkrety.
Generalnie raczej proste odpalenie lampy chyba dziala nawet przy niezgodnosci. Chyba. Nie przerabialem wszystkich konfiguracji ;)
Kartka papieru na stopce z dziurą na środku powinna rozwiązać większość problemów ;)