Zobacz pełną wersję : Problem z kitem 18-55
Mam takie pytanko. Czy ktoś się orientuje co mogło się stać z obiektywem i jak to ewentualnie można naprawić.
W kicie pierścień do ustawiania ostrości ma luz, kilka mm na boki można nim ruszać w każdą strone. Gdy ustawi ostrość a się go dotknie(zmieni ustawienie soczewek przez ten luz) to oczywiście traci ostrość.
Komuś się tak zdarzyło? Jest sens go reanimować?
A nie upadł on przypadkiem?
Właśnie nie. Na co dzień korzysta z niego syn, ale twierdzi że jemu też nie upadł. Stabilizacja działa, af też, choć jeśli nie podniesie się trochę tego luźnego pierścienia to potrafi się gubić. Jakiś czas temu jakby zablokował się pierścień zoomu i trochę na siłę go przekręciłem ale nie zakodowałem czy było to przed, po, czy akurat wtedy jak zaczął ''gonić'' pierścień.
Wersja z VR. Tu masz instrukcję serwisową http://lens-club.ru/public/files/pdfs/62b36c4e422eb327a4b716cc961ab6c0.pdf
ps. Z tego co kojarzę, to pierścień przedni (ostrości) jest zamocowany na "gear tube", która jest połączona z kolejną częścią przy pomocy 3-ch śrub z podkładkami/prowadnicami z tworzywa. Jeżeli jedna z prowadnic pękła, to przednia soczewka wraz z pierścieniem ostrości będzie się gibać (przy zamocowaniu na tylko dwóch prowadnicach) Obiektyw będzie miał problemy z łapaniem ostrości. Do tego elementu łatwo się dobrać. Musisz ściągnąć gumę z obiektywu, odkleić taśmę przytrzymującą przedni pierścień ozdobny i wymontować pierścień z przednią soczewką podważając takie uszy (2 sztuki). Pierścień ostrości się wykręca. Po odłączeniu tego będziesz mógł odkręcić właściwy pierścień - 3 śrubki - uważaj na tulejki prowadzące. Jeżeli któraś jest pęknięta, to trzeba ją wymienić.
Ale z doświadczenia wiem, że te tulejki pękają przy upadku.
Pewnie młody boi się przyznać...
Zasadniczo kity nabierają luzu po pewnym czasie. Posiadam taki kit, praktycznie nówka, i jeśli ustawi ostrość to wystarczy ruszyć pierścieniem ostrości i już ostrość ucieka. Ten typ tak ma. W przypadku uszkodzenia tulei przede wszystkim występuje problem z niejednorodnością płaszczyzny ostrości.
Potwierdzam, że ten model tak ma. Jak kiwa się przednia soczewka, to pękła tulejka. Można ją dorobić w wkładu od długopisu (4 mm grubości).