PDA

Zobacz pełną wersję : Przeniesienie kolorów

berez2
14-07-2015, 20:39
Witam,
Temat zapewne poruszany na forum, ale chciałbym was zapytać jak radzicie Sobie z ustawianiem kolorów. Fotki wyświetlane na wyświetlaczu są akurat takie o jaki efekt mi chodzi. Gdy wrzuce do Lightrooma no niestety trzeba wszystko ustawić a i tak nie zawsze wyjdzie identyczny efekt. Czy jest jakaś możliwość przeniesienia ustawień jesli nie jest to jpg? Z góry dzięki za odpowiedzi

GonzoG
14-07-2015, 22:06
Non-stop się powtarza...
Jak Ci się kolory w LR nie podobają, to go wyrzuć i używaj softu Nikona.

tetunio
15-07-2015, 09:32
No tak ale zupełnie nie mam pojęcia jak i gdzie go zapisać,do aparatu ?

Daruj sobie nikonowski soft, lihtrooma. Capture one. Tylko :-)

Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2

popi
15-07-2015, 09:48
[...]Jak Ci się kolory w LR nie podobają, to go wyrzuć i używaj softu Nikona.

Za przedmówcą :)

damian_g
19-07-2015, 11:15
W lightroom w camera calibration wybierz zamiast Adobe Standard profil Camera Neutral lub inny odpowiadający trybowi w aparacie. Albo profil zrobiony przy użyciu xrite passport color checker. Nie będzie to samo co jpg ale dobry punkt wyjścia do dalszej obróbki.

2pompony
19-07-2015, 16:26
A dlaczego to jest w dziale tutoriale? Już myślałem, że ktoś napisał interesujący tutorial jak zrobić, żeby się nie narobić, a mieć obrazek jak na ekraniku body...

bamaz
20-07-2015, 10:11
Non-stop się powtarza...
Jak Ci się kolory w LR nie podobają, to go wyrzuć i używaj softu Nikona.
To już wiem skąd kolega ma tyle postów... Dzięki za pomocną odpowiedź.

W lightroom w camera calibration wybierz zamiast Adobe Standard profil Camera Neutral lub inny odpowiadający trybowi w aparacie. Albo profil zrobiony przy użyciu xrite passport color checker. Nie będzie to samo co jpg ale dobry punkt wyjścia do dalszej obróbki.
Właśnie... To jest zasadnicza sprawa, profil adobe standard w skrajnych przypadkach bardzo mocno zniekształca kolory, szczególnie w przypadku czerwonego, częściowo niebieskiego. Nikoniarze mają to szczęście, że w LR znajdą profile odpowiadające tym w aparacie - co prawda nie pokrywają się idealnie z obrazkiem z puszki, ale różnica jest mało odczuwalna.

GonzoG
20-07-2015, 10:55
Właśnie... To jest zasadnicza sprawa, profil adobe standard w skrajnych przypadkach bardzo mocno zniekształca kolory, szczególnie w przypadku czerwonego, częściowo niebieskiego. Nikoniarze mają to szczęście, że w LR znajdą profile odpowiadające tym w aparacie - co prawda nie pokrywają się idealnie z obrazkiem z puszki, ale różnica jest mało odczuwalna.
Tak się składa, że to Nikona drastycznie przekłamuje kolory w pewnych zakresach.
Profil Adobe jest robiony w oparciu o wzornik.

bamaz
20-07-2015, 12:00
Ok, autor wątku pytał o uzyskanie tych samych barw na ekranie komputera i ekranie puszki - odpowiedzi udzielił damian_g

Tak się składa, że to Nikona drastycznie przekłamuje kolory w pewnych zakresach.
Profil Adobe jest robiony w oparciu o wzornik.
Bardzo możliwe... Tylko w praktyce wygląda to trochę inaczej. Nie twierdzę, że wzornik adobe jest zły, twierdzę, że odczyt surowych danych z różnych puszek nie zawsze wygląda w taki sam sposób. Być może profile automatycznie wprowadzają korektę barwy, która na starcie jest przekłamana przez aparat - nie wiem, nie jestem wtajemniczony. Wiem natomiast, że oglądając czerwoną bombkę choinkową na ekranie komputera przy profilu adobe standard widzę drastyczne przekłamanie - kolor jest bardzo intensywny i mocno wali po oczach, podczas gdy na jpegu z puszki oraz przy profilu camera neutral kolor jest odwzorowany praktycznie idealnie. Sporo fotografowałem też w pracy z systemem sony, LR nie posiada profili dla body sonego, więc automatycznie większość zdjęć wyrzuciłem. Znów jpegi z puszki były dobre - wyglądały naturalnie.
Idąc dalej powiesz, że mam nieskalibrowany monitor... Będziesz miał rację, tylko skąd producenci wiedzieli w którą stronę przekłamać kolor żeby u kowalskiego na monitorze wyglądało poprawnie? idąc tym tropem, musieli też włączyć przekłamywanie kolorów w LCD w puszce, żeby skorygować przekłamanie idące z samej matrycy. Za dużo przypadków jak dla mnie ;)

GonzoG
20-07-2015, 17:13
Nie za dużo przypadków, a większość LCD kłamie w jedną stronę.

Poza tym jest jeszcze coś takiego jak balans bieli - trzeba go za każdym razem ustawić na nowo, gdy zmieniasz profil.

A jeśli chodzi o dokładność profili - Nikon bardzo przycina intensywnie nasycone kolory. Niby robi to po to, aby bardziej oddawać widzenie ludzkie, ale powoduje znacznie zmniejszenie luminancji na matowych obiektach. Bardzo dobrze to widać przy zrobieniu zdjęcia wzornika ColorChecker.

bamaz
21-07-2015, 10:43
Dzięki za wyjaśnienie. Jeśli to wszystko prawda, to trzeba się zastanowić w jaki sposób oglądamy zdjęcia. Ja np. w większości przypadków oglądam je na ekranie komputera, gdzie zgodnie z Twoją teorią kolory są przekłamane w taki sposób, że rekompensują przekłamanie wygenerowane na poziomie kompresji do jpega w aparacie... Dziwnie mi to brzmi, ale...

W temacie profili LR do aparatu mogę powiedzieć, że nie każdy jest dobrze odwzorowany. W nikonie d5100 przy "neutral" na ekranie komputera kolory odwzorowane były cudownie - oglądając zdjęcie na monitorze miałem wrażenie że jestem w tym miejscu i patrzę na żywo. Przy D7100 jest dużo gorzej, profil neutral w LR spłaszcza dynamikę i dodaje saturacji koloru zielonego (przy adobe standard trawa jest dużo lepiej odwzorowana), naturalność nie zostaje zachowana. Będę musiał dokładnie zbadać działanie sekcji LR odpowiedzialnej za kalibrację aparatu, widzę, że jest sporo możliwości.

Przepraszam za komentarz w moim pierwszym wpisie.

GonzoG
21-07-2015, 11:48
Profile "Camera coś tam" tylko naśladują te z aparatu.
Ja osobiście używam albo wygenerowanego przy użyciu ColorChecker Passport, albo Adobe Standard (do niektórych scen ma lepiej dobrany kontrast).
Profili z symulujących Nikona używam tylko w specyficznych warunkach - np. koncerty i kolorowe światła w tle. Wtedy światła są mniej nasycone i zdjęcie bardziej oddaje to co widzi oko, ale to jest chyba jedyny przypadek (nie mogę sobie przypomnieć innych).
Przy "normalnych" zdjęciach źle oddają kolory skóry, zielenie czy odcienie pomarańczowe.

bamaz
21-07-2015, 14:16
Tak - zgadzam się, że profile w Lightroom'ie tylko naśladują te z puszki - kolory z grubsza się zgadzają, ale nie w 100%. Tak jak pisałem wcześniej, w modelu d5100 bardzo byłem z nich zadowolony, bowiem na monitorze świetnie odwzorowywały rzeczywistość - widziałem praktycznie to samo co ludzkim okiem. Sprawdzałem też profile dla d80 i d90 - w obu nie było już tak dobrze. W obecnym d7100 również szału nie robi, zauważyłem że przy profilu adobe standard w większości zdjęć kolory mam lepiej odwzorowane... No ale człowiek się uczy przez całe życie, ostatecznie korektą lokalną w LR można dopasować bardzo wiele rzeczy.

bamaz
21-07-2015, 17:29
Wybaczcie post pod postem, ale nie widzę opcji edycji.
EDIT: jest możliwość edycji, ale tylko jeśli się nie wyloguję.

Przyjrzałem się sekcji kalibracji aparatu, stwierdziłem, że albo ja mam bardzo zły monitor (nie wydaje mi się aż tak tragiczny, to 24 - calowy Dell na matrycy PVA) albo profil adobe standard jednak nie jest taki "wzorcowy", przynajmniej nie u mnie. Poniżej zamieszczam wycinek zdjęcia zawierający maki. Nie są to róże, więc kolor z całą pewnością nie powinien być czerwony, bardziej jak coś tutaj: http://www.tapetus.pl/obrazki/n/143202_mak-kwiat-roslina.jpg

Wywołane na domyślnych ustawieniach, balans bieli as shot.

Profil pierwszy

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/41Wt5bB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/41Wt5bB.jpg)

Profil drugi

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/RMbAiAL-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/RMbAiAL.jpg)

Myślę, że łatwo się domyśleć, który profil odpowiada temu z puszki... Chyba, że jednak mój monitor tak drastycznie przekłamuje kolory...