PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wodospad Kamieńczyka

Łukasz O.
13-07-2015, 22:34
Szklarska Poręba, Wodospad Kamieńczyka, wrzesień 2014.
Nikon D3100, N18-105@24mm, f25, ISO100, 2 sek. + CPL.

Wiem, że poszalałem z f, ale musiałem się jakoś ratować z powodu braku jakiegokolwiek filtra ND...
Coś poprawić?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4671024/dsc4315)

bahuone
14-07-2015, 09:15
Tak, pasowało by zdjęcie wstawić w dozwolonych 850px, bo nie każdemu chce się klikać. Wracając do samego zdjęcia, to zdecydowanie powinieneś zostawić trochę oddechu od góry, tak ze 2-3cm więcej, żeby wodospad nie wypływał prawie, że zza zdjęcia. Dodatkowo drażni kamyczek w prawym dolnym rogu - pasowało by wstemplować. Dodać troszkę, ale minimalne kontrastu i cacy. Woda nie rozmemłana za bardzo, więc jest w miarę dobrze.

Łukasz O.
14-07-2015, 09:59
Tak, pasowało by zdjęcie wstawić w dozwolonych 850px, bo nie każdemu chce się klikać. Wracając do samego zdjęcia, to zdecydowanie powinieneś zostawić trochę oddechu od góry, tak ze 2-3cm więcej, żeby wodospad nie wypływał prawie, że zza zdjęcia. Dodatkowo drażni kamyczek w prawym dolnym rogu - pasowało by wstemplować. Dodać troszkę, ale minimalne kontrastu i cacy. Woda nie rozmemłana za bardzo, więc jest w miarę dobrze.

Dziękuję za opinię i radę. Kamyk w prawym, dolny zostawiony specjalnie, ale faktycznie może przeszkadzać :)
Natomiast, co do prawidłowego wstawiania, to zdjęcie na serwerze jest właśnie w rozmiarze 850px, nie wiem dlaczego trzeba klikać, aby wyświetliło się poprawnie...

Ponieważ nie mogę znaleźć opcji edycji pierwszego posta, omawiany kadr jeszcze raz, może teraz będzie się wyświetlał prawidłowo:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i1.fmix.pl/fmi2097/5474df43000242e855a41f8c)

ALF
14-07-2015, 12:49
Na przyszłość. Jak masz edycję po czasie dozwolonym, to podsyłaj (PW) link do zdjęcia i wątku do moda, który jest obecny na forum.
Zdjęcie przypomina mi widokówkę z lat 70tych, w pierwszej chwili myślałem, że to jej skan :)
Dlaczego wszyscy uparcie zamieniają wodę w mleko ;)

Łukasz O.
15-07-2015, 08:19
Na przyszłość. Jak masz edycję po czasie dozwolonym, to podsyłaj (PW) link do zdjęcia i wątku do moda, który jest obecny na forum.
Zdjęcie przypomina mi widokówkę z lat 70tych, w pierwszej chwili myślałem, że to jej skan :)
Dlaczego wszyscy uparcie zamieniają wodę w mleko ;)

Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałem, że jest taka możliwość.
Co do zdjęcia, to chyba nie wyostrzyłem po zmniejszeniu, dlatego może się wydawać, że to skan :)

A jak kadr, obróbka (poza wyostrzaniem), ogólnie odbiór zdjęcia?

mirekvampirek
15-07-2015, 08:39
Kadr jest calkiem przyjemny, choc faktycznie mozna by dac troche wyzej sufit ;) no i moze odciol bym lekko prawej
co do wykonania, to wydaje mi sie ze czas mozna bylo spokojnie skrocic, co za tym idzie zmniejszyc przeslone, a co za tym idzie nie bylo by tak "piaskowo" w kontrastach na skalach,
bo jak woda wyglada "silky smooth" tak reszta kojarzy mi sie z piaskiem miedzy zebami :)
pozdrawiam

ALF
15-07-2015, 18:36
Dokładnie tak. Wielu ludzi fotografuje krople w rozbryzgu. Ale jak ma naturalne kropelki, to je rozmywa zamieniając w mleko :D

Łukasz O.
16-07-2015, 08:16
Kadr jest calkiem przyjemny, choc faktycznie mozna by dac troche wyzej sufit ;) no i moze odciol bym lekko prawej
co do wykonania, to wydaje mi sie ze czas mozna bylo spokojnie skrocic, co za tym idzie zmniejszyc przeslone, a co za tym idzie nie bylo by tak "piaskowo" w kontrastach na skalach,
bo jak woda wyglada "silky smooth" tak reszta kojarzy mi sie z piaskiem miedzy zebami :)
pozdrawiam

Może faktycznie trochę góry by się przydało, ale niestety tak już kadrowałem... Czas zamierzony, rozmycie wody też ;) Przysłona wysoka ponieważ był ogrom światła, a musiałem się jakoś ratować - brak jakiegokolwiek filtra ND :(
I według mnie, krótszy czas nie oddałby wody w sposób, w jaki chciałem :-P

mirekvampirek
16-07-2015, 08:32
a mozna wiedziec jaki czas tu uzyles?

edita:
a sorry juz widze, ze 2s
mysle, ze polowa tego przy predkosci wody w wodospadzie uzyskalbys bardzo zblizony efekt :)
do tego mogles zejsc z iso na 50 co z obcieciem czasu daloby ci jakies f/18
pozdrawiam

Łukasz O.
16-07-2015, 08:37
a mozna wiedziec jaki czas tu uzyles?

edita:
a sorry juz widze, ze 2s
mysle, ze polowa tego przy predkosci wody w wodospadzie uzyskalbys bardzo zblizony efekt :)

pozdrawiam

Jasne :) 2 sekundy, przy takim czasie już zamierzony efekt uzyskałem :) Ale wiedzę, że nie bardzo przypadł do gustu ;)

Niestety, mój Nikon D3100 nie ma ISO 50... :(
Jak już tam wrócę, zrobię jeszcze raz podejście do Kamieńczyka, ale wtedy już mądrzejszy!

Dzięki za sugestie! :)

mirekvampirek
16-07-2015, 08:50
Nie to ze mi do gustu nie przypadlo, tylko lubie kombinowac i kombinuje co by zrobic, zeby jakosc troche lepsza byla, bo f/25 to mocno ja kroi,
Tez jestem "szczesliwym" posiadaczem d3100 i nawet nie wiedzialem ze nie ma w nim L 1.0 (iso50)
Jestem za tym zeby wrocic i podejsc raz jeszcze, moze przy mniejszym swietle, jesli nie posiadasz filtra ;)
pozdrawiam

Łukasz O.
16-07-2015, 09:06
Ja też lubię kombinować, bo wtedy mogę się więcej nauczyć :)
Może się uda jeszcze w tym sezonie odwiedzić Karkonosze, to wtedy oczywiście będzie kolejne podejście do podobnego kadru, ale już z filtrem ND :)
Ostatnio zauważyłem, że nie ma co szaleć z f, przynajmniej w takim obiektywie, ale wydaje mi się, że w tym przypadku i tak nie wyszło jeszcze tak źle.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi!