PDA

Zobacz pełną wersję : [Sigma] Zasięg gwarancji i cena regulacji FF/BF

petros
13-07-2015, 21:01
Cześć,

Zastanawiam się nad kupnem pewnego obiektywu Sigmy w krainie kwitnącej wiśni (tam na miejscu). Czy orientuje się ktoś może czy gwarancja jaką Sigma udziela (a przynajmniej robi to w Japonii) jest na cały świat ? Znając moje szczęście to pewnie przyjdzie mi wysłać szkło do regulacji FF/BF w Polsce. :/

Jeśli taka gwarancja nie będzie obowiązywała w PL to możecie podać w miarę aktualne ceny regulacji FF/BF w Sigmie ?

Pozdrawiam

mmluty
13-07-2015, 21:07
Nie prościej i dokładniej można się dowiedzieć jak jest odpowiedź wysyłając email do serwisu Sigmy do Gdyni?

petros
13-07-2015, 21:13
Nie prościej i dokładniej można się dowiedzieć jak jest odpowiedź wysyłając email do serwisu Sigmy do Gdyni?

Niewykluczone, ale pewnie sporo forumowiczów już kupowało obiektywy Sigmy w Japonii i też znają odpowiedź.

petros
14-07-2015, 11:32
Swoją drogą wysłałem wczoraj wieczorem jeszcze zapytanie do serwisu Sigmy, ale póki co odpowiedzi nie ma. Za to na stronie Sigmy znalazłem takie oto coś:
http://www.sigma-foto.pl/178,a.html
... czyli Sigma ograniczyła gwarancje do regionu w którym nabyło się obiektyw :/

Pozostaje jeszcze odp nt kosztów ewentualnej regulacji FF/BF :/

koniuXR3i
14-07-2015, 12:01
z tego co wiem, to u nich(w Gdyni) obowiazuje naprawa obiektywów które na karcie gwarancyjnej mają ich pięczątkę - czyli oficjalna Polska dystrybucja - takie były wymagania jak ja wysyłałem swój.

Koszt poza gwarancja chyba - 180-200 zł

mmluty
15-07-2015, 12:19
Tamron ma podobną jak nie bardziej restrykcyjną politykę serwisową w odniesieniu do miejsca dystrybucji produktu. Gdzieś czytałem ostrzeżenie że nie przyjmują do naprawy (nawet odpłatnej) obiektywów sprzedawanych przez Value Basket. Dlatego żeby uniknąć przykrych niespodzianek proponowałem zapytać bezpośrednio u źródła.

GonzoG
15-07-2015, 12:25
Tamron ma podobną jak nie bardziej restrykcyjną politykę serwisową w odniesieniu do miejsca dystrybucji produktu. Gdzieś czytałem ostrzeżenie że nie przyjmują do naprawy (nawet odpłatnej) obiektywów sprzedawanych przez Value Basked. Dlatego żeby uniknąć przykrych niespodzianek proponowałem zapytać bezpośrednio u źródła.
Raczej mniej restrykcyjne... Przede wszystkim Tamron ma ogólnoświatową gwarancję (można ją uzyskać od lokalnego dystrybutora, właściwego dla miejsca zakupu), Sigma tylko i wyłącznie lokalne.
A co do sprzętu z ValueBasket - a niby skąd oni będą wiedzieli gdzie kupione...

mmluty
15-07-2015, 12:59
Być może przeczytane przeze mnie informacje o odmowie odpłatnej naprawy były przesadzone, ale teraz sprawdziłem na stronie Tamrona i jest tam specjalne ostrzeżenie więc coś musi być na rzeczy.
http://www.tamron.eu/pl/serwis/import-w-szarej-strefie/
Ja chciałem jednak w poprzednich postach zwrócić uwagę, że serwisy lokalne różnych firm wprowadzają swoje zasady, więc jeżeli chcemy uniknąć niespodzianek, to najlepiej zapytać o te zasady u źródła.

petros
16-07-2015, 09:16
Dostałem odpowiedź z serwisu Sigmy, w której w zasadzie potwierdzono wspominaną regionalizację. Nie odniesiono się natomiast do zapytania o koszt regulacji BF/FF poza gwarancją, więc zakładam że wynosi on ok. 200pln (tak jak wcześniej koniuXR3 wspominał). Dzięki za zainteresowanie.

Sin
26-07-2015, 02:44
A co do sprzętu z ValueBasket - a niby skąd oni będą wiedzieli gdzie kupione...
Pewnie stąd, że do obiektywów sprowadzanych z Hong Kongu nie dodają karty gwarancyjnej polskiego dystrybutora.