PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Azure window

biegly
13-07-2015, 11:03
Jedna z atrakcji krajobrazowych Gozo.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/19470719009_ef3568b7f1_o-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/vEywpT)

Pozdrawiam
Rafal

photojeremy
13-07-2015, 12:28
Super, kolorki i kompozycja bardzo przyjemna i naturalna. Jakie parametry? Filtr jakiś użyty?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

lortek
13-07-2015, 23:28
jak dla mnie fota wyszla rewelacyjnie :)

biegly
14-07-2015, 10:05
Dziękuję*Panowie za komentarz :)

Jakie parametry? Filtr jakiś użyty?
Jedno naświetlanie z ustawieniami 113,0 sec; f/11; ISO 100, edycja wstępna w LR i następnie PS z technikami DRi Efex (https://youtu.be/DteXjxOflu0).
Filtr ND500, połówek nie używam za dużo miejsca zajmują*;)
Jeśli mam bardziej kontrastowe ujęcie, wówczas robię kilka ekspozycji i łącze technikami DRi (https://youtu.be/FY_P8PstNrU).

Pozdrawiam
Rafal

rooner
15-07-2015, 20:37
Ciekawy kadr.

mirekvampirek
15-07-2015, 22:42
Kadr taki sobie powiem szczerze, najbardziej wadzi mi ten "palec" wewnatrz łuku, podejrzewam, że ciężko tego uniknąć, niemniej jednak idealnie widziałbym tam np żaglówke zamiast niego ;)
Co do kolorów to skała wygląda całkiem fajnie, nie mogę tego powiedzieć o kolorze nieba niestety.
Pozdrawiam

biegly
16-07-2015, 10:51
Dziękuję za komentarze :)

Kadr taki sobie powiem szczerze, najbardziej wadzi mi ten "palec" wewnatrz łuku, podejrzewam, że ciężko tego uniknąć, niemniej jednak idealnie widziałbym tam np żaglówke zamiast niego
Co do kolorów to skała wygląda całkiem fajnie, nie mogę tego powiedzieć o kolorze nieba niestety.

Wspomniany palec jest nie do uniknięcia, co do kadru to chętnie wysłucham jak mogło by to wyglądać z twojej strony?
Oczywiście na razie tam nie wrócę, ale miejsce znam i wiem co można.
Może kiedyś będzie mi dane sfotografować ten obiekt jeszcze raz lub inni koledzy/ koleżanki z forum skorzystają podczas tych wakacji, nie robiąc tego same kadru ;)
Wspomniałeś o kolorach, co takiego niepokojącego dostrzegasz?
Może jest coś na co nie zwróciłem uwagi czy chodzi tobie o atmosferę na zdjęciu?
Żaglówka powiada kolega, hmm...
Patrząc na zdjęcie była by miłym akcentem, zaś w prawdziwym świecie był by to przeszkadzający pryszcz ;)
Ten łuk na zdjęciu może wydaje się*niewielki, zaś w rzeczywistości jest ogromny i skala mogła by tu wszystko zaburzyć.
Dzięki bardzo i pozdrawiam
Rafal

mirekvampirek
16-07-2015, 11:14
Słońce jest tu też małym pryszczem, a jednak gra w drużynie klimatu, właśnie skala dzięki łudce mogła by trochę dopisać do opowieści, której tu jednak niewiele, bo jak na minimal to jednak trochę za dużo elementów, jak na zdjęcie z opowieścią, czegoś tu brakuje, nie musi być żagiel, może być człowiek na skale, coś co poruszy trochę wyobraznie widza.
Jeżeli chodzi o kolor to pisałem o kolorze nieba, zazwyczaj niebieskie tutaj jest pomarańczowe? Sam nie wiem jaki to kolor, nigdy nie byłem w tych rejonach świata, wiec łatwo dam się przekonać, że tak wyglądało, niemniej jednak nie podoba mi się, ale jak to mówią - kwestia gustu.
Palec jak napisałem, podejrzewam że jest nie do uniknięcia, co nie znaczy że, dodaje zdjęciu uroku, nie ma znowu tragedii, ale wg mnie lepiej by było gdyby go nie było :)
Pozdrawiam

2pompony
16-07-2015, 11:23
Wspomniałeś o kolorach, co takiego niepokojącego dostrzegasz?

Ja tylko nieśmiało dostrzegłem coś niepokojącego w kolorach... Otóż z tym zdjęciem jest prawie tak samo, jak z Błękitnym Meczetem w Stambule - Błękitny Meczet jak wiadomo jest cały czerwono-pomarańczowy w środku. Podobnie to zdjęćie - przedstawia tytułowe Błękitne Okno, a jest na pomarańczowo! :)

Dobra, wiem że azure to raczej kolor lazurowy, ale bardziej mi pasowało do paraleli.

biegly
16-07-2015, 13:00
Kadr taki sobie powiem szczerze, najbardziej wadzi mi ten "palec" wewnatrz łuku, podejrzewam, że ciężko tego uniknąć, niemniej jednak idealnie widziałbym tam np żaglówke zamiast niego

Słońce jest tu też małym pryszczem, a jednak gra w drużynie klimatu, właśnie skala dzięki łudce mogła by trochę dopisać do opowieści, której tu jednak niewiele, bo jak na minimal to jednak trochę za dużo elementów, jak na zdjęcie z opowieścią, czegoś tu brakuje, nie musi być żagiel, może być człowiek na skale, coś co poruszy trochę wyobraznie widza.
Jeżeli chodzi o kolor to pisałem o kolorze nieba, zazwyczaj niebieskie tutaj jest pomarańczowe? Sam nie wiem jaki to kolor, nigdy nie byłem w tych rejonach świata, wiec łatwo dam się przekonać, że tak wyglądało, niemniej jednak nie podoba mi się, ale jak to mówią - kwestia gustu.
Palec jak napisałem, podejrzewam że jest nie do uniknięcia, co nie znaczy że, dodaje zdjęciu uroku, nie ma znowu tragedii, ale wg mnie lepiej by było gdyby go nie było
Wciąż nie rozumiem gdzie popełniłem błąd - chyba to, że pokazałem - a nie powinienem takiego zdjęcia wstawiać?

Co do kolorów nieba, nie moja zasługa że nie jest niebieskie - łamie wszelkie zasady logiki ;)
Choć wracając do logiki, złota godzina obliguje do zmiany zabarwienia ;)

Cóż mogę poradzić na ten kolor, może się*podobać lub nie - ja również wolałbym inne warunki, a dostałem jak widać.

Słońce jest pryszczem który współgra ze światłem na skale, jak by tego nie było owa skała wyszła by płasko - takie zależności ;)

Co do wspomnianych dodatków (łódka, człowieczek) łatwo powiedzieć ;)
Za nim tam się wybrałem, myślałem o człowieczku na skale. Jednak jest to niemożliwe, miejsce jest ogrodzone i zakaz wchodzenia lub nie było śmiałka?
Co do opowiadań na zdjęciach, to ja zapraszam do siebie.
Otworzymy Pepsicole ;) i będę opowiadał, a ogólnie jest to trochę naciągana teoria przez wielu kolegów na forum :) - oczywiście jak kto woli!

Jesteś doświadczonym krajobrazowym fotografem i zapewne wiesz że tak bywa
Uwierz mi na słowo, jak by było inaczej to bym to pokazał!

Ja tylko nieśmiało dostrzegłem coś niepokojącego w kolorach... Otóż z tym zdjęciem jest prawie tak samo, jak z Błękitnym Meczetem w Stambule - Błękitny Meczet jak wiadomo jest cały czerwono-pomarańczowy w środku. Podobnie to zdjęćie - przedstawia tytułowe Błękitne Okno, a jest na pomarańczowo!
Kwestia akceptacji ;)

Jeśli teraz zdjęcie opowiada o czymś, to chętnie wysłucham - żart, lub foto żart ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/bbb2312web3-1.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/bbb2312web3.jpg)

Robię różne cuda ze zdjęciami, ale zazwyczaj tak daleko się nie posuwam
mirekvampirek - bez urazy,
Wiem że to co piszemy rożnie obieramy i nie zawsze do końca rozumiemy, nie chcę Cię*obrażać - chodzi o zabawę ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za konwersację.
Rafal

biegly
16-07-2015, 13:45
.. nie mogę edytować, dodam od siebie.
Nie zgadzam się*z założeniami dodatków typu (łódka, człowiek) w zaistniałej sytuacji, jak to mówią prawo obrony ;)
Wyjaśniając, zakryj sobie jeden z wspominanych dodatków i porównaj spokój na zdjęciu i na co patrzą twoje oczy?
Zapewne ciężko się*zdecydować, słońce czy .... właśnie!
Teraz popatrz na pierwsze zdjęcie i robi się*spokojniej chyba?

Jak wcześniej wspomniałem, w głowie układałem sobie podobne myśli jak zasugerowałeś.
Zaistniała sytuacja zmusiła do innego działa, również byłem zaskoczony innymi rzeczami ale to pomijam już.

Pozdrawiam.

mirekvampirek
16-07-2015, 13:51
Jasne że chodzi o zabawę i o to żeby porozmawiać, nie wydaje mi się żebym gdziekolwiek napisał że popełniłeś błąd, opisałem co mi się podoba a co nie w zdjeciu, które nam na forum wstawiles.
rozumiem, że jeśli się nie zachwycam to powinienem siedzieć cicho? Ok szanuje taki wybór, dopóki mnie czymś nie zachwycisz będę milczał jak grób.
Ja wolę dostawać odpowiedzi krytyczne konstruktywne pod swoimi wypocinami, co by spojrzeć na nie oczami innych,
Co do robienia cudów ze zdjęciami to mnie źle zrozumiałeś, ja wyznaję zasadę że w krajobrazie warto upolować warunki/sytuacje, a nie robić wklejanki. Zaplanować i upolować, ale już się zamykam bo coś mi mówi ze nie chciana to gadka
pozdrawiam

biegly
16-07-2015, 14:14
Oczywiście że nie napisałeś bezpośrednio o błędzie, jednak przedstawione argumenty tak zrozumiałem (Kadr, kolorystyka... )
Odniosłem się*do pierwszego postu abyś szerzej rozpisał co miałeś na myśli.
Napisałeś (tu czytaj, jeśli dobrze zrozumiałem) przedstawiłeś bardziej twoją wizję jak by miało to wyglądać chyba?
Odpisałem tłumacząc co można i jak było, gdzie tu widzisz na atak ?
Do tego przedstawiłem ten foto montaż, do którego się odniosłem już na samy końcu w osobnym poście abyś porównał zaistniałą sytuację - moja linia obrony, chyba mam prawo do tego aby przedstawić swoją stronę?

Jednak zrozumiałeś inaczej, skoro to napisałeś - szkoda.

jeśli się nie zachwycam to powinienem siedzieć cicho? Ok szanuje taki wybór, dopóki mnie czymś nie zachwycisz będę milczał jak grób.
Nic takiego nie napisałem, a czuję opinie jednego z kolegów na plecach.
Pozdrawiam

mirekvampirek
16-07-2015, 14:30
Możliwe ze źle odebrałem, jeśli tak to sorry.
Ja wiem ze to co byśmy chcieli żadko pokrywa się z tym co dostajemy, niemniej jednak uważam że trzeba polować, bo jest szansa, że ustrzelimy to w końcu.
A takie gdybanie jak moje czasami może zaowocowac jakimś ciekawym pomysłem, który być może da się kiedyś zrealizować.
pozdrawiam

biegly
16-07-2015, 15:08
To też napisałem, założenie takie miałem (szczególnie z człowieczkiem u góry) o którym wspomniałeś.
Polować da się w miejscu gdzie się mieszka, ale na wakacjach zazwyczaj już tak się*nie da!
Wytłumacz to żonie/ dziewczynie że na kolacje przez najbliższy tydzień niech chodzi sama, bo będę polował na najlepsze warunki do fotografowania w tym miejscu - chyba zdajesz sobie sprawę z sytuacji? ;)

Co do gdybania, ja to nazywam planem działania - jeśli napotykasz opór ze strony natury (inne warunki od tych założonych ), stosuję plan "B"
Jak planu "B" również nie da się zastosować, wówczas zostaje iść na żywioł i ruszyć szare komórki :)

Dzięki za komentarz i śmiało pisz, zdaję sobie sprawę że nie każdemu musi się*wszystko podobać.
Ku wyjaśnieniu, zawsze chyba mam prawo odpisania (zrozumienia) i nie chodzi tu o atak (jak zazwyczaj jest to odbierane) tylko opinia - również przepraszam, jeśli tak zostało to zrozumiane.

moshica
17-07-2015, 10:01
Aż mnie ręka Rafale korci aby wrzucić moje Azure window z jakże innym światłem i wzburzonym morzem ;-)
Ale Twoja praca "bije" zupełnym spokojem, nie do osiągnięcia w ciągu dnia. Bardzo mi się podoba lekko pastelowa kolorystyka...

PiciuD300
17-07-2015, 12:53
Czyli wcześniej człowieczka i łódeczkę występlowałeś, aby nie burzyć kompozycji :lol:

biegly
17-07-2015, 14:10
Aż mnie ręka Rafale korci aby wrzucić moje Azure window z jakże innym światłem i wzburzonym morzem
Ale Twoja praca "bije" zupełnym spokojem, nie do osiągnięcia w ciągu dnia. Bardzo mi się podoba lekko pastelowa kolorystyka...
Śmiało Pawle pokazuj, widziałem również ciekawe warunki na zdjęciach jednak nie do osiągnięcia o tej porze rozku.

Czyli wcześniej człowieczka i łódeczkę występlowałeś, aby nie burzyć kompozycji
Aaa... i tu masz mnie ;)

bajcy
17-07-2015, 14:35
Ja bym tą fotę widział ze złamanym Titanic'em w pół:D, wtedy to było by coś:D a tak to cisza, spokój...i za pewne Rafał tak chciał to pokazać.
Jak dla mnie, to nie ma się do czego przyczepić. Ale jak wiadomo, jednym się podoba a innym nie koniecznie musi;)
Pozdrawiam
Janusz

biegly
17-07-2015, 23:17
a tak to cisza, spokój...i za pewne Rafał tak chciał to pokazać.
Przy tych warunkach poszaleć nie można było, dla tego taka wersja na spokojnie. ;)

bajcy
18-07-2015, 08:20
Przy tych warunkach poszaleć nie można było, dla tego taka wersja na spokojnie. ;)

No i mnie tak się podoba:)