Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa z TTL do Nikona
Jaka tania/dobra lampa błyskowa do nikona? Koniecznie z TTL. Cena do ok. 300 PLN. Wolałbym nową, ale ostatecznie zastanowię się nad używaną. Przeznaczenie: głównie "imieniny cioci" + jakieś hobbistyczne eksperymenty :-)
Tania i dobra? I jeszcze z iTTL? I na do datek za ok.300zł Nie ma takich. Albo jest tania, albo dobra, albo ma iTTL, a o nowej zapomnij. Nie będzie dobra. Minimum to SB600 lub Metz 48 AF-1. Cena używki - 400-500zł
nikoniarz
13-07-2015, 10:41
Najtańsza z TTL to chyba YN 468-II. Cena okolo 350 zl. Spoko stosunek ceny do jakości.
Najtańsza z TTL to chyba YN 468-II. Cena okolo 350 zl. Spoko stosunek ceny do jakości.
Właśnie o niej myślałem (nowa). Jakieś alternatywy?
Właśnie o niej myślałem (nowa). Jakieś alternatywy?
To jest najtańsza lampa, ale nie działa w niej TTL z niektórymi body, więc do dobrej bardzo dużo brakuje.
Nową dobra lampą z TTL to wydatek blisko 1000zl.
Najtańsza działająca że wszystkimi body to Nissin Di600.
http://www.amazon.com/Neewer-VK750-Speedlite-Display-Cameras/dp/B00GE4MNQA/ref=cm_cr_pr_product_top?ie=UTF8
ok 50 USD /EUR
2pompony
14-07-2015, 13:55
Nie do wiary! Ta lampa z linka mrnikta wygląda naprawdę nieźle - właśnie przeczytałem jej recenzję i za 200 złotych dostaje się coś jak SB700, tylko o pół EV czy podobnie słabsze i w szczegółach nieco prostsze, ale jednak z iTTLem, trybem slave, i takimi rzeczami...
CO prawda sama firma daje raptem półroczną gwarancję, więc nei wiadomo kiedy się to rozleci samo z siebie - ale przyznajmy, że ceny rzeczywiście lecą na pysk.
magicwojtek
14-07-2015, 23:58
ktoś coś więcej o tej lampie wie? testował ją?
Nie miałem w ręku tego wynalazku, ale miałem inny - marki Voking. Na papierze rewelacja, zewnętrznie prawie jak SB900 (moc też niby zbliżona) - cena około 400zł. Obsługa przyjemna, zdalnie dawała jako tako radę, ale na sankach kompletna porażka - w TTL-u nieprzewidywalnie błyskała. Im mniejsza przysłona tym bardziej niedoświetlone zdjęcie - na 1.8 niedoświetlenie na oko ponad 2 stopnie przysłony, przy 5.6 zaczynało dopiero być akceptowalnie, ale i tak nie idealnie. Sumując swoje doświadczenie - darowałbym sobie takie wynalazki, chyba że ktoś bogaty, albo lubi hazard. Zresztą obniżka o 50% też o czymś świadczy - pewnie chcą się pozbyć dziadostwa. Lepiej brać to co już jest sprawdzone i przetestowane przez użytkowników - Nissin, Yongnuo, Metz.
Andrzej1974
15-07-2015, 19:08
Darujcie sobie te wynalazki...
Jak to mowia: chytry traci dwa razy. Lepiej dolozyc i miec cos pewnego i konkretnego...
http://www.amazon.com/Neewer-VK750-Speedlite-Display-Cameras/dp/B00GE4MNQA/ref=cm_cr_pr_product_top?ie=UTF8
ok 50 USD /EUR
A z D610 powinna działać? Ktos doszukał się tej informacji?
2pompony
16-07-2015, 12:55
Tu piszą (http://www.scantips.com/lights/vk750.html), że działa, ale piszą, że nie za bardzo (pokrycie kadru przy niskim zoomie wygląda, jakby go policzyli do DXa). Najlepiej sam poczytaj, bo ogólnie piszą zaskakująco pochlebnie jak na tą półkę - choć z drugiej strony nei wiadomo kto pisze tą recenzję, bo może sprzedawca.
Z drugiej strony mając D610 ja tam bym się szarpnął na coś mniej nieprzewidywalnego, ale każdy sobie sam kowalem własnego losu... :)
Ja podchodzę troche oportunistycznie. Co do zasady nie korzystam z lampy. Iso i jazda. Czasami jednak - okazyjnie - odpalam wbudowany palnik i wtedy zazwyczaj tego żałuję...
We wrześniu jadę do USA wiec pomyślałem, ze 49$ z free shippingiem to nie pieniądz na tyle istotny aby nie zaryzykować. Toż to cena filtra. Jak wytrzyma samą moja objazdowe po stanach i pomoże zrobić kilka fotek w budynku i pozna pora to juz się zwróci.
Czy dobrze kombinuję, że ze stalką 35mm (i 85mm) opisane problemy nie wystąpią?
Występują wszystkie problemy.
Nie ma jedynie niedoświetlonych brzegów kadru.
Wozniak.g
16-07-2015, 21:04
a co z sunpak pz42x ???
Mi właśnie przyszła YN568 z tej aukcji http://www.ebay.com/itm/150957482335. Koszt z dostawą niższy niż 450. Wysyłka z GB.
Kupiłem po dłuższej przerwie w użytkowaniu lustrzanek mały system - body plus szkła. Do tego dokupiłem lampę, taką jak kolega wyżej - Yongnuo YN568EX. Na znanym, polskim portalu aukcyjnym jest na jednej z aukcji za 499 PLN z przesyłką i gwarancją. Przyznam szczerze, że jestem porażony ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu) jej jakością działania. Z D7200 działa wyśmienicie, również w TTL.
nikoniarz
29-07-2015, 23:52
Kupiłem po dłuższej przerwie w użytkowaniu lustrzanek mały system - body plus szkła. Do tego dokupiłem lampę, taką jak kolega wyżej - Yongnuo YN568EX. Na znanym, polskim portalu aukcyjnym jest na jednej z aukcji za 499 PLN z przesyłką i gwarancją. Przyznam szczerze, że jestem porażony ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu) jej jakością działania. Z D7200 działa wyśmienicie, również w TTL.
Bo to dobra lampa, warta więcej niż trzeba za nią od jakiegoś czasu zapłacić...
Kupiłem po dłuższej przerwie w użytkowaniu lustrzanek mały system - body plus szkła. Do tego dokupiłem lampę, taką jak kolega wyżej - Yongnuo YN568EX. Na znanym, polskim portalu aukcyjnym jest na jednej z aukcji za 499 PLN z przesyłką i gwarancją. Przyznam szczerze, że jestem porażony ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu) jej jakością działania. Z D7200 działa wyśmienicie, również w TTL.Że tak się zapytam - czy masz jakiekolwiek odniesienie do innych, współczesnych lamp ??
Chociażby do Nissin Di622 MkII. Miałem ją wcześniej. Nie wiem czy położyłbym ją dzisiaj obok Yongnuo... :)
Chociażby do Nissin Di622 MkII. Miałem ją wcześniej. Nie wiem czy położyłbym ją dzisiaj obok Yongnuo... :)To też mogę tak powiedzieć... Mam wkrętarkę z Lidla za 39zł, jest doskonała...
Pytałem się czy masz porównanie do współczesnych lamp, tym bardziej w podobnych cenach (czyli ~650zł, bo za tyle są najtańsze oferty sprzedaży na allegro)
Wozniak.g
30-07-2015, 08:11
a jak działe ttl przy odbiciu w tej YN ?
nikoniarz
30-07-2015, 10:44
a jak działe ttl przy odbiciu w tej YN ?
Bez zarzutu, pod wyjątkiem, że mocy wystarczy...
Wozniak.g
30-07-2015, 11:13
a jak ze wspomaganiem af? jak doświetla? trafia?
Ta lampa jest dostępna w cenie od 650 PLN bodajże. Tylko na jednej aukcji jest za 499 PLN.
Nissin nie jest lampą współczesną? To wciąż dobra lampa, pomimo tego, kiedy została wprowadzona na rynek. Początkowo chciałem kupić właśnie Nissina, albo któregoś z "typowych chińczyków". Zdecydowałem się jednak dołożyć i kupić w sumie sprawdzoną markę. I działa. Jak cholera. :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/DSC_00372B25E2258025942Bkopia-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-bUy2Na-a4Ts/VblT6E9Y6UI/AAAAAAAAAEU/TZwsGuonsNY/w1024-h682-no/DSC_0037%2B%25E2%2580%2594%2Bkopia.jpg)
Ta fotka była zrobiona z użyciem lampy - odbicie od sufitu - ustawienie lampy TTL.
nikoniarz
30-07-2015, 11:55
a jak ze wspomaganiem af? jak doświetla? trafia?
Wspomaganie AF spoko, pokrywa kilka, a może i nawet kilkanaście punktów centralnych, w zależności od ogniskowej itd... Co do trafności- jest zupełnie okej, aczkolwiek nadmienię, że ja pstrykam tylko w plenerze i przy naturalnym oświetleniu zastanym. Także żaden wpływ światła żarowego czy jakiegokolwiek sztucznego mnie akurat nie dotyczy.
Mam 2xPhottix Indra 500 i...wow!
monika86
14-08-2015, 23:32
a co myslicie o czyms takim?
http://www.fotograficzneakcesoria.pl/lampa-blyskowa-voking-vk-581n-do-nikon-ttl-hss-master,id1899.html
troche wyglad sciagniety od nikona, ale parametry tez wydaja sie byc ok.
Dodam, że poszukuję drugiej lampy do d5000 i zastanawiam sie nad yn568, tym podanym wyzej vokingiem lub czyms co polecicie do przedzialu cenowego 500-700zł
To jest Mieke MK-910 - parametry dobre tylko na papierze... choć i tam nie wiadomo jakie są naprawdę...
A co polecić - wszystko co ma odpowiednią cenę i spełnia wymagania.
Wozniak.g
15-08-2015, 11:28
jako minimum z ttl pz42x, mam , używam , polecam,
nikoniarz
15-08-2015, 11:34
jako minimum z ttl pz42x, mam , używam , polecam,
Posiada manualny zoom czy tylko Auto?
Wozniak.g
15-08-2015, 18:17
zoom jest i auto i manualny