PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA 70-200/2.8 EX DG APO OS HSM - problem z ostrzeniem

DHA
12-07-2015, 22:44
Od jakiegoś czasu mam pewien problem ze szkłem. Problem objawia się tym, że nagle przestaje ostrzyć. Żeby wszystko wróciło do normy, należy odpiąć od korpusu i wpiąć ponownie i jest ok. Wygląda to tak że wystarczy nacisnąć przycisk blokujący, przekręcić szkło i ponownie je zapiąć. Dzieje sie to tylko na tym szkle. Przypuszczam że w 99% procentach będzie to wina szkła, tylko czy ktoś się już z tym spotkał?

Puszka D700 a szkło jak w temacie :)

Pozdrawiam

adrianek32
12-07-2015, 22:58
przeczysc styki

jelcyk
13-07-2015, 08:27
Przestaje wogole szukac, czy przestaje byc celny? Wylaczenie i wlaczenie aparatu nie pomaga? Moze byc duzo rzeczy - silnik , sterownik silnika, sensor GMR , moze cala plyta glowna a moze tylko przelacznik AF-MF.Za malo danych. Czyszczenie stykow nic nie da.

DHA
13-07-2015, 15:49
Przestaje wogole szukac, czy przestaje byc celny? Wylaczenie i wlaczenie aparatu nie pomaga? Moze byc duzo rzeczy - silnik , sterownik silnika, sensor GMR , moze cala plyta glowna a moze tylko przelacznik AF-MF.Za malo danych. Czyszczenie stykow nic nie da.

Czyszczenie styków zrobiłem jako pierwsze.

Przestaje szukać w ogóle ostrości - zmiana ogniskowej również nie pomaga, ani przekręcenie pierścieniem od manualnym. Wyłączenie i włączenie również nic nie daje. Dziwnym objawem wg mnie jest to że wystarczy go odblokować i przekręcić obiektyw i wpiąć go ponownie i już jest ok.

Brak ostrzenia nie jest jakiś regularny i przestaje tak jak mu się chce :)

mamil_km
14-07-2015, 11:03
Wygląda na to że szkło się zawiesza, zadzwoń do sigmy czy jest aktualizacja softu.