PDA

Zobacz pełną wersję : masowa zmiana rozmiaru zdjec

lortek
12-07-2015, 19:24
Witam :)

Potrzebuje masowo zmienic rozmiar zdjec, wiem jak uzyc sekwencje wsadowa i akcji z tym zwiazanych ;) Problem mój polega na tym ze nie bardzo wiem jak ugrysc to ze czesc zdjec jest poziomych a czesc jest pionowych... zrobic bym to zrobil osobno dla pionowych i osobno dla poziomych ale chcialbym takze ponumerowac zdjecia gdyz mi je nie "ponazywalo" po kolei z racji tego ze zdjecia sa na dwoch kartach z czego na jednej mi przeskoczylo do innego folderu (dsc_9999).... da sie wymusic jakas akcje w ps'ie aby zmienialo rozmiar na dluzszym boku nie zaleznie czy to poziomy czy pionowy kadr?

pozdrawiam

2pompony
12-07-2015, 20:34
Da się - w Automate użyj komendy fit image - i tu podaj długość większego boku w obu wymiarach. Jak wpiszesz powiedzmy 1200 px - to program przerobi Ci kadry i pionowe i poziome tak, żeby dłuższy bok nie miał więcej niż 1200 właśnie.

Jacek_Z
12-07-2015, 21:12
Te wszystkie operacje - łącznie z wsadowa zmianą nazw plików zrobisz za jednym razem w przeglądarce IrfanView

Borat1979
12-07-2015, 22:10
Pobierz irfanView

Wciskasz B i wyskakuje okno sekwencji wsadowej
Zaznaczasz Use advanced options
Klikasz aktywny przycisk Advanced
W tym oknie wybierasz resize i set long side to
Wpisujesz wartość i masz zmianę rozmiaru po dłuższym boku bez względu czy zdjęcie jest poziome czy pionowe.

Jacek_Z
12-07-2015, 22:18
Ta przegladarka ma polski język :)

Borat1979
12-07-2015, 22:27
A co z różnica czy po polsku, angielsku czy hebrajsku i tak działa identycznie.

Jacek_Z
12-07-2015, 23:10
Oczywiście. Ale na pewno po naszemu jest zrozumialej.
Plik - Przetwarzanie wsadowe - i dalej robi co chce. Zaznacza wsadową konwersję ze zmianą nazw. Ustala w jaki sposób maja być nadane nowe nazwy (wiele opcji). W opcjach zaawansowanych ustala nowe rozmiary na pare sposobów (w tym tak jak chce - wymiar dłuższego z boków). Wskazuje katalogi (także docelowy - jak sobie chce taki założyć, by nie stracic oryginałów). Mozna ustawić wyostrzenie przy zmiejszaniu. Można ...... wiele rzeczy, np konwersję na BW itd itd

lortek
13-07-2015, 23:20
ok dzieki wielkie :) wskazówki bardzo cenne :)