PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zmienić datę w Rawach?

Tworas
12-07-2015, 17:36
Hej, przed zleceniem niechcący przestawiłem sobie datę w jednym z aparatów i nie mam pomysłu jak teraz posegregować chronologicznie rawy z dwóch aparatów.
Inne nazwy, inne daty...
Zawsze segregowałem i następnie wybierałem po dacie a teraz mam najpierw zdjęcia z jednego aparatu potem z drugiego.
Do ogarnięcia w sumie ponad 2tys zdjęć :)
Jakieś pomysły?

wasilewk
12-07-2015, 18:02
Jest taki programik ReNamer - poszukaj, wiele potrafi (czyta Exif).

Za jego pomocą można zmienić datę i nazwać pliki tak jak powinny być (z tego jednego aparatu).

2pompony
12-07-2015, 18:14
Jak chodzi o zmianę nazwy pliku, to po co szukać osobnych programów, skoro byle Total Commander zrobi wszystko: zmieni nazwę według patternu, wsadzi tam datę z dokłądnością do sekundy z exifa, albo datę powstania pliku (to nie to samo), albo jeszcze inne czary...

Ale jak rozumiem pytanie, to chodzi o prgram, który zmieni w pliku RAW datę, a nie nazwę tego pliku - a o to juz trudniej. Jest cała masa tzw. edytorów EXIFa, problem w tym, ze nie wiadomo które zapisują RAWy, w sensie że odczytają datę, zmienią ją według schematu, a potem nową zapiszą w tym samym pliku RAW. Są takie, które edytują dane z EXIFa, ale niestety nei zapisują zmian do RAWów, tylko do plików xml siedzących obok. I teraz w zależności jakim programem się wywołuje - te zmienione daty w sidecarach xml albo będą widoczne, albo nie...

Proponuję wpisać do gugla EXIF editor, a następnei udać się na strony każdego znalezionego programu i zobaczyć, czy i jak edytuje RAWy - to jest kluczowe. CHyba, ze ktoś z forumowiczów to przerabiał i już po prostu wie, ze ten a ten to umie, zapisuje do RAWa i się tą wiedzą pochwali.

Tworas
12-07-2015, 18:27
generalnie chodzi o to żeby zmienić miesiąc w pliku nie ruszając godziny. Nazwa nie ma znaczenia.

Total Comander potrafi to zrobić ale tylko dla jednego pliku. Gdy wrzucam więcej to zmienia ten miesiąc ale jednocześnie zapisuje taką samą jedną godzinę dla wszystkich plików :/

popatrzę na ReNamer

wasilewk
12-07-2015, 18:32
generalnie chodzi o to żeby zmienić miesiąc w pliku nie ruszając godziny. Nazwa nie ma znaczenia.

Total Comander potrafi to zrobić ale tylko dla jednego pliku. Gdy wrzucam więcej to zmienia ten miesiąc ale jednocześnie zapisuje taką samą jedną godzinę dla wszystkich plików :/

popatrzę na ReNamer

Ten ReNamer pomógł mi poukładać ponad 200GB zdjęć - ma dość ładne skrypty do ustawienia pracy - oczywiście pracuje 'grupowo'.

2pompony
12-07-2015, 18:33
E, jak chcesz zmienić nazwę pliku, to spokojnie są do tego programy. Myślałem, że chcesz edytować RAWa, z tym by było gorzej...

Total Commanderem zrobisz to w dwóch kropach: najpierw we wszyskich plikach (CTRL M) zmień nazwę na ten ze złym miesiącem, a potem tez we wszystkich na raz zmień miesiąc na właściwy. I finał, jeśli to jest to, co chcialeś zrobić...

Tworas
12-07-2015, 18:38
:) nie chodzi o nazwę tylko o edytowanie daty w RAWach przecież :)

wasilewk
12-07-2015, 18:44

I tak wyświetlasz pliki po nazwie - ReNamerem wyciągniesz np. datę z Exifa i umieścisz w nazwie (zmienioną albo nie).

2pompony
12-07-2015, 18:45

To ten ReNamer to robi? Myślałem, że włąśnie zmienia nazwę, a nie edytuje RAWy...

wasilewk
12-07-2015, 18:48
To ten ReNamer to robi? Myślałem, że włąśnie zmienia nazwę, a nie edytuje RAWy...

Ja pracowałem na JPG i NEF, program jest świetny, a przede wszystkim szybki i trochę podchodzi pod 'programer' (język programowania).

Tworas
12-07-2015, 19:02
Advanced Renamer się dokładnie nazywa?

wasilewk
12-07-2015, 19:21
Advanced Renamer się dokładnie nazywa?

Tak, do wyboru: ja mam "ReNamer Lite" (darmowy) ale jest też wersja Pro (płatna) - plik do ściągnięcia: "advanced_renamer_setup.exe" - 8232KB

Tworas
12-07-2015, 19:38
ok sprawdzę.
Na razie w bridge zmieniłem nazwy plików na 'godziny minuty sekundy' dla każdego pliku, segreguję według nazwy i wygląda to obiecująco :)

KELT
14-07-2015, 14:52
ok sprawdzę.
Na razie w bridge zmieniłem nazwy plików na 'godziny minuty sekundy' dla każdego pliku, segreguję według nazwy i wygląda to obiecująco :)

Kiedyś też miałem taki problem (inne daty i 2 aparaty - D80, D7100) i zrobiłem to właśnie w Bridge - wzrokowo. Nie jestem u siebie i nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa (to jest tam gdzie jest sortowanie po dacie, nazwie itp), ale polega na układaniu ręcznie zdjęć - drag n drop - gdzie ułożysz taka będzie kolejność. Później masowa zmiana nazwy - dodanie kolejnych numerów i już było git. Wada, że trzeba ogarnąć właściwą kolejność wydarzeń. I jeszcze nie miałem 2.000 zdjęć a tylko koło 400 :)

Tworas
17-07-2015, 00:31
Ja zmieniłem seryjnie nazwę pliku na "godzinę, minutę oraz sekundę" w jakiej były zrobione i jest dobrze :) zegarki na szczęście miałem ustawione identycznie na aparatach :)

dandan
17-07-2015, 22:51
Polecam exiftool

http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/