Zobacz pełną wersję : D3200 + kit 18-105 -- szumy
X_fotoamator_X
11-07-2015, 18:46
Witam,
w zeszłym tygodniu nabyłem drogą kupna-sprzedaży swoją pierwszą lustrzankę d3200 z obiektywem kitowym 18-105. Decyzję taką podjąłem po zabawach d3100 z tym samym szkłem znajomego. Bardzo podobała mi się ostrość zdjęć. Testując swój egzemplarz podczas robienia zdjęć na małym ekranie nic nie zauważyłem, natomiast przy obróbce w LR już tak. Mianowicie albo mi się wydaje albo w pełnym powiększeniu na każdej fotografii widzę szum. Podczas obróbki JPG z d3100 kolegi, przy pełnym powiększeniu zdjęcia pozostawały ostre, natomiast u mnie po powiększeniu RAW pojawia się widoczne ziarno i nie widzę ostrości. Chyba RAW powinien mieć lepszą jakość od JPG? Czy mój aparat/obiektyw jest wadliwy, czy powodem jest fakt, że na tej samej rozmiarów matrycy upchniętych jest nie 14 a 24 mpx?
Dodam, że szum pojawia się przy każdej wartości ISO, zarówno w trybie AF i MF. W ustawieniach próbowałem zarówno włączać i wyłączać funkcję redukcji szumów - bez rezultatu. Zdjęcia robię z ręki z włączonym VR.
Czy ktoś ma podobne odczucia albo wiedzę na temat ustawień aparatu, tak by wyeliminować te szumy? Z góry dzięki kolegom i kolażankom za pomoc.
VitaVm13
11-07-2015, 19:11
Myślę że problem jest w obróbce zdjęcia. RAW wygląda inaczej niż JPG, więcej szczegół w plikach surowych może wyglądać jak szum. Najlepiej podaj link do jakiegoś pliku RAW, powiem Ci czy z mojej puszki wygląda tak samo.
madebyzosiek
11-07-2015, 19:11
Wrzuć jakąś fotkę z tym szumem i exifem, to może ktoś coś doradzi...
Czy możesz pokazać histogram z takiego rawa prosto z puszki? Albo wrzucić gdzieś rawa do pobrania? Być może źle ustawiasz ekspozycję.
cz4rnuch
11-07-2015, 19:20
Myślę że problem jest w obróbce zdjęcia. Myślę, że problem jest w oglądaniu pojedynczych pikseli :) Tak jak zauważył autor wątku na tej samej powierzchni w nowszej puszce upakowano znacznie więcej pikseli więc oglądając je przez lupkę mamy mieszane uczucia jeśli chodzi o szumy i ostrość. Poza tym jpgi u kolegi mogły być odszumione. Zarzuć RAWem eks-fotoamatorze, porównamy z naszymi. Albo zrób jpga zmniejsz do 14 Mpxów i wtedy zerknij czy nie lepiej to wygląda.
X_fotoamator_X
11-07-2015, 21:05
Dzięki za liczny odzew. Poniżej link do RAWa prosto z puchy:
https://mega.nz/#!KhpjBD5b!X8HdRvZKpenBL1S_56qM5X8KZFKMhcyR8ZHq-783T8k
Wiem, że zdjęcie jest lekko niedoświetlone ale nie mam lampy a wbudowaną nie chciałem psuć plastyki. Parę stopni (tu akurat powinno być +2/3) expozycję zawsze w LR można podciągnąć :D
Na tym kadrze celowałem w oczy i po przybliżeniu widać, że nie jest idealnie z ostrością i widać wyraźne ziarno. Czy u was też to widać?
cz4rnuch
11-07-2015, 22:05
Osobiście niczego złego tu nie widzę. Co się zaś tyczy braku detalu to znacznie więcej szczegółu widzę na ubranku (tkanina na prawym barku dziewczynki). Może to wynikać z tego, że użyłeś trybu AF-C.
Archibald6803
11-07-2015, 23:37
Zdjęcie zrobione jest na pełnej dziurze , na najdłuższej ogniskowej. Punkt ostrości jest na boku kadru.
Nikkor 18-105 przy takiej kombinacji, delikatnie mówiąc, nie jest szkłem wybitnym .... ;-).
Ziarno w normie.
X_fotoamator_X
12-07-2015, 08:40
OK, dzięki za pomoc. Tak więc muszę popracować nad focusowaniem kadrów... Gdyby małe dzieci nie były takie ruchliwe można by było strzelać na manualu a tak... zanim ustawię to mała jest już na 2 końcu podwórka :)
Co do parametrów zdjęcia. Do portretów jak widzę jest bardzo słabo z tym obiektywem. Próbowałem różnych kombinacji i paradoksalnie przy najdłuższej ogniskowej i f/5,6 mam lepiej rozmyte tło niż przy najkrótszej i dziurze f/3,5.
Trochę OT:
planuję do zdjęć dzieciaków kupić 35 albo 50mm 1,8 z AF, używane już za ok. 500zł widziałem. Który polecacie? Z racji bycia amatorem i faktu, że nie nim pozostanę już do końca życia nie mam zamiaru wydać na szkło więcej niż 700pln.
Co do parametrów zdjęcia. Do portretów jak widzę jest bardzo słabo z tym obiektywem. Próbowałem różnych kombinacji i paradoksalnie przy najdłuższej ogniskowej i f/5,6 mam lepiej rozmyte tło niż przy najkrótszej i dziurze f/3,5.
nie ma w tym nic paradoksalnego. Rozmycie tła nie zależy tylko od przesłony, a też od ogniskowej. Im dłuższa tym mocniejsze.
Trochę OT:
planuję do zdjęć dzieciaków kupić 35 albo 50mm 1,8 z AF, używane już za ok. 500zł widziałem. Który polecacie? Z racji bycia amatorem i faktu, że nie nim pozostanę już do końca życia nie mam zamiaru wydać na szkło więcej niż 700pln.
Do ciasnych portretów 50mm to absolutne minimum, a zalecane coś ok 85-90mm.
X_fotoamator_X
12-07-2015, 10:09
Rozumiem ale czy 50mm mnozony przez ekwiwalent matrycy średnio formatowej nie wystarczy?
Rozumiem ale czy 50mm mnozony przez ekwiwalent matrycy średnio formatowej nie wystarczy?
Aparat średnioformatowy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Średnioformatowy_aparat_fotograficzny)
A do co ogniskowej, to przecież jasno masz napisane:
Do ciasnych portretów 50mm to absolutne minimum, a zalecane coś ok 85-90mm.
I to jest odnośnie twojego pytania, a nie prawda absolutna. Przy FX będzie trzeba minimum 85-90mm, a zalecane ~135, przy cyfrowych MF to minimum będzie od 135-170mm, a zalecane 220-270mm
VitaVm13
12-07-2015, 11:48
Ja mam 35mm i do robienia zdjęć w mieszkaniu jest wystarczająca. Jeśli chodzi o portrety to powinna być minimum 50-ka (wnętrza), większa ogniskowa da na pewno lepszy efekt ale w mieszkaniu raczej tego nie wykorzystasz. Sam zastanawiam się nad kupnem czegoś do portretów ale myślę że jeśli wybiorę 85-ke to większość czasu będzie nie używana.
Archibald6803
12-07-2015, 12:18
OK, dzięki za pomoc. Tak więc muszę popracować nad focusowaniem kadrów... Gdyby małe dzieci nie były takie ruchliwe można by było strzelać na manualu a tak... zanim ustawię to mała jest już na 2 końcu podwórka :)
Trochę OT:
Nikkorem 18-105 też zrobisz portret z ostrym motywem głównym i rozbebłanym tłem ( bo chyba o to Ci chodzi ?); wystarczy że przymkniesz szkło o 2/3 EV ( do f 7,1) na 105mm i zadbasz o to aby drugi plan był mocno oddalony od pierwszego. Przy ruchliwym dziecku wrzuć aparat w tryb A (przysłona na sztywno), śledzenie 21pkt, AF-C
Kup sobie do zabawy w "portret" Nikkora 50/1,8 G
Co do fotografowania dzieci to polecam robić przez wizjer :) Aparat wtedy działa znacznie szybciej. No i na automacie aparat nie domyśli się że ma do czynienia z szybkim obiektem dlatego czasy jednak szybsze niż 1/100 s :-)
Bez większego rozeznania łatwiej robić zdjęcia na trybach preselekcji - najlepiej ustawiać sobie czas a aparat dopasuje ekspozycję + blokujemy sobie ISO na fajnej wartości 100-800 :)