Zobacz pełną wersję : drugie body
Damian.P
11-07-2015, 15:00
cześć
Mam taką rozkminę i mam nadzieję że coś mi doradzicie
w tym momencie mam d700tkę i myślę nad 2gim body, w 1 był by podpięty 24-70 w 2gim 70-200
aparat głównie na śluby + portrety
myślę nad :
1) 2ga d700 (+2gie takie same body wiec nie było by problemu z różnicami w ergonomi)
2) d800 (+podobna obsługa, + fajna jakość obrazka, na pewno jakiś krok na przód, -wielkość pliku)
3) d750 (+ j.w, tylko inna obsługa body,+mniejsza wielkość pliku +/-mniejszy )
4) d3
5) d610
Co o tym myślicie, co byście wybrali?
w tym momencie skłaniam sie do d700 lub d3 ale często nachodzą mnie myśli "a może używane d800?"
Jak pod śluby to zdecydowanie brałbym D750, przy czym pewnie zostanie głównym body po chwili użytkowania. Do portretu w zasadzie jeden pies (no może oprócz D700/D3 - dla mnie nowsze matrycy mają zdecydowanie lepsze kolory).
Za D700/D3 przemawia jedynie to, że będziesz miał identyczny obrazek co z drugą puszką - przy ślubach spoko sprawa, nie ma problemu z rozjeżdżaniem się materiału czy dopasowywaniem co klatke (o ile ma to dla Ciebie znaczenie).
Damian.P
11-07-2015, 16:23
Zapewne bedzie pewien problem z różnicą w sposobie wołania rawów z jednej i drugiej puszki i różnic obsługi ale w sumie to kwestia przyzwyczajenia się, a z czasem mogę zamienic d700 na drugą d750.
Uważam osobiście, że dobrze jest mieć dwa takie same body. Pewnie kusi nowe i lepsze jednak po jakimś czasie zachwyt nowym może minąć i pozostanie się ze zdjęciami z dwóch różnych body które bedą kolorystycznie wyglądać inaczej.
Albo też sprzedać D700 i kupić dwie używane 800ki. Nie będzie tanio ale jeśli jest to narzędzie zarobkowe to chyba sie powinno zwrócić...
Drugie D700 albo D3, ze względu na kolor. Abo D750 ze względu na jakość plików. Nie kieruj się ceną używek (D800) - cena to nie jest parametr aparatu fotograficznego. ;)
mam podobny dylemat, z tym, że patrzę jeszcze pod kątem filmowania i biorę pod uwagę D750 oraz bardziej nawet D810. Najistotniejsze dla mnie są dobra jakość na wysokich iso 1600-4000 oraz celny i pewny AF. Największa bolączka to różnica w cenie - nawet przy używanych za różnicę w cenie można sobie sprawić przyzwoity obiektyw. Za D810 przemawiają dobre opinie, moim zdaniem lepszy obrazek na wysokich ISO w porównaniu do D750, lepsza jakość wideo, karty CF, no i większość opinii mówi, że D750 to jednak nie jest następca D700. Niestety bazuję jedynie na info i fotach znalezionych w necie. Czy rzeczywiście d810 jest wart tej ceny?
Nie. To właściwie jest poprawiony D800. Body sprzed ładnych paru lat.
Myślę, że jak wypuszcza D5 z nowym AF to wypuszczą też D900. Tylko by nie wsadzili tam matrycy ponad 50 Mpx.
Nie. To właściwie jest poprawiony D800. Body sprzed ładnych paru lat.
Myślę, że jak wypuszcza D5 z nowym AF to wypuszczą też D900. Tylko by nie wsadzili tam matrycy ponad 50 Mpx.
OK a jak się ma porównanie jakości na wysokich ISO obu aparatów i sprawność AF? Z tego co wyczytałem AF w D810 został mocno poprawiony
Wysokie ISO można przyjąć ze jest identyczne. Co do AF - tryb AF-S w D800 działa perfekcyjnie, więc w D810 nie mieli co poprawiać ;) natomiast tryb AF-C - tu podobno D800 nawalał gdy obiekt był ... prawie nieruchomy, bo AF wtedy myszkował. To podobno poprawiono w D810. Gdy obiekt sie rusza to w D800 problemu nie ma. Tyle wyczytałem, bo AF-C właściwie nie używam.
Gdy patrzę na szokująco niskie cenyD800 (i to z malutkimi przebiegami) to naprawdę nie widzę powodu by wchodzić w D810.
Damianie, napiszę co ja bym zrobił :)
Gdybym, mając D700, fotografował jasnymi stałkami zdecydowanie dokupiłbym drugie D700 (patrząc na to co "wyrabia" RR to widać, że taki tandem spokojnie na Twoje zlecenia styknie).
Gdybym jednak fotografował, wspomnianymi przez Ciebie, "ciemnymi" ;) zoom-ami to jako drugie body wybrałbym D3s (nadal mam ten "sam" obrazek o czym Koledzy już wspominali).
D800/e? Po dwóch niemiłych przygodach podczas używania w/w z jasnymi stałkami (duży bf przy trybie AF-S/C) wolałbym zainwestować w D810 w którym wspominany defekt (ff/bf) ponoć już nie występuje (niestety, większy spokój ducha = większa kasa).