Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki
miroon1997
11-07-2015, 12:00
Witam wszystkich użytkowników forum :)
Planuję zakup swojej pierwszej lustrzanki. Kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup sprzętu to ok. 3500 zł. Zastanawiam się nad następującymi modelami:
*używany Nikon D90 + 18-105 VR, z pewnego źródła za ok. 2000 zł, z przebiegiem ok. 4000 zdjęć.
*nowy Nikon D5500 + 18-55 / 18-105 VR
*nowy Pentax K-S2 + 18-55 WR
Interesuje mnie makrofotografia, więc musiałbym do lustrzanki dokupić jeszcze obiektyw makro.
Który zestaw według Was jest najlepszy ? I jaki obiektyw makro polecacie ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam :)
Ja zdecydowanie poleciłbym zestaw z D90. D90 to na pewno nie jest złe body, a i obiektyw 18-105 VR, jak wynika z forumowych opinii, jest przyzwoitym obiektywem uniwersalnym. Jeśli nie przekręciłeś przebiegu to wręcz nówka, ale 2000zł wydaje się najwyższym akceptowalnym limitem za ten zestaw. Niezależnie od subiektywnych ocen samych body - najistotniejsza wydaje się cena. Oprócz aparatu z obiektywem podstawowym, będziesz brał obiektyw do makro. Do tego pewnie przyda Ci się wężyk spustowy (taki bardziej zaawansowany to lekko licząc 100 zł) i statyw. Kiedy zastanowisz się nad kosztem sprzętu, który na statywie umieścisz, pewnie będziesz chciał czuć się bezpiecznie - zakładam przedział 300-500zł. Do tego pewnie przyda się lampa błyskowa i może jakieś filtry. Jednym słowem zawsze jest na co wydać, a body zdążysz zmienić kiedy będziesz miał już wszystko, czego Ci potrzeba.
krzysztof2297
11-07-2015, 22:52
Nie zgodze sie z powyzszym , nikon d90 to stara matryca , stwaza pewne problemy . Pentax K-S2 wydaje sie najlepsza propozycja , ale problem z obiektywami , ale znow pelno tanich manuali ... ja bym bral pentaxa , tym bardziej ze do niego podlaczysz nawet sloik po ogorkach :)
Nikon D5300 z Nikkorem 18-105. Do macro - Tamron 90
czapajew24
11-07-2015, 23:24
Ja bym brał d5100/5200/5300 to zawsze taniej niż d5500. Powiem tylko że gdy używałem d5100 i nikkora 18-105, dokupiłem najtańsze pierścienie pośrednie i heliosa i to był mój "zestaw" makro :)
Fakt ostrzenie odbywało się przez nachylanie i odchylanie od owada lub kwiata, nie było pomiaru światła, ale jednak dało się. Makro na tę chwilę odpuściłem sobie, ale nauka była prawie darmo.
Kup body które Ci się spodoba z obiektywem 18-105, dodaj "tani" zestaw makro. Zobaczysz czy "zajarasz" się robaczkami i najwyżej wtedy kupisz obiektyw makro...
Ps. W przyszłości planuję zakup Tokiny 100mm f2.8 do portretów i może makro. Naczytałem się dobrych opinii na jej temat...
miroon1997
12-07-2015, 15:06
Dziękuje za rady :).
Z przebiegiem D90 nic nie pomyliłem. Przyznam, że bardzo się nastawiłem na Pentaxa. Może jeśli sie uda to pokuszę się o Nikona D7100 z 18-55 VR II . Wcześniej rozważałem D7000, ale naczytałem sie o problemach z olejem na matrycy, co mnie zniechęciło.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mam D7000 już 4 lata, wcześniej D90. D7000 w stosunku do D90 to duży skok: lepszy autofocus, wizjer pokrywający 100% kadru ....
W d7000 nigdy nie miałem problemów ani z AF, ani olejem.
Wcześniej rozważałem D7000, ale naczytałem sie o problemach z olejem na matrycy, co mnie zniechęciło.
A jak się naczytałem o Yeti, czy kosmitach... co nie znaczy, że istnieją.
Dokładnie tak samo jest z tymi problemami z olejem na matrycy D7000.
miroon1997
12-07-2015, 15:51
Czyli moge brać pod uwagę D7000. No to juz mam szerszy wybór :).
Obecnie D7000 ma świetną cenę bo jest kilka stów droższy od D90, szkoda się pchać w drogie D5500, juz lepiej jakiś starszy model.
Obiektyw to wspomniany 18-105 jako uniwersalny, do macro jeśli będzie to D90 lub D7000 to polecam nikkora micro 60mm lub nawet micro 40mm, ja wiem że tamron 90mm to świetne szkło ale cena i jednak na DX to daje 135mm, nie zawsze się sprawdzi, a 40mm lub 60mm można wykorzystać do innych celów, trzeba patrzeć czasami bardziej uniwersalnie bo to sporo kasy.
miroon1997
13-07-2015, 00:55
Mimo wszystko nie odważę się na model D7000. Jeśli już coś z wyższej półki to jego następcę - D7100. Na razie zostaje przy Pentaxie K-S2 ewentualnie D90 :). A takie pytanko co wg Was lepsze Nikon D7100 czy Pentax K-3 ? :)
Mimo wszystko nie odważę się na model D7000. Jeśli już coś z wyższej półki to jego następcę - D7100. Na razie zostaje przy Pentaxie K-S2 ewentualnie D90 :). A takie pytanko co wg Was lepsze Nikon D7100 czy Pentax K-3 ? :)
K-3 i D7100 to 2 różne klasy aparatów, mających naprawdę całą masę różnic. To Ty musisz sobie odpowiedzieć, czy którego bardziej potrzebujesz.
Sent firm ISS using space.
magicwojtek
13-07-2015, 01:48
ten sam problem miałem
wybrałem d90 ze względu na to iż:
-tańszy o około 800-1000 zł (niekoniecznie gorszy) ->dzięki temu możesz dołożyć kasę do obiektywy/statywu/lampy itp
-bardzo dobrze poznany przez ludzi
ludzie marudzą że czasami nie łapie AF, że coś tam..ale jakoś ludzie roili nim i robią ciągle świetne fotki.
Ostatnio stałem przed podobnym dylematem, znaczy Pentax K-3 lub Nikon D7100. Jakbym był na początku drogi, żadnych obiektywów, żadnego aparatu, to brałbym Pentaxa. Ale, że miałem już d90, 3 obiektywy, lampę, to poszedłem w D7100. Dodatkowo nie potrzebowałem nowego aparatu, tylko mieć dwa aparaty. A pakowanie się w dodatkowy system uważam bez sensu. Co do bezpośredniego porównania, to jednak K-3 sprawiał na mnie znacznie bardziej pancerne wrażenie, lepszy uchwyt, no i uszczelnione kity. Żeby nie było tak łatwo dodam, że dużo czytałem na forum Pentaxa o marnym AF tych puszek. Może nie tyle marnym, co odstającym od konkurencji (Nikon, Canon). Myślałem nawet, żeby puścić wszystko, brać K-3, dokupić używkę na zapas K-5, jednak mam niezawodnego i sprawdzonego D90, tak więc po co pchać się w nieznane. Do tego wszystkiego powiedzmy sobie szczerze. Na rynku lustrzanek jest dwóch głównych graczy. Są nimi Nikon i Canon. Reszta, to taki lokalny folklor. Z czymś ciekawym czasem wyskoczą ale raczej próbują dorównać do najlepszych a nie ustanawiają nowych standardów w branży. Kiedyś jednym tchem wymawiało się Canon, Nikon, Pentax, po znaczącej przerwie Olympus. Dzisiaj Nikon i Canon, po znaczącej przerwie Sony, po jeszcze dłuższej Pentax. Olympus nie istnieje. Popisowo załatwił użytkowników systemu 4/3 przechodząc na bezlusterkowce. Ciekawe kiedy załatwi w podobny sposób użytkowników systemu micro 4/3... Ogólnie chodzi mi o to, że Nikon i Canon są systemami najbardziej stabilnymi i przewidywalnymi. I jednego z tych dwóch bym się trzymał.
miroon1997
13-07-2015, 12:59
Coraz więcej zalet dla Nikona widzę. Prawdopodobnie mój wybór padnie właśnie na lustrzankę tej marki. Tym bardziej, że Nikon posiada pełnoklatkowce, a z moich wyszukiwań wynika, że Pentax takowych nie ma. Wiec jeśli wziąłbym Pentaxa , a w przyszłości chciałbym przejść na pełną klatkę ( Nikon ) to cały sprzęt od początku musiałbym organizować ( np. obiektywy ). Chyba, że Pentax coś by wypuścił. :)
Dziękuje za rady :)
Tak się składa, że Pentax ma zaprezentować pełną klatkę po wakacjach.
Mimo wszystko nie odważę się na model D7000. Jeśli już coś z wyższej półki to jego następcę - D7100.
Ja idę droga ewolucji :) Nikon D80, potem D90, teraz D7000, miałem też chwilke D3200, D5100 i na test D5300, jednak seria D3xxx/D5xxx sobie darowałem, to według mnie cofanie sie w rozwoju nikona, może lepsza matryca, lepiej kręci filmy ale... D90, a tym bardziej D7000 zjada te aparaty.
Obecnie mam D7000 i jestem zadowolony z zakupu, przesiadka na D7100 czy nawet D7200 nic mi nie da, lepsze ISO mnie nie interesuje, a to co mnie interesuje to posiada cała seria D7xxx.
D7100 zdecydowanie za drogi, używany z pewnym przebiegiem nawet za 2 tysiące trudno kupić, a D7000 z małym przebiegiem za te 1300-1400zł można kupić, czyli nie wiele drożej niż jakiś pewny D90 z potwierdzonym przebiegiem.
Co do D90 to też będę miał na sprzedaż z malutkim przebiegiem tyle, że jeszcze taniej... dużo taniej! Z 18-105
Świetny aparat jak za tą kase :)
cezar1972
20-07-2015, 11:20
Body D90 kosztuje poniżej 1000 PLN - moim zdaniem to spora różnica pomiędzy 1400 PLN - można za nią kupić używaną lampę SB 600 lub nową 50-tkę 1,8D
Ja bym nie kupował D7000/7100/7200. Teraz 99% zdjęć robię Olympusem E-PL5, ale jak bym miał zmieniać moje D90 na inne body Nikona, to poszedłbym w FX.
Autora wątku interesuje makro. D90 + używana 105 makro wyjdą za ok. 2000 PLN. Pozostaje więc ok. 1500 PLN na dodatki i oświetlenie. Kupując wszystko oddzielnie nie przekraczając budżetu skompletuje świetny zestaw do makrofotografii.
miroon1997
20-07-2015, 13:49
Dziękuję za pomoc :). A w sprawie obiektywu to czy Nikkor 60 f/2.8 nie byłby lepszy niż 105 f/2.8? Ogólnie mówiac to na obiektyw do D90 mógłbym przeznaczyć max. 2200 zl. I teraz który z nich okaże się lepszy.
Sam musisz wybrać ogniskową :)
Pamiętaj, że do D5500 musisz mieć obiektywy z własnym napędem - AF-S.
Na rynku używek można spotkac obiektywy 60 i 105 w wersjach na śrubokręt i z silnikiem.
cezar1972
23-07-2015, 20:27
Oczywiście te z silnikiem są droższe od tych na śrubokręt
miroon1997
31-07-2015, 00:16
A jeśli trochę drożej to czy Pentax K-5 II / K-3 nie bedą lepiej wypadały niż D7100 ? Bo ostatnio dużo przypadków było z olejem na matrycy w Nikonie. Do Pentaxa macro 100 f/2.8. Oczywiście w każdym systemie sa jakieś wady. Ale sam juz nie wiem.
cezar1972
31-07-2015, 14:34
Dobrze się zastanów jakich obiektywów chcesz używać (chodzi mi o ogniskowe). Potem sprawdź jaka jest oferta tych obiektywów w poszczególnych systemach (z uwzględnieniem producentów niezależnych). Na końcu wybierz aparat, który najlepiej będzie Ci pasował (jakość zdjęć, ergonomia, funkcje, bajery, itp). Tak naprawdę nikt za Ciebie wyboru nie dokona.
Ja na przykład większość zdjęć robię podczas podróży (urlopy, wycieczki, itp). Moje potrzeby i wymagania świetnie spełnia system mikro 4/3 - obiektywy i aparaty są małe, lekkie, a jakość zdjęć z mojego Olympusa zadowala mnie w 100% - zdjęcia oglądane na ekranie monitora i wydruki do max A3. Oczywiście lustrzanka, szczególnie FF dla lepszą jakość, ale ja bardziej od tej jakości potrzebuję sprzętu lekkiego i małego, który mogę zabrać do kieszeni obszerniejszej kurtki, czy spodni. Mój D90 właśnie poszedł do ludzi (od prawie 2 lat leżał w plecaku na dnie szafy). A jak kiedyś zdecyduję się na ponowne dźwiganie lustra to będzie to FF + 2-3 stałki.
Skoro zupełnie nie wiesz czego chcesz, to zanim wydasz pieniądze popatrz co oferują bezlusterkowce - pooglądaj zdjęcia na pixel peeper - może ich jakość będzie dla Ciebie zupełnie wystarczająca, więc zrezygnujesz z zakupu lustrzanki.
miroon1997
31-07-2015, 21:28
Ogólnie jestem już zdecydowany na K-5 II + 18-55 WR + pentax 100 f/2.8 WR. Miałem przez chwile dylemat, bo zmienił mi sie budżet ;). Lustrzanka na pewno, bezlusterkowce odpadają. A z modelami K-5 II i K-3 to zapytałem, ponieważ chodzi mi głownie o filtr AA lub jego brak. Czy różnica jest bardzo widoczna ? Bo jeśli tak to moge wziąć K-3 ;).
Brak filtra AA jest niezauważalny jak nie masz wybitnie dobrych optycznie szkieł.
Jak takie masz, to jest szansa, że te parę % ostrzejszy obraz zobaczysz.
miroon1997
31-07-2015, 22:31
Dziękuje. Wolałem sie upewnić :). Czyli moge K-5 II spokojnie brać :D.
Czyli się zdajesz na optyke Pentaxa, bo z Sigmami, Tamronami czy Tokinami - słabo, niewiele ich jest. Systemy optyki Canona i Nikona sa wiele większe i masz spory rynek używek - u Pentaxa mało. Popatrz na ilość wystawionych szkieł na allegro. W C czy N masz możliwość migracji na pełną klatkę - może ci się zachce, a jak rozsądnie pokupujesz szkła do C czy N to część z nich do FF będzie ci pasowała. Podobno Pentax ma mieć pierwszego FF kiedyś, ale .. to ma być ten z matrycą 50 Mpx - czyli cenowo górna półka, a optyka do tego musi być też z górnej pólki.
System Pentaxa jest fajny przez możliwość dopinania z adapterami starych manuali i z redukcją drgań matrycy. Ale jednak .. wolę mieć ogromny wybór szkieł z AF - od tanich po d drogie w C i N niż opcje manuali w Pentaxie. Co po fajnym body, skoro w fotografii bardziej liczy się optyka niż body.
miroon1997
01-08-2015, 01:17
W wyborze szkieł Pentax jest w tyle. Ale ja nie mam zamiaru kupować od razu duzo szkiełek. Na start KIT z tą " setką " do macro i portretów. Canon od razu odpada. Jeśli juz to cos z Nikona ewentualnie mógłbym wziąć. Mam okazje D90 z małym przebiegiem, tylko martwię sie czy nie jest juz za stare body, bo chciałbym na dłuższy czas kupic puszkę. I chyba jeśli nie Pentax to jedynie D7100 ;).
Ale ja mówię nie o kupowaniu od razu, ale o tym co potem. Myślałeś o przyszłości? Teraz kupisz body i z 1 czy 2 obiektywy. To nie problem. Kłopoty pojawiają się wtedy gdy chcesz kupić trzeci, czwarty czy piąty obiektyw i gdy zechcesz przejść na FF bo spodobają ci się portrety z mniejszą GO.
miroon1997
01-08-2015, 11:57
Tak. Dlatego pisze, ze aparat na kilka lat ;). A Pentax ma złą optykę :o ? Bedzie to moja pierwsza lustrzanka i chciałbym dobrze wybrać :). Byc moze potem bede chciał FF, życie jest pełne niespodzianek. A jeśli bym juz następny obiektyw chciał to raczej cos do krajobrazu / dłuższy zoom do przyrody. Na razie to " bede zaczynał " swoją przygodę z fotografią :).
Staram się wyrażać precyzyjnie. Nie napisałem tego co sugerujesz.
Napisałem, że jest stosunkowo mały wybór optyki (a nie, że nie ma dobrych obiektywów - to dwie różne sprawy, a diabeł tkwi w szczegółach).
Sam system optyki Pentaxa jest zdecydowanie mniejszy od systemów Canona i Nikona, a w dodatku firmy niezależne - Sigma, Tamron i Tokoina prawie nie robią szkieł na Pentaxa, a na Canona i Nikona tak. W efekcie na Canona i Nikona masz wybór grubo ponad 100 obiektywów, a na Pentaxa jest ich dokładnie 36 firmowych. Używek na C i N masz multum. Na Pentaxa - mało. Z FF na Pentaxa będzie kłopot - okaże się dopiero jak te obiektywy kryją rogi kadru, jakie dają tam mydło. Wg mnie w Pentaxa to można wejść gdy się nie ma planów rozwojowych fotograficznego hobby. Jeśli sie juz Pentaxa ma to sprawa wygląda inaczej. Potem okazuje się, że niuanse są ważne.
System Pantaxa daje mniejszy wybór. Z Canonem i Nikonem nie chodzi o to, by mieć ich wszystkie obiektywy :) ale o to, że do tych aparatów jest prawie wszystko. W którą stronę nie pójdziesz - masz szeroką ofertę.
Jeśli chodzi o podczepianie obiektywów typu stare M42 itp - to lepiej wejść w Canona, nie w Nikona. Z podpinaniem szkieł z innych systemów (z redukcjami) w Nikonie jest słabo.
Canon za to został w tyle trochę z matrycami (DR), ale to za parę lat się może zmienić. Nikon bierze matryce od Sony - na dziś to one są lepsze.
Witam. Moja rada co do zakupu lustra to Canon lub Nikon, - szkieł cała masa od różnych producentów i dzięki temu , że mamy taki wybór to można poeksperymentować i podpasować pod siebie jakiś obiektyw nie mając większych kłopotów z ewentualna odsprzedażą nietrafionych szkiełek.
A tak na marginesie to wakacyjnie strzelam D50 i AF-S 18-70. Niezniszczalny zestaw. :D
miroon1997
01-08-2015, 14:32
Aha :). Małe nieporozumienie wynikło. "Trochę" wiecej przemawia na korzyść Nikona :). Ale z D90 to mam juz fazę : czy matryca nie jest za stara ...? Głupie pytanie, ale jakoś nie daje mi spokoju. Moge wziąć D7100. Od czytania testów powoli juz głupieje...A takie małe pytanko odnośnie Pentaxa : czy rzeczywiście w porównaniu do Nikona biel jest żółta ?
Kup D7100.
Biel to biel. Jak jest prawidlowo ustawiony WB. AWB potrafi dac rozne wyniki. Ale czy ja wiem czy uogolnienia sa sprawiedliwe ...
miroon1997
01-08-2015, 23:29
Czyli juz Nikon wybrany :). Chyba, ze cos znowu mi sie odmieni :p. Dzięki za pomoc ^^.
Witam wszystkich użytkowników forum :)
Planuję zakup swojej pierwszej lustrzanki. Kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup sprzętu to ok. 3500 zł. Zastanawiam się nad następującymi modelami:
*używany Nikon D90 + 18-105 VR, z pewnego źródła za ok. 2000 zł, z przebiegiem ok. 4000 zdjęć.
*nowy Nikon D5500 + 18-55 / 18-105 VR
*nowy Pentax K-S2 + 18-55 WR
Interesuje mnie makrofotografia, więc musiałbym do lustrzanki dokupić jeszcze obiektyw makro.
Który zestaw według Was jest najlepszy ? I jaki obiektyw makro polecacie ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Ja jednak bym się zastanowił nad d5500 + 18-105 VR.
Osobiście korzystałem do niedawna jedynie z d90 (i kilka obiektywów raczej z niższej półki). Przesiadłem się na nowsze body i już z samym kitem widzę sporą różnicę w jakości zdjęć. D90 to stary (aczkolwiek bardzo dobry) model. Druga rzecz, nie wiem czy jest sens kupować używkę, biorąc pod uwagę...
Czyli juz Nikon wybrany :)
Jeżeli D7100, to moim zdaniem, doskonały wybór. Nie powinno Ci w nim niczego zabraknąć przez długie lata.
Nie zapomnij pochwalić się zdjęciami :)
miroon1997
06-08-2015, 12:12
D7100 jest lekko mówiąc za drogi. Dlatego wybór padł na K-5 II + 18-55 WR + 100 f/2.8 ;). Na dniach zakupie ten zestawik.
Dzięki za wszystkie wskazówki :).
Trzeba było pomysleć o D5200 lub 5300. Miałbyś więcej na szkła. Typowy błąd poczatkującego - kupuje najdroższe body na jakie go stać i podpina do tego najtańszego kita (a i reszta szkieł taka sobie).
Jak dojrzejesz do zakupów lepszej szklarni, za 2-3 lata to i tak body będzie przestarzałe.
miroon1997
06-08-2015, 15:54
Jakbym chciał kupic najdroższe body to bym wziął D7100 z samym kitem, bez macro. Wtedy juz pewnie nie byłoby źle.
Z resztą nieważne...
Minimalizowanie liczby szkiel to nie jest dobry pomysl. I nadal po to by kupic najlepsze body.
Body to matryca. Body odmierza czas i to tyle. Nie odroznisz 99% zdjec zrobionych D3300 od tych zrobionych D4s. Czas 1/1000 w obu aparatach wyglada identycznie. A detalu bedzie wiecej w D3300!
Kiedys krazylo takie uogolnienie zeby wsadzac 1/3 kasy w body a 2/3 w obiektywy i osprzet.
U poczatkujacych body najczesciej jest warte mniej niz obiektywy. U zawodowcow majacych drogie body typu D810 i D4 (majacych kilka aparato) optyka jest najczesciej zdecydowanie wiecej warta niz suma aparatow.
Czesto zawodowcy kupuja Nikkora 24-70/2.8 i 70-200/2.8VR i kilka szkiel 1.4 - to ponad 20 tys. I maja do tego D700 czy D810, D750 itp. Czyli okolice 10 tys w body. D4 kupuja na koncu.
miroon1997
07-08-2015, 11:28
Powtarzam, że K-5 II to nie jest najdroższe body ;). Wyżej cenowo są K-5 IIs i K-3. Wiem, że szkiełka są najważniejsze. Dlatego body " średnie " chcę kupić.
Pozdrawiam :).
To wiem. Widzę, że nie celowałes też w najdroższego Nikona, ani w najdroższego Nikona DX (D7200). Co wcale nie zmienia mojej oceny sytuacji. Za dużo w body, za mało w szkła.
cz4rnuch
07-08-2015, 12:37
Jeśli te szkła spełniają jego oczekiwania to decyzja moim zdaniem słuszna. Są ludzie którzy używają 1, 2 szkieł i nic więcej im do szczęścia nie potrzeba.
miroon1997
07-08-2015, 13:56
Otóż to :). Nie każdy na początku chce masę szkieł. No może chce, ale jednak to spory wydatek, na który nie każdy sobie może pozwolić :).
Andrzej1974
07-08-2015, 14:22
Amatorowi raczej nie jest potrzebny worek szkiel. Chyba, ze jest zbieraczem sprzetu foto. Wtedy, jak najbardziej, nawet 3 worki jest malo. ;-) A tak powazniej... MZ maks 2-3 szkielka wystarcza do focenia.
D7100 jest lekko mówiąc za drogi. Dlatego wybór padł na K-5 II + 18-55 WR + 100 f/2.8 ;).
Jakbym chciał kupic najdroższe body to bym wziął D7100 z samym kitem, bez macro. Wtedy juz pewnie nie byłoby źle.
Nie kumam. Zerkam na porównywarkę cen, a tu D7100 jest tańszy od K5 II.
miroon1997
07-08-2015, 14:53
K-5 ii + 19-55 wr - 3300
d7100 + 18-105 - 3800 ;)
cz4rnuch
07-08-2015, 15:42
3800 to z droższym kitem, 18-55 można kupić nowy za 350 więc w sumie na jedno wychodzi. Z wcześniejszej Twojej wypowiedzi wynika, że jednak w przyszłości planujesz kolejne zakupy (albo przynajmniej o nich myślisz) więc w sumie skłaniam się jednak do opinii Jacka. W Nikonie masz większy wybór szkieł, w tym tania i bardzo dobra linia stałek ze światłem 1.8. Dużo większy jest też rynek używek więc jeśli sobie tego wcześniej dokładnie nie poukładałeś to może się okazać, że przyszłościowo zestaw z Nikonem nie wyszedłby taniej i bardziej perspektywicznie.
miroon1997
10-08-2015, 22:54
No i stało sie :), trochę rad i zmądrzałem.
Zostałem posiadaczem D7100 i obiektywu 85 f/3.5 macro ;). Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne :). Jutro zaczynam zabawę :).
Pozdrawiam i dziękuje za rady :)