Zobacz pełną wersję : Aparat do 10 000 pln, do fotogrammetrii
MaciejBugajski
10-07-2015, 12:36
Hej, chce kupic aparat do 10 000 pln do fotogrammetrii, potrzebuje wybrac taki który ma jak najmniejsze distorcje, abberacje, wpuszcza dużo światła, ma taka głebie ostrosci żeby objąć pień drzewa, oraz jak najwieksze makro, tak żebym mógł rozróżnić szczegóły obiektów wielkosci mchu. Zdjecia beda robione na statywie w neutralnym oswietleniu. Potrzebuje ostre zdjecia bez filtru AA, najbardziej by mi sie przydalo Body D800E, niestety nie stac mnie wtedy na szkło
Co mozecie mi polecic w tej cenie? czy bardziej by mi sie przydał obiektyw stało czy zmiennoogniskowy.
music2000
10-07-2015, 12:42
10% - 15% na puszkę reszta kasy na szkło!
tyle w temacie ;)
karm trola dalej , smacznego
MaciejBugajski
10-07-2015, 13:06
nie wiem zoom o co ci chodzi, myslisz ze trolluje? wiem duzo za malo o fotografii zeby wiedziec jak trollowac na tym poziomie, czy tez mowisz o poscie nad twoim, wtedy czy moglbys napisac wiece?
MaciejBugajski
10-07-2015, 13:11
ktos mi doradzil zebym dopisal ze jestem grafikiem, znam sie na przerobce fotogrammterycznej zdjec, nie znam sie na aparatach, do tej pory robilem na panasonic gh3 z obiektywem G X VARIO 12â35 mm f/2.8 ASPH. P.O.I.S.
oba nie sa moje
Hej,
Maciej to mój znajomy, nie jest trollem tylko się nie zna. Pomogłem mu na tyle na ile umiałem, ale siedzę w ślubach i produktowej a nie makro, więc odesłałem go na forum. Chodzi o zakup całego sprzętu w cenie do 10k, nie samej puszki. Maciej jest grafikiem komputerowym i potrzebuje mieć dokładne zdjęcia makro pod późniejsze rendery graficzne, np kory na drzewa, linii papilarnych, struktury liścia - ogólnie to co potem widzicie np w grach typu Far Cry, Wiedźmin itp :)
potrzebuje wybrac taki który ma jak najmniejsze distorcje, abberacje, wpuszcza dużo światła, ma taka głebie ostrosci żeby objąć pień drzewa, oraz jak najwieksze makro, tak żebym mógł rozróżnić szczegóły obiektów wielkosci mchu.
To są wszystko cechy obiektywu, a nie aparatu. Tylko ostatni warunek (skala w makro) łatwiej osiągnąć aparatem DX. Również zniekształcenia zwykle są mniejsze w centrum, więc to też wskazuje na DX.
Potrzebujesz dobrego obiektywu. W praktyce każdy obiektyw makro będzie dobry. Do tego D7100.
MaciejBugajski
10-07-2015, 13:22
Również zniekształcenia zwykle są mniejsze w centrum,
czy da sie wyeliminowac zupelnie lub zminimalizowac znieksztalcenia, jaki wspolczynnik odpowiada za znieksztalcenia?
Można zrobić profil dla każdego obiektywu i usunąć zniekształcenia programowo. Większość programów ma zaszyte profile najbardziej popularnych obiektywów.
http://www.optyczne.pl/20-s%C5%82ownik-Dystorsja.html
ReverseEsper
10-07-2015, 13:25
Jeśli mogę wspomnieć o czymś poza systemem nikon : Myślę, że najtańszą puszką o wysokiej rozdzielczości do dorwania w tym momencie to A7R + Sony FE 90/2.8 i wydaje mi się że się w 10k zmieścisz
Na allegro widuję że za 4500 można spróbować dorwać puszkę. Matryca ta sama co w D800E
A jeśli robisz ze statywu to dwie największe wady tej puszki nie powinny przeszkadzać ( Shuter Shock i Nie tak szybki AF jak w nikonach )
Hej, chce kupic aparat do 10 000 pln do fotogrammetrii, potrzebuje wybrac taki który ma jak najmniejsze distorcje, abberacje, wpuszcza dużo światła, ma taka głebie ostrosci żeby objąć pień drzewa, oraz jak najwieksze makro, tak żebym mógł rozróżnić szczegóły obiektów wielkosci mchu. Zdjecia beda robione na statywie w neutralnym oswietleniu. Potrzebuje ostre zdjecia bez filtru AA, najbardziej by mi sie przydalo Body D800E, niestety nie stac mnie wtedy na szkło
Co mozecie mi polecic w tej cenie? czy bardziej by mi sie przydał obiektyw stało czy zmiennoogniskowy.
Aparaty nie mają ani dystorsji, ani aberracji, ani nie mają wpływu na wpadanie światła, czy też makro.
To wszystko to sprawa obiektywu.
Co do warunków - nie wiem czy cokolwiek z dużą matrycą spełni twoje wymagania.
Im większa matryca tym mniejsza głębia ostrości, gęstość pikseli też jest znacznie mniejsza niż w aparatach z mniejszą matrycą
Obiektywy makro raczej odznaczają znikomą dystorsją, z aberracja bywa już różnie.
Duża ilość wpuszczanego światła = bardzo mała głębia ostrości.
Teraz pytanie - co znaczy "jak największe makro" - czyli jakie ?? jak duże obiekty będą fotografowane ??
Do Nikona maksymalne makro jakie uzyskasz samym obiektywem to 2:1 (Venus 60mm f/2.8)
Większe odwzorowanie uzyskasz używając pierścieni pośrednich albo szerokiego obiektywu mocowanego odwrotnie, ale to oznacza znaczne skrócenie odległości, z której będzie można zrobić zdjęcie.
Venus 60/2.8 uzyskuje skalę 2:1 jakieś 5.5cm od obiektywu.
Tamron 90/2.8 VC, Nikkor 105/2.8 VR mają skalę "tylko" 1:1, ale za to z odległości ok 14cm. (nie wiem z jakiej odległości Venus uzyskuje skalę 1:1)
MaciejBugajski
10-07-2015, 13:36
Na allegro widuję że za 4500 można spróbować dorwać puszkę. Matryca ta sama co w D800E
A jeśli robisz ze statywu to dwie największe wady tej puszki nie powinny przeszkadzać ( Shuter Shock i Nie tak szybki AF jak w nikonach )
Mam pelno czasu na zrobienie kazdego zdjecia :), one nie musza wyjsc ladnie, moira mi nie przeszkadza(jesli pojawia sie w wyniku skalowania rozdzielczosci) potrzebuje tylko wysoka definicje b. drobnych szczegolow
Teraz pytanie - co znaczy "jak największe makro" - czyli jakie ?? jak duże obiekty będą fotografowane ??
)
takie makro jakie bede w stanie uzyskac; tak duze obiekty bede mogl fotogrmmetrycznie skanowac. Raczej skupiam sie na roslinnosci: grzybnie, mech, kora drzewa.
wszystkie nastepne operacje w moim pipelinie powoduja straty w jakosci (w mniejszym lub wiekszym stopniu.)
Po przemysleniu dochodze do wniosku ze interesowalo by mnie zebym mogl objac sredniej wielkosci obwod drzewa glebia ostrosci. podejrzewam ze jest mniej wiecej 10 cm
Probuje sie dowiedziec co moge w tej cenie osiagnac, i jakie sa wewnetrzen zaleznosci.
Po przemysleniu dochodze do wniosku ze interesowalo by mnie zebym mogl objac sredniej wielkosci obwod drzewa glebia ostrosci. podejrzewam ze jest mniej wiecej 10 cm
To raczej zapomnij o D800. Prędzej Nikon 1. Ale i tak będziesz miał do wyboru GO albo dyfrakcja.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635
@gonzo czy nie za mala minimalna odleglosc w przypadku nikkora 105 podales?
MaciejBugajski
10-07-2015, 14:04
Czyli podsumowujac potrzebuje relatywnie taniego body z mała matryca np Nikon 1 lub A7R, pasujacy obiektyw. stałogniskowy np Venus 60mm f/2, Tamron 90/2.8, czy uzycie body tj Top67 mowil zmusi mnie do uzycia innego obiektywu. Jesli blur przejdzie mi na obiekt, to otrzymam miejscowo zblurrowana teksture
Efekt koncowy tego procesu wyglada tak http://orig08.deviantart.net/7394/f/2015/179/6/5/bark_texture_pack_by_thebugaj-d8z2ubo.jpg, i chociaz tutaj nie widac, duzo szczegolow jest straconych przez to ze GO nie konczyla sie za, ale konczyla sie na obiekcie.
Edit:Skracanie odległosci z ktorje mgoe robic zdjecia nie jest dla mnie żadnym problemem
@gonzo czy nie za mala minimalna odleglosc w przypadku nikkora 105 podales?
Chyba nie. Jest to odległość ostrzenia od obiektywu - z minimalnej (31cm), odległości mocowania obiektywu i jego długości wychodzi jakieś 14-15cm od obiektuwu. W Tamronie wychodzi 13-14cm, więc zaokrągliłem dla obu do 14cm.
Ok. W ten weekend mam m.in. makra zaplanowane wiec bede mogl sprawdzic. Info zamieszcze w tym watku. P.S. O venus 60 dopiero przed chwila sie w tym watku dowiedzialem.
Czyli podsumowujac potrzebuje relatywnie taniego body z mała matryca np Nikon 1 lub A7R, pasujacy obiektyw. stałogniskowy np Venus 60mm f/2, Tamron 90/2.8, czy uzycie body tj Top67 mowil zmusi mnie do uzycia innego obiektywu. Jesli blur przejdzie mi na obiekt, to otrzymam miejscowo zblurrowana teksture
Nie tak - Sony A7R to aparat pełnoklatkowy (z matrycą jak D810), tylko że jest to bezlusterkowiec.
Efekt koncowy tego procesu wyglada tak http://orig08.deviantart.net/7394/f/2015/179/6/5/bark_texture_pack_by_thebugaj-d8z2ubo.jpg, i chociaz tutaj nie widac, duzo szczegolow jest straconych przez to ze GO nie konczyla sie za, ale konczyla sie na obiekcie.
Edit:Skracanie odległosci z ktorje mgoe robic zdjecia nie jest dla mnie żadnym problemem
Do takich drzew, to obiektyw makro nie będzie potrzebny. Jeśli drzewa mają ~10cm średnicy, to wystarczy skala 1:4 czy nawet mniejsza, a przy takiej skali można już uzyskać całkiem dużą GO nawet bez drastycznego przymykania przesłony.
Z aparatów polecałbym:
D5300, D5500, D7100 - wszystkie pozbawione filtra AA, a gęstość upakowania pikseli mają większą niż D810, więc gdy będzie trzeba bardziej szczegółowych zdjęć malutkich obiektów, to przy użyciu obiektywu dobrego obiektywu makro powinno uzyskać się większą szczegółowość.
----
PS. skala 1:1 oznacza, że Nikonem z matrycą DX w kadrze zmieścisz na szerokości zdjęcia obiekt o maksymalnej długości ~24mm.
MaciejBugajski
10-07-2015, 16:55
Do takich drzew, to obiektyw makro nie będzie potrzebny. Jeśli drzewa mają ~10cm średnicy, to wystarczy skala 1:4 czy nawet mniejsza, a przy takiej skali można już uzyskać całkiem dużą GO nawet bez drastycznego przymykania przesłony.
chcialem rozpoczac skanowanie drobniejszych obiektow.Z tego co zrozumialem potrzebowalbym wtedy dwoch osobnych obiektywow, do ~10cm i ~0.1cm tj grzybnia, tkaniny etc . Wyobrazam sobie ze posiadajac obiektyw do macro mogl bym bardzo drobne elemeny drzewa obfotografowac i wykonac tyle rpacy ze w koncu bym pokryl fotografiami wiekszy obszar. Musze znalezc zestawieni pokazujace jaka długosc ogniskowej nadaje sie do fotografowania jakiego rzędu wielkosci, żeby wyszukac jakiegos typu kompromis.
Ogniskowa nie ma znaczenia. We wszystkich współczesnych obiektywach makro uzyskasz taką samą skalę odwzorowania, czyli 1:1 (wyjątek to Venus 2:1 i Canon 5:1). Od ogniskowej zależy tylko odległość z której to uzyskasz.
MaciejBugajski
10-07-2015, 17:31
Dzieki chyba juz z grubsza rozumiem, za czym sie rozgladac, i co głębiej doczytać:)
Poczytaj jeszcze o stackowaniu ;)
Ja bym zapodal taki zestaw: d7100/d7200 + obiektywy ze trzy, cos w okolicach 50-60mm, 80-150mm, do tego cos starego na odwrotke typu 25-35mm.
pozdro